Autoverzekering

Eigen risico autoverzekering

Hoe werkt je eigen risico autoverzekering?

Ga je je auto verzekeren, dan krijg je te maken met een eigen risico. Het eigen risico van je autoverzekering is het deel van de schade aan je eigen auto dat je zelf moet betalen. Een WA autoverzekering heeft nooit een eigen risico, omdat schade aan je eigen auto bij deze dekkingsvariant sowieso niet verzekerd is.

Eigen risico auto en premieverschillen

Ga je een autoverzekering afsluiten, bepaal je zélf de hoogte van het eigen risico. Veel verzekeraars werken met een standaard eigen risico tussen 125 en 150 euro, maar er zijn ook enkele verzekeraars die geen eigen risico hebben.

Eigen risico autoverzekering verhogen

Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Kies dan voor een hoger eigen risico. Met een hoog eigen risico bespaar je al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar op je premie! Het kan dus zeker de moeite waard zijn om premies te vergelijken op basis van verschillende eigen risico bedragen. 

Let op! Verhoog je het eigen risico, dan betaal je eventuele schade aan je eigen auto voor een groot deel dus wel zelf!

Voorbeeld autoverzekering eigen risico

Om duidelijk te maken wat de invloed van het eigen risico autoverzekering bij schade is, geven we je twee korte voorbeelden. We leggen hierin uit hoe het eigen risico werkt bij een klein en bij een groot schadebedrag:

Autoverzekering eigen risico - Klein schadebedrag

  • Jan heeft een all risk autoverzekering afgesloten voor zijn nieuwe Mazda. De verzekering heeft een verplicht eigen risico van 150 euro. Tijdens het rijden botst hij tegen een paaltje aan. De schade valt gelukkig mee, slechts 90 euro. De verzekeringsmaatschappij hoeft in dit geval niets uit te keren, omdat het eigen risico hoger is dan het totale schadebedrag.

Eigen risico autoverzekering - Groot schadebedrag

  • Peter rijdt sinds drie maanden in een spiksplinternieuwe Ford. Hij heeft destijds voor een all risk autoverzekering gekozen met een vrijwillig eigen risico van 300 euro. Peter rijdt voor 2.200 euro schade aan zijn auto. Wanneer hij de schade claimt bij zijn verzekeraar ontvangt hij een uitkering van 2.200 – 300 = 1.900 euro.

Let op! Bij ruitschade gelden er vaak andere regels. Lees er over in het artikel 'eigen risico ruitschade'. En ook bij leaseauto’s kan er sprake zijn van een eigen risico.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering.
jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op premie en voorwaarden. Stap over en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken