Autoverzekering

Collectieve autoverzekering

Hoe werkt een collectieve autoverzekering?

Bedrijven hebben meestal meerdere auto’s in hun bezit. Zij kunnen er dan voor kiezen om deze auto’s te verzekeren onder een collectieve autoverzekering. Er worden dan afspraken gemaakt over premie, dekking, voorwaarden en eigen risico. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een collectiviteitenoverzicht. De premie voor een collectieve verzekering ligt meestal lager dan de premie voor een gewone zakelijke autoverzekering. Een collectieve autoverzekering wordt echter niet door iedere autoverzekeringsmaatschappij aangeboden. 

Auto collectief - Gemengde collectiviteit

Bedrijven kunnen ook een gemengde collectiviteit afsluiten. Naast de bedrijfsauto’s mogen dan ook privé voertuigen van werknemers collectief verzekerd worden. soms is het zelfs mogelijk om de auto van de partner, kinderen of andere gezinsleden mee te verzekeren. De premiebetaling en afhandeling bij schade gebeuren rechtstreeks, zonder tussenkomst van de werkgever.

Premiebepaling collectieve autoverzekering

De hoogte van de verzekeringspremie bij een collectieve autoverzekering is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Aantal verzekerde auto’s
  • Risicobeoordeling deelnemers
  • Soorten voertuigen
  • Aard van het vervoer
  • Zaken die vervoerd worden
  • Stalling van de bedrijfswagen

Wel of geen collectieve autoverzekering kiezen?

Wel of niet een collectieve autoverzekering afsluiten is een beslissing die bedrijf (en in geval van een gemengde collectiviteit de werknemer) zelf moet maken. Hoewel een collectieve autoverzekering vaak voor een lagere premie zorgt, is dit niet altijd het geval.

Waarom collectiviteitskorting autoverzekering?

Verzekeringsmaatschappijen zijn over het algemeen blij als ze een collectief kunnen sluiten. Dankzij moderne technieken kan een verzekeraar eenvoudig 300 contracten in één keer nalopen. Dit scheelt een verzekeringsmaatschappij dus tijd en geld. Omdat verzekeringsmaatschappijen minder kosten maken met een collectieve autoverzekering, geven zij de klant korting. Bij een gemengde collectiviteit profiteren de werknemers hier ook van.

Voordelen collectieve autoverzekering

De belangrijkste voordelen van een collectieve autoverzekering zijn:

  • Vaak een lagere verzekeringspremie.
  • Verzekeringsmaatschappijen zijn bij een collectieve autoverzekering vaak wat minder kritisch. Soms kan het lastig zijn om een duurdere auto, bijvoorbeeld een Porsche, te verzekeren. Bij een autoverzekeringscollectief is dit meestal niet het geval.

Nadelen collectieve autoverzekering

Een collectieve autoverzekering kent ook een paar nadelen:

  • Wissel je van werkgever, dan zal er een nieuwe autoverzekering afgesloten moeten worden.
  • De premie kan stijgen wanneer er privé veel schade wordt gereden.
Betaal jij ook te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod verzekeringen en zie of ook jij elke maand flink kunt besparen! Autoverzekering vergelijken