Autoverzekering

Groene kaart

Wat is groene kaart auto?

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan ontvang je van de verzekeraar een groene kaart. Die groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je aantoont dat je auto verzekerd is. Je groene kaart heeft de vorm van een document of een pasje en bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Het groene kaart nummer. Dit nummer heb je nodig als je schade rijdt en een schadeformulier moet invullen.
  • Je kenteken en de geldigheidsperiode van je groene kaart en autoverzekering.
  • Informatie over hulpverlening en belangrijke telefoonnummers in geval van nood.

Groene kaart - In welke landen verzekerd?

Op de groene kaart staat ook aangegeven in welke landen je verzekerd bent. Ga je met je auto naar het buitenland, dan is je auto dus verzekerd in de landen die op de groene kaart staan. Deze verschillen per verzekeraar.

Is groene kaart verplicht?

Tot 1972 was de groene kaart verplicht in de meeste Europese landen. In 1972 werd deze verplichting in de hele EU afgeschaft. Dat komt omdat de politie met behulp van centrale registers (in Nederland de RDW) eenvoudig kan controleren of een auto verzekerd is of niet. Alleen voor niet-gekentekende voertuigen zoals tractoren is de groene kaart wel nog verplicht.

Tip! Je groene kaart meenemen is niet verplicht, maar wel slim! Je hebt dan namelijk altijd je verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers in geval van nood bij de hand.

Voorbeeld groene kaart auto

Een groene kaart ontvang je dus in de vorm van een pasje of document. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een groene kaart eruit kan zien:

Groene kaart 

Tweede groene kaart

Ga je op vakantie met een caravan? Dan is het soms nodig een tweede groene kaart aan te vragen. Voor een tweede groene kaart kun je terecht bij je verzekeraar. In Duitsland, Spanje, Kroatië en Polen heb je bijvoorbeeld een tweede groene kaart nodig als je caravan zwaarder is dan 750 kilo. In Nederland en de meeste andere Europese landen is het niet nodig een tweede groene kaart voor de caravan bij je te hebben.

Groene kaart kwijt

Ben je de groene kaart auto kwijt? Bij de meeste autoverzekeraars vraag je dan gewoon (online) een nieuwe groene kaart aan. Deze ontvang je dan binnen enkele dagen per mail of via de post.

Wist je dat...
De meeste mensen nog altijd te veel betalen voor hun autoverzekering. 
Jij ook? Check het snel! Door online het grootste aanbod autoverzekeringen te vergelijken bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken