Autoverzekering

Schade door slecht wegdek

Schade door wegdek, gemeente aansprakelijk stellen?

Heb je autoschade door een slecht wegdek, werkzaamheden die niet duidelijk zijn aangegeven, resten op de weg van een eerder ongeval of een te hoge verkeersdrempel, is het mogelijk de gemeente aansprakelijk te stellen. Maar wel zolang het binnen de bebouwde kom is gebeurd. Niet alle wegen vallen onder dezelfde wegbeheerder. Je stelt de provincie aansprakelijk wanneer het gaat om provinciale wegen en Rijkswaterstaat wanneer het gaat om auto- en snelwegen.

Schade door slecht wegdek, wanneer geen vergoeding?

Je stelt de gemeente aansprakelijk als de gemeente wist van de situatie en genoeg tijd had om deze te verhelpen. Dit betekent dat je geen vergoeding krijgt wanneer de gemeente overmacht aantoont. Voorbeelden van overmacht zijn:

  • Tijdgebrek: de gemeente heeft nog niet de kans gehad om de situatie te herstellen, bijvoorbeeld het opruimen van een net gebeurd ongeluk of het strooien van wegen na de eerste vorst.
  • Geldgebrek: de gemeente heeft de financiële middelen niet om de situatie te herstellen Dit argument gaat natuurlijk niet op als het om eenvoudig onderhoud gaat.
  • Onvoldoende informatie: de gemeente kon nog niet weten van de slechte situatie.
  • Eigen verantwoordelijkheid: pas je zelf je snelheid niet aan na een waarschuwing of bij gladheid, dan hoeft de gemeente niks te vergoeden.

Hoe gemeente aansprakelijk stellen voor schade auto?

Neem contact op met je gemeente. Zij vertellen je dan precies wat je moet doen en sturen je de juiste formulieren toe. Die vul je in en stuur je weer terug naar de gemeente, eventueel met een begeleidende brief waarin je je standpunt duidelijk maakt. Voeg ook je bewijsmateriaal toe om je argumenten duidelijk te maken, zoals foto’s van de situatie ter plekke en van de schade, getuigenverklaringen en een politierapport. Dit geldt ook wanneer je de provincie aansprakelijk stelt.

Wil je Rijkswaterstaat aansprakelijk stellen voor schade aan je auto? Dat kan via het speciale schadeclaimformulier op de website van Rijkswaterstaat.

Tip! Als je een rechtsbijstandsverzekering auto hebt, vergoedt je verzekeraar de kosten van een juridisch adviseur.

Schade door slecht wegdek

Als het niet lukt de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade aan je auto, biedt je autoverzekering soms uitkomst. Hiervoor hoef je zelfs de gemeente niet aansprakelijk te stellen. Je levert hierbij wel schadevrije jaren in als je de schade claimt. Ook betaal je meestal een bepaald bedrag aan eigen risico.

Slecht wegdek en de beperkt casco of all risk verzekering

De WA beperkt casco autoverzekering vergoedt ruitschade door bijvoorbeeld kiezelstenen. Wanneer je naar een aangesloten hersteller gaat, is repareren vaak gratis en heeft dit bovendien geen gevolgen voor je schadevrije jaren. De all risk autoverzekering vergoedt overige schades, bijvoorbeeld schade door een slippartij vanwege het slechte wegdek.

Schade door slecht wegdek geclaimed?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Goedkoopste autoverzekering