Contact

Groene kaart

Wat is de groene kaart van mijn auto en waar vind ik het groene kaart nummer?

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan krijg je van de verzekeraar automatisch de groene kaart: een pasje of document waarmee je kunt aantonen dat je minimaal een WA autoverzekering voor je voertuig hebt afgesloten. Maar in welke landen is de groene kaart geldig? En moet je hem altijd bij je hebben in de auto? Je leest het hier.

Wat is de groene kaart van mijn auto en waar vind ik het groene kaart nummer?

Als je je auto verzekert, krijg je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Dit pasje of document is het bewijs dat je auto verzekerd is. De kaart dankt zijn naam aan de groene kleur die het document altijd had. Sinds 1 juli 2020 wordt de groene kaart echter op wit papier gedrukt. Rijd je schade? Dan moet je het groene kaart nummer op het schadeformulier vermelden. De groene kaart is een internationaal geldig verzekeringsbewijs.

Maar waar staat het groene kaart nummer precies? Alle zaken die op de groene kaart te vinden zijn, zijn genummerd. Het groene kaart nummer is te vinden onder punt vier. Het nummer bestaat uit drie delen: de code van het land waarin je woont, een driecijferige verzekeraarscode en het polisnummer van je autoverzekering. Voor inwoners van Nederland is de landcode NL. Hiermee begint je groene kaart nummer dan ook.

Tip! Elke verzekeraar in Nederland verstrekt de groene kaart als je je auto laat verzekeren. Op zoek naar de autoverzekering die het beste past bij jouw situatie? Vind nu de beste deal en start direct met je autoverzekering vergelijken.

Wat staat er op de groene kaart?

Op de groene kaart staan de volgende gegevens:

  • Het groene kaart nummer.
  • Het kenteken van het verzekerde voertuig.
  • De periode dat de verzekering geldig is, meestal aangegeven met begin- en einddatum.
  • De contactgegevens van de verzekeraar. Ook de telefoonnummers die je kunt bellen bij schade of diefstal zijn op het document te vinden.
  • Het dekkingsgebied. Op de groene kaart staat aangegeven in welke landen je dekking hebt. De landen waar je geen dekking hebt staan doorgestreept op het document.

Let op! De meldcode van je auto staat niet op de groene kaart. Dit is een veelgehoord misverstand. Op de groene kaart vind je enkel de gegevens die we hierboven hebben beschreven.

Is de groene kaart verplicht?

Heb je een auto op je naam staan? Dan heb je verzekeringsplicht. Je moet het voertuig dus laten verzekeren. Iedereen die een autoverzekering afsluit, krijgt automatisch een groene kaart van de verzekeraar. Je bent vervolgens niet verplicht om deze altijd bij je te hebben als je binnen Nederland met je auto de weg op gaat, maar het is wel dringend aan te raden. Als je schade rijdt heb je met de groene kaart immers alle gegevens overzichtelijk op één document.

In welke landen is de groene kaart verplicht?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Als je in het buitenland op vakantie gaat met je auto, kun je daar aantonen dat je auto verzekerd is. In landen binnen de EU is het niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Ook populaire vakantielanden als Duitsland en Frankrijk stellen de groene kaart niet verplicht. Bij grenscontroles wordt er in deze landen dan ook niet naar de groene kaart gevraagd.

In de volgende landen is het wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben:

  • Marokko
  • Moldavië
  • Montenegro
  • Oekraïne
  • Rusland
  • Wit-Rusland
  • Turkije
  • Iran
  • Tunesië
  • Republiek Servië
  • Bosnië
  • Albanië
  • Macedonië
  • Israël

Reis je met de auto naar één van deze landen, of rijd je er doorheen? Neem je groene kaart dan mee.

Groene kaart digitaal

Veel verzekeraars verstrekken de groene kaart ook digitaal. Zo kun je hem eenvoudig opslaan op je telefoon en heb je hem altijd bij de hand. Heel handig, maar niet in elk land is een digitale groene kaart geldig als bewijs dat je auto is verzekerd. In de landen waar de groene kaart verplicht is, moet je een papieren variant kunnen laten zien. Je groene kaart moet in die landen ook echt groen zijn. Als je zelf een printje maakt van je digitale groene kaart, is dit dus niet geldig.

Let op! Heb je geen papieren groene kaart? Vraag deze dan op tijd aan bij je verzekeraar. Zo kun je ook in landen waar de groene kaart verplicht is veilig de weg op.

De groene kaart: in alle landen dekking?

In welke landen jouw verzekering dekking biedt, hangt af van de verzekeraar. Je kunt deze informatie eenvoudig terugvinden op je groene kaart. Daarop staat aangegeven waar je dekking hebt. De landen waar je geen dekking hebt zijn doorgestreept op je groene kaart. Binnen de EU bieden verzekeraars in ieder geval dekking. Dus ook in Frankrijk, Duitsland en andere populaire bestemmingen voor autovakanties.

Ook in Andorra, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland is de groene kaart geldig. In andere landen is er beperkt dekking. Een goed voorbeeld hiervan is Cyprus. Alleen de delen van het land die worden bestuurd door de regering van de Republiek Cyprus bieden dekking. Ook in Servië is er niet overal dekking. Ga je op vakantie? Kijk dan dus altijd goed op je groene kaart waar je autoverzekering dekking geeft en waar niet.

Tip! Ga je met je caravan op vakantie? Dan heb je in sommige gevallen ook een groene kaart voor je caravan nodig. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje, en het totale gewicht van de caravan meer dan 750 kilo is. Je vraagt de groene kaart voor je caravan eenvoudig aan bij je verzekeraar.

Hoelang is de groene kaart geldig?

De groene kaart wordt doorgaans jaarlijks verstrekt door je verzekering. Meestal is de geldigheid van het document dan ook een jaar. Ga je op vakantie met de auto? Check dan altijd hoelang de groene kaart nog geldig is. Zo weet je zeker dat je met een geldig verzekeringsbewijs rondrijdt.

Tip! Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan krijg je automatisch een nieuwe groene kaart van je verzekeraar. Twijfel je of overstappen van autoverzekering voor jou zin heeft? Star hier direct met je autoverzekering berekenen

Mag ik mijn groene kaart in de auto laten liggen?

Je hebt je groene kaart alleen nodig als je in je auto rijdt. Het is dus verstandig om hem daar ook te bewaren, bijvoorbeeld in je dashboardkastje. Tot 1972 was het verplicht om je groene kaart in de auto te bewaren. Dat hoeft nu niet meer. Bewaar hem dus op een plek die je zelf handig vindt.

Groene kaart kwijt: wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat je de groene kaart kwijtraakt. Neem in dat geval contact op met je verzekeraar. Die zorgt ervoor dat je snel een nieuwe groene kaart ontvangt. Het verschilt per verzekeraar of je de groene kaart digitaal of op papier ontvangt. Vraag altijd om een papieren exemplaar als je binnenkort afreist naar een land waar het verplicht is om de groene kaart bij je te hebben.

De groene kaart van je auto: alle ins & outs overzichtelijk op een rijtje

We zetten graag alle feiten over de groene kaart nog even overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • De groene kaart is een internationaal geldig bewijs dat je auto is verzekerd.
  • Het is niet verplicht om de groene kaart altijd bij je te hebben in Nederland. Wel raden we het dringend aan.
  • Rijd je schade? Dan vul je het groene kaart nummer in op het schadeformulier.
  • Ga je op autovakantie? Neem dan altijd je groene kaart mee. In sommige landen is het papieren document verplicht. De digitale groene kaart is dan niet geldig.
  • In welke landen jouw autoverzekering dekking geeft, verschilt per verzekering. Je vindt deze informatie terug op de groene kaart. Doorgaans ben je in alle EU-landen goed gedekt.
  • Groene kaart kwijt of verloren? Neem contact op met je verzekeraar. Je ontvangt dan snel een nieuwe groene kaart.
Past jouw autoverzekering nog bij je situatie?Het is belangrijk dat je autoverzekering bij je past en voldoende dekking biedt. Ook kan je autoverzekering vaak goedkoper. Vind vandaag nog de beste deal voor jouw persoonlijke situatie en wensen! Goedkope autoverzekering
;