Autoverzekering

Groene kaart verplicht

In welke landen is de groene kaart verplicht?

Een groene kaart ontvang je van je verzekeraar na acceptatie van je autoverzekering. Vroeger was de groene kaart verplicht in Nederland en in het buitenland. Je moest de groene kaart toen altijd bij je hebben. Nu geldt er geen verplichting meer. Wel zijn er een aantal landen waar de groene kaart caravan verplicht is wanneer het totale gewicht van je caravan zwaarder is dan 750 kilogram:

  • Duitsland
  • Polen
  • Kroatië
  • Spanje

Tip! Hoewel het al een hele tijd niet meer verplicht is je groene kaart bij te hebben, is het wel verstandig. Op je groene kaart staat namelijk het groene kaart nummer. Rijd je schade, dan moet je dit invullen op het schadeformulier.

Groene kaart verplicht in buitenland

Rijd je met een caravan door een van bovenstaande landen, dan ben je dus verplicht een groene kaart voor je caravan bij je te hebben als deze zwaarder is dan 750 kilo. De groene kaart voor de caravan wordt ook wel tweede groene kaart genoemd. In dit geval is het dus aan te raden twee groene kaarten bij je te hebben: een voor de auto en een voor de caravan.

In sommige landen moet je ook een milieuvignet regelen. Dat is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt en waarmee je de bevoegdheid hebt in zones te rijden waar zo’n vignet verplicht is. In steeds meer Duitse steden bevinden zich dit soort zones.

Landen groene kaart verzekering

Ga je met je auto in het buitenland rijden, dan is het wel gewoon verstandig om je groene kaart mee te nemen. Op je groene kaart staat namelijk ook aangegeven in welke landen je auto verzekerd is. Dit kan verschillen per verzekeraar. De landen die binnen het dekkingsgebied van je autoverzekering vallen staan op de groene kaart vermeld met een afkorting.

Ook makkelijk besparen op je autoverzekering?Vergelijk snel het grootste aanbod autoverzekeringen online en zie meteen waar en hoeveel je elke maand kunt besparen op de kosten van je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken