Contact

Hoe wordt de premie van een autoverzekering vastgesteld?

Hoe wordt de premie van een autoverzekering vastgesteld?

De premie voor een autoverzekering is voor iedereen anders. Zelfs als jij en je buurman dezelfde auto hebben en bij dezelfde verzekeraar een autoverzekering afsluiten, betaal je waarschijnlijk allebei een andere premie. De prijs van een autoverzekering wordt namelijk door veel factoren bepaald, zoals je leeftijd, je schadevrije jaren en waar je woont. In dit artikel lees je hoe de premie van je autoverzekering wordt vastgesteld.

Tip! De exacte berekening die elke autoverzekeraar gebruikt voor de premie van je autoverzekering is heel ingewikkeld en ‘het geheim van de chef’. Wil je precies weten wat je voor jouw auto en situatie gaat betalen bij de verschillende autoverzekeraars? Start dan hier direct met je autoverzekering berekenen.

Wat bepaalt de prijs van een autoverzekering? 

De prijs van een autoverzekering wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Je auto. Hoe zwaarder je auto is en hoe meer vermogen die heeft, hoe meer premie je betaalt.
  • Je postcode (en huisnummer). Autoverzekeraars kijken naar de verkeersdrukte en criminaliteitscijfers in het gebied waar je woont. In een drukke stad of een wijk met veel autodiefstallen is de kans op autoschade groter. Dus betaal je een hogere premie dan in een rustig dorp waar nauwelijks criminaliteit is. De premies kunnen zelfs flink verschillen binnen dezelfde woonwijk.
  • Je geboortedatum. Je leeftijd heeft een heel grote invloed op de premie van je autoverzekering. Autoverzekeraars beschouwen jonge bestuurders en ouderen als risicogroepen, omdat zij vaker betrokken zijn bij ongevallen. Tussen je 30e en 50e betaal je vaak het minste voor een autoverzekering. Meer hierover lees je in het artikel Autoverzekering en leeftijd.
  • Je schadevrije jaren. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekering krijg je een schadevrije jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering.
  • Hoeveel je rijdt. Hoe meer je je in het verkeer bevindt, hoe groter de kans op een schade is. Daarom laten sommige autoverzekeraar je meer premie betalen als je veel kilometers rijdt. Meer hierover lees je in het artikel Autoverzekering en kilometers per jaar.
  • De dekking die je kiest voor de autoverzekering. Een WA verzekering vergoedt alleen schades die je toebrengt aan anderen en is meestal de goedkoopste autoverzekering. Een WA+ beperkt casco dekking vergoedt ook enkele schades aan je eigen auto, zoals ruit- en stormschade en diefstal. Deze dekking is wat duurder. Een allrisk autoverzekering  is het uitgebreidst en het duurst. Deze vergoedt ook schades aan je eigen auto door je eigen schuld.

Deze factoren bepalen dus allemaal de premie van je autoverzekering, maar hoe zwaar alles meetelt, verschilt per verzekeraar. Tijdens je autoverzekering vergelijken op Geld.nl maken we op basis van je gegevens en wensen de exacte berekening voor elke autoverzekering die voor jou beschikbaar is. Zo zie je meteen wat je per verzekeraar betaalt voor jouw situatie.

Onderzoek over hoe premie autoverzekering wordt vastgesteld

Wil je meer inzicht in hoe de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld? Bekijk dan deze onderzoeken die we als onafhankelijke vergelijkingssite hebben gedaan:

Altijd de goedkoopste én beste autoverzekering voor jouw situatie?Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars van Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie.Goedkope autoverzekering
;