Autoverzekering

Europees schadeformulier

Hoe Europees schadeformulier aanvragen en invullen?

Het Europees schadeformulier ontvang je van je verzekeraar nadat je een autoverzekering hebt afgesloten. Het formulier maakt het voor verzekeringsmaatschappijen makkelijker om de schade af te handelen. Geen formulier ontvangen? Dan kun je bij jouw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon gewoon een nieuw formulier aanvragen.

Schadeformulier downloaden

Een Europees schadeformulier kun je vaak ook downloaden op de website van je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Dit is handig wanneer je geen schadeformulier meer in de auto hebt liggen.

Tip! Heb je direct een Europees schadeformulier nodig om uit te printen? Download het Europees schadeformulier dan hier en print beide kanten twee keer!

Schadeformulier auto invullen

Het op de juiste manier invullen van een Europees schadeformulier is belangrijk bij de afhandeling van het ongeval. Het invullen van een schadeformulier neemt aardig wat tijd in beslag. Het is belangrijk dat je het formulier op een veilige plek invult en geen andere weggebruikers hindert. Vul op het schadeformulier altijd je eigen gegevens én die van de tegenpartij in. Eigenlijk hoef je ter plekke alleen de voorkant van het Europees schadeformulier in te vullen. De achterkant kan namelijk ook thuis. Hieronder volgt een korte toelichting bij de vragen.

Schadeformulier vraag 1 - 5

De eerste vijf vragen van het schadeformulier hebben betrekking op het ongeluk. Hier moet je de datum en plaats van het ongeval invullen. Vul in of er gewonden zijn en of er behalve schade aan de betrokken motorrijtuigen nog andere materiële schade is. Daarnaast is er ruimte op het schadeformulier om persoonsgegevens van getuigen te noteren.

Schadeformulier vraag 6 - 11

Vraag zes tot en met elf van het schadeformulier gaan over de verzekeringsnemer, het voertuig, de bestuurder, de geleden schade en het rijbewijs.

Schadeformulier vraag 12

Door het plaatsen van kruisjes op het schadeformulier geef je aan hoe het ongeluk gebeurd is. Vergeet niet om in te vullen hoeveel kruisjes je geplaatst hebt.

Schadeformulier vraag 13

Maak een schets van het ongeluk op het schadeformulier. Geef onder andere aan waar de auto’s elkaar geraakt hebben, welke kant de auto’s op reden en eventuele verkeerstekens.

Schadeformulier vraag 14

Bij vraag veertien op het schadeformulier heb je de mogelijkheid aanvullende opmerkingen te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld melden dat je het niet eens bent met de tegenpartij.

Schadeformulier vraag 15

Ruimte waar zowel de tegenpartij als jijzelf een handtekening moet plaatsen op het schadeformulier. Zorg ervoor dat het Europees schadeformulier altijd ondertekend is.

Tip! Naast het invullen van een schadeformulier is het ook verstandig om foto’s van de schade (of juist het ontbreken van schade) te maken. Deze foto’s kun je toevoegen wanneer je het formulier opstuurt naar je verzekeraar.

Digitaal schadeformulier auto

Naast het papieren Europees schadeformulier kun je bij sommige verzekeraars ook het schadeformulier digitaal invullen. Dat doe je via de website Digitaal Schademelden of met een speciale app.

Het digitaal invullen van een schadeformulier heeft een aantal voordelen. Afhankelijk van de situatie worden er relevante vragen gesteld, worden automatisch de gegevens van je auto en je autoverzekering opgehaald en wordt de plek van het ongeluk met GPS-plaats vastgesteld. Als laatste is het natuurlijk ook een stuk makkelijker om foto’s toe te voegen aan het digitale schadeformulier.

Let op! Niet alle verzekeraars werken met een digitaal schadeformulier.

Meertalig Europees schadeformulier auto

Krijg je een ongeluk in het buitenland? Het Europees schadeformulier is in alle Europese landen hetzelfde. Let er wel op dat je niet ten onrechte wordt beschuldigd van de aanrijding. Zet daarom noiot een handtekening als je iets niet begrijpt of het ergens niet mee eens bent.

Tip! Er is ook een meertalig Europees schadeformulier. Bijvoorbeeld in het Engels, Duits, Frans en Spaans. Een meertalig schadeformulier vraag je op bij je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.

Autoschade geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim en bespaar je eenvoudig door over te stappen. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en ontdek hoeveel je kunt besparen! Vergelijk autoverzekering