Contact

Geen autoverzekering meer krijgen

Ik kan mijn auto niet verzekeren, wat nu?

Heb je een auto op je naam staan, dan moet je een autoverzekering afsluiten. Meestal is dat geen enkel probleem, maar in sommige gevallen kun je geweigerd worden voor een autoverzekering. Autoverzekeraars hebben namelijk geen verplichting om je te accepteren. Ze mogen zelf bepalen wie ze wel en niet als klant willen. In het uiterste geval kun je misschien zelfs helemaal nergens meer een autoverzekering afsluiten. In dit artikel geven we je tips voor wat je moet dan bij dit soort problemen met je autoverzekering.

1. Waarom kan ik mijn auto niet verzekeren?

Controleer eerst waarom je autoverzekering wordt afgewezen. De autoverzekeraar die je weigert is verplicht je dit duidelijk uit te leggen. Afhankelijk van de reden die de verzekeraar geeft, heb je vervolgens verschillende opties.

2. Auto niet kunnen verzekeren door persoonlijke gegevens

Zoals gezegd heeft elke autoverzekeraar een eigen acceptatiebeleid. Dit verschilt dus per verzekeraar. Wordt je afgewezen omdat een verzekeraar je te jong of te oud vindt? Of omdat je te weinig schadevrije jaren hebt? Dan kun je meestal gewoon bij een andere verzekeraar terecht.

Tip! Tijdens je autoverzekering vergelijken op Geld.nl houden we al rekening met de leeftijdseisen en voorwaarden voor schadevrije jaren van de verschillende verzekeraars. Je ziet dus alleen verzekeringen die in principe mensen van jouw leeftijd en met je aantal schadevrije jaren accepteren.

3. Geen autoverzekering voor je auto

Naast je persoonsgegevens controleert de verzekeraar ook enkele gegevens over je auto, zoals de waarde, het vermogen en het gewicht. Sommige autoverzekeraars laten een jonge bestuurder geen snelle of dure auto verzekeren. Ook diefstalgevoelige auto’s zijn lastiger te verzekeren.

Daarnaast is je auto misschien niet voldoende beveiligd volgens de verzekeraar. Zeker bij duurdere of diefstalgevoelige auto’s stellen verzekeraars extra beveiligingseisen. Als je hierom geweigerd wordt, kun je overwegen de beveiliging van je auto aan te passen.

4. Autoverzekering is opgezegd door verzekeraar

Als je autoverzekering in de afgelopen 8 jaar is opgezegd door je verzekeraar (dus niet door jezelf), dan word je vaak ook geweigerd voor een nieuwe autoverzekering. Je verzekeraar zegt namelijk je autoverzekering op in speciale gevallen, bijvoorbeeld:

  • Je betaalt je premie niet
  • Je hebt in korte tijd veel schades geclaimd
  • Je hebt fraude gepleegd. Bijvoorbeeld door je autoverzekering op naam van iemand anders te verzekeren dan jezelf of door andere gegevens niet eerlijk door te geven.

Je krijgt in dit soort gevallen een notering in het CIS-registratie systeem. Andere verzekeraars kunnen dit zien en zullen je daarom weigeren voor een autoverzekering. Met een CIS-registratie is een autoverzekering afsluiten echt een probleem. De CIS-registratie blijft meestal 5 jaar staan. Maar een melding wegens fraude of oplichting van een verzekeraar blijft 8 jaar staan. Al die tijd kun je geen gewone autoverzekering meer krijgen.

Wil je zelf weten hoe je geregistreerd staat bij de Stichting CIS, dan kun je gratis een inzageverzoek indienen. Ben je het vervolgens niet eens met een melding, dan kun je een correctieverzoek indienen. Stichting CIS zal hierover wel altijd contact opnemen met de betreffende verzekeraar.

5. Niemand wil mijn auto verzekeren, andere redenen

Tot slot kunnen er nog verschillende andere redenen zijn waarom geen verzekeraar je auto wil verzekeren:

  • Je auto is langer dan 14 dagen onverzekerd geweest, sinds die op je naam stond
  • Je hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid gehad
  • Je bent in aanraking geweest met politie of justitie

Een ontzegging van de rijbevoegdheid en schade rijden met een onverzekerde auto worden overigens ook geregistreerd bij Stichting CIS.

6. Ik kan geen autoverzekering meer krijgen, wat nu?

Wanneer je een CIS-registratie, en soms bij een strafblad, kun je geen autoverzekering meer krijgen bij een ‘gewone’ autoverzekeraar. Je kunt dan alleen nog terecht bij De Vereende Verzekeringen, wat alles behalve een goedkope autoverzekering is. Deze verzekeringsmaatschappij staat er om bekend dat zij soepeler omgaan met het acceptatiebeleid. Je betaalt bij De Vereende wel een hogere premie autoverzekering dan bij andere verzekeraars.

Geen autoverzekering door leeftijd, schadevrije jaren of je auto?
Vergelijk dan eens het grootste aanbod autoverzekeraars op Geld.nl. Misschien zit er een verzekeraar tussen waarbij het wél lukt. Check het snel! Autoverzekering vergelijken