Contact

Eigen risico autoverzekering

Hoe werkt het eigen risico bij een autoverzekering?

Het eigen risico van autoverzekeringen is het bedrag dat je zelf moet betalen als je een schade claimt. Ondanks je verzekering betekent het eigen risico dus dat je voor een deel zelf opdraait voor de kosten. Hoe het eigen risico van je autoverzekering werkt en van invloed is op je premie is, lees je in dit artikel. Ook laten we aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe het eigen risico van invloed is op de schade die je claimt en op het deel dat je zelf betaalt.

Voor welke autoverzekeringen betaal je een eigen risico?

Er zijn verschillende dekkingsvarianten voor autoverzekeringen, namelijk WA, WA plus (ook wel beperkt casco genoemd) en allrisk. Een WA autoverzekering is een verzekering waarbij je alleen verzekerd bent als jij schade aan een andere partij toebrengt. De schade aan je eigen auto valt niet onder deze verzekering. Bij een WA autoverzekering betaal je dus nooit een eigen risico.

Eigen risico bij WA plus en allrisk autoverzekeringen

Bij een WA plus en allrisk autoverzekering ligt dit anders, hier betaal je wel een eigen risico. De hoogte van het bedrag verschilt ook per verzekeraar. Sommige verzekeraars werken met standaard bedragen voor een eigen risico, bijvoorbeeld 125 euro. Er zijn ook een aantal verzekeraars die dit niet doen. Controleer de polisvoorwaarden van je eigen autoverzekering om te zien welk eigen risico bedrag jouw verzekeraar rekent.

Tip! Soms betaal je geen eigen risico of een lager eigen risico, als je kiest voor een aangesloten autoschade hersteller. Bijvoorbeeld wanneer je ruitschade hebt, zoals een barst, en deze laat behandelen met hars. Het kan zeker lonen om dit bij je autoverzekering te checken.

Voorbeeld eigen risico allrisk autoverzekering bij schade

Om duidelijk te maken hoe het eigen risico van een autoverzekering bij schade werkt, geven we je twee korte voorbeelden. We leggen hierin uit hoe het eigen risico werkt bij een laag schadebedrag en bij een hoog schadebedrag:

  • Eigen risico bij een laag schadebedrag

Jan heeft een allrisk autoverzekering afgesloten voor zijn nieuwe Mazda. De verzekering heeft een verplicht eigen risico van 150 euro. Tijdens het rijden botst hij tegen een paaltje aan. De schade valt gelukkig mee, slechts 90 euro. De verzekeringsmaatschappij hoeft in dit geval niets uit te keren, omdat het eigen risico hoger is dan het totale schadebedrag. Jan betaalt de schade dus volledig zelf.

  • Eigen risico bij een hoog schadebedrag

Peter rijdt sinds drie maanden in een spiksplinternieuwe Ford. Hij heeft destijds voor een allrisk autoverzekering gekozen met een vrijwillig eigen risico van 300 euro. Peter rijdt voor 2.200 euro schade aan zijn auto. Wanneer hij de schade claimt bij zijn verzekeraar ontvangt hij een uitkering van 2.200 – 300 = 1.900 euro.

Tip! Kijk voor je een schade claimt naar het eigen risico. Als de schade kleiner is dan het eigen risico, is claimen niet zinvol. Daarnaast gaan schadeclaims waarbij je verzekeraar wel uitkeert ten koste van je schadevrije jaren, waardoor je meer premie gaat betalen. Dus kleine schades claimen is sowieso vaak niet rendabel.

Eigen risico autoverzekering geen schuld

Daarnaast heb je ook schade waar je zelf geen schuld aan hebt. In dat geval betaal je geen eigen risico, want de schade wordt door de verzekeraar verhaald op de tegenpartij.

Bij schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld vandalisme of diefstal van je auto (zonder eigen schuld), betaal je wel een eigen risico. Soms krijg je dat terug als de verzekeraar de schade later alsnog kan verhalen op de dader of tegenpartij. Wanneer de schade niet kan worden verhaald, betaal je wel zelf het eigen risico.

Eigen risico afkopen?

Wil je helemaal geen eigen risico, dan kun je dat bij sommige autoverzekeraars je eigen risico afkopen. Het afkopen van eigen risico is mogelijk, maar dan betaal je wel meer premie. Vraag je dus af of dit aantrekkelijk is. Heb je een beperkt casco (WA plus) of een allrisk autoverzekering, dan betaal je bij schade vaak een eigen risico. Dit is het deel van de schade dat je altijd zelf betaalt. Voor alle schade die onder de WA-dekking valt, geldt geen eigen risico. Wil je liever geen eigen risico? Dan kun je er bij sommige verzekeraars voor kiezen dit eigen risico.

Daarnaast is het aantal verzekeraars waar je het eigen risico kan afkopen niet erg groot. Als je ervoor kiest om het eigen risico af te kopen, kijk dan eerst hoeveel dat kost. Wegen de kosten van het afkopen wel op tegen het bedrag dat je bespaart op het eigen risico?af te kopen.

Voorbeeld eigen risico afkopen

Stel, je hebt een eigen risico van 150 euro en je hebt voor 600 euro schade. Dan krijg je van de autoverzekering maar 450 euro vergoed. Als je het eigen risico afkoopt, krijg je de volledige 600 euro vergoed. Maar je betaalt daarvoor wel elke maand meer premie. De vraag is dus of je die 150 euro eigen risico niet al lang hebt betaald in de vorm van de extra premie voor het afkopen van het eigen risico.

Autoverzekering zonder eigen risico

Wil je geen eigen risico? Bij enkele verzekeraars kun je een autoverzekering afsluiten zonder verplicht eigen risico. Bij schade aan je eigen auto hoef je, als de verzekering tot uitkering overgaat, zelf niets te betalen. Hier staat tegenover dat de premie vaak wel hoger is. Als je minder verzekeringspremie wilt betalen, kun je overwegen om te kiezen voor een verzekering met een hoger vrijwillig eigen risico.

Dat kan interessant zijn als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Met een hoge no-claim korting kan het aantrekkelijk zijn te kiezen voor een dergelijke autoverzekering zonder eigen risico. Je ontvangt ten slotte al een flinke korting op je verzekeringspremie. De extra korting voor het gekozen eigen risico zal hierdoor lager uitvallen.

Tip! Vergelijk autoverzekeringen met welk eigen risico bedrag je maximaal wil. In onze vergelijking zie je gelijk welk eigen risico bedrag de verzekering biedt en wat de invloed hiervan is op je premie. Autoverzekeringen vergelijken >>

Hoe maak je nu een goede keuze wat betreft het eigen risico?

Schat het risico van de mogelijkheid op autoschade zo goed mogelijk in, ook wat betreft je financiële situatie. Hoeveel schade kun je zelf betalen mocht je een hoog eigen risico willen (en dus een lage premie). Daarnaast, vraag jezelf af hoeveel je rijdt. Rijd je veel kilometers met je auto en loop je meer risico, kan het verstandig zijn om een lager eigen risico af te sluiten. Dat betekent dus wel dat je een hogere verzekeringspremie betaalt.

Let op! Ben je jonger dan 24 jaar? Dan betaal je bij sommige verzekeraars een hoger eigen risico. Dit loopt op tot wel 400 euro per schade. Meer hierover lees je op de pagina Autoverzekering jongeren.

Bepaal je eigen risico en vind de beste premie!Wij helpen je de voordeligste en beste autoverzekering te kiezen, met eigen risico naar keuze. Door in de vergelijking zelf aan te geven hoeveel eigen risico je wilt, zie je direct welke autoverzekeraar de laagste premie biedt. Goedkope autoverzekering
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!