Autoverzekering

Dagwaarde auto

Wat is de dagwaarde van je auto?

De dagwaarde van je auto is een benadering van de waarde van je auto. Stel je auto is total loss of wordt gestolen, dan weet je door de dagwaarde ongeveer hoeveel het kost om een vergelijkbare auto te kopen. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde om de premie voor je autoverzekering te bepalen.

Hoe dagwaarde auto berekenen?

Om de dagwaarde van je auto te berekenen houdt de verzekeringsmaatschappij rekening met de leeftijd van je auto en de cataloguswaarde. Dit is de waarde die je auto nieuw bij de dealer had. Ook spelen de staat waarin de auto zich bevindt en eventuele toegevoegde accessoires mee.

Dagwaarde auto berekenen met kenteken

Wil je weten wat de dagwaarde van je auto is en zelf de dagwaarde berekenen op basis van je kenteken? Dan zijn er een paar websites waarop dit kan, zoals Autocheck.nl of de koerslijst van de ANWB. Deze sites maken gebruiken van kentekengegevens van het RDW.

Waarom dagwaarde auto berekenen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de dagwaarde van je auto wilt berekenen. Bijvoorbeeld als je:

  • Je auto verkoopt - Met de dagwaarde van je auto weet je namelijk hoeveel je auto ongeveer waard is en welke verkoopprijs je kunt hanteren als je deze in de verkoop zet.
  • Een andere auto koopt – Als je weet wat de dagwaarde van de te kopen auto is, weet je ook of je niet onnodig te veel betaalt.
  • Schade hebt gereden – Verzekeraars gebruiken de dagwaarde van je auto om te bepalen hoeveel schadevergoeding je krijgt.
  • Auto total loss is verklaard – Ook dan maken verzekeraars gebruik van de dagwaarde om de eventuele vergoeding te bepalen.

Dagwaarde auto en je autoverzekering

Autoverzekeraars gebruiken de dagwaarde van je auto om je verzekeringspremie te berekenen. Over het algemeen geldt hoe hoger de dagwaarde, hoe hoger de verzekeringspremie.

Je dagwaarde is ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt bij diefstal of total loss van je auto. Maar omdat je meestal op basis van je dagwaarde niet helemaal een gelijkwaardige auto koopt, gebruiken veel autoverzekeraars tegenwoordig echter de vervangingswaarde. Je krijgt dan een bedrag uitgekeerd waarmee je wél een gelijkwaardige auto koopt. De vervangingswaarde wordt vaak vastgesteld op basis van de dagwaarde plus 10 procent.

Let op! De dagwaarde speelt alléén een rol bij schade of total loss als je een WA beperkt casco autoverzekering of all risk autoverzekering hebt. Met alleen een WA verzekering krijg je namelijk geen vergoeding bij schade aan je eigen auto.

Verschil dagwaarde auto en vervangingswaarde

Vaak denken mensen dat de dagwaarde hetzelfde is als de vervangingswaarde. Beide termen worden dan ook regelmatig door elkaar heen gebruikt. Maar de dagwaarde van je auto is meestal nét iets lager dan de vervangingswaarde van je auto. Meestal is het verschil ongeveer 10 procent. Dit komt bijvoorbeeld omdat bij de vervangingswaarde een winstpercentage zit inbegrepen voor de verkopende partij.

Let op! Heb je een oldtimer, dan wordt niet uitgegaan van een dagwaarde als verzekerde som, maar van de vervangingswaarde van de auto.

Verschil dagwaarde en cataloguswaarde

Een andere term die de waarde van je auto weergeeft is de cataloguswaarde of catalogusprijs. Dit is de nieuwprijs van de auto, inclusief btw, Bpm en accessoires. De cataloguswaarde is ook weer belangrijk voor de verzekeraar. Valt je auto namelijk onder de nieuwwaarderegeling, dan krijg je bij diefstal of total loss een vergoeding ter waarde van de cataloguswaarde uitgekeerd.

Dagwaarde en de nieuwwaarderegeling

De nieuwwaarderegeling verschilt per verzekeraar en loopt over een periode van één, twee of drie jaar. Wordt je auto binnen deze periode gestolen of total loss? Dan ontvang je vanuit de verzekeraar dus niet de dagwaarde, maar de cataloguswaarde waarmee je eenzelfde auto geheel nieuw koopt.

Let op! De nieuwwaarderegeling geldt natuurlijk alleen voor nieuwe auto’s. Bij een tweedehands auto krijg je dan vaak te maken met de aanschafwaarderegeling.

Dagwaarde niet nodig bij vergelijken via Geld.nl

Wil je via Geld.nl een autoverzekering afsluiten? Dan heb je de dagwaarde niet nodig. De module berekent de dagwaarde van je auto namelijk automatisch op basis van een aantal door jou ingevoerde gegevens. Je hoeft de dagwaarde dus niet zelf op te zoeken, voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Let op! De dagwaarde is slechts een indicatie. Je krijgt een idee van de dagwaarde door te kijken voor welke bedragen soortgelijke auto’s worden aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld via occasion sites of door de koerslijst van de ANWB te bekijken.

Betaal niet onnodig te veel voor je autoverzekeringVergelijk het grootste aanbod verzekeringen op Geld.nl en vind de beste deal voor jouw auto! Beste autoverzekering