Contact

Autoverzekering verplicht

Is een autoverzekering verplicht?

Zodra je een auto op je naam zet, is een autoverzekering afsluiten verplicht. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. In dit arikel lees je waarom een autoverzekering verplicht is en welke dekking je minimaal moet aflsuiten.

Welke autoverzekering is verplicht wanneer je een auto bezit?

Je bent verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. De WA autoverzekering vergoedt schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Wil je een wat uitgebreidere dekking en ook schades aan je eigen auto verzekeren? Dan kun je kun je misschien beter een WA beperkt casco autoverzekering of een all risk autoverzekering afsluiten. Deze autoverzekeringen kosten meer, maar bieden ook een uitgebreidere dekking. Naast deze dekkingen kun je nog verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een inzittendenverzekering, maar deze verzekeringen zijn dus niet verplicht.

Waarom is een WA-verzekering voor je auto verplicht?

Sinds 1963 bestaat in Nederland de Wet aansprakelijkheid motorrijtuigen (Wam). Hierin is vastgelegd dat iedereen die auto op zijn naam heeft staan, een autoverzekering moet afsluiten met minimaal een WA-dekking. Deze wet is gemaakt om slachtoffers van een ongeval te beschermen, zodat ze niet zelf voor de kosten opdraaien. In deze wet is ook vastgelegd wat een WA-verzekering minimaal moet vergoeden. Daar moeten verzekeraars zich aan houden.

Vanaf wanneer moet een auto verzekerd zijn?

Zodra de auto op jouw naam staat, moet de auto verzekerd zijn. Dat geldt dus meteen op dezelfde dag dat je de auto overschrijft op jouw naam.

Tip! Verzekering afsluiten? Ga dan eerst verzekeraars vergelijken! Zo vind je direct de beste deal voor jouw autoverzekering en betaal je niet onnodig te veel.

Verplichte auto verzekering en boete

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert of elke auto die in Nederland is geregistreerd verzekerd is. Ook controleert de politie altijd of je verzekerd bent als je staande wordt gehouden. Je kunt dus zowel van de RDW als van de politie een boete krijgen als je geen autoverzekering hebt afgesloten. Meer hierover lees je in het artikel Boete onverzekerd rijden.

Verplichte autoverzekering voor een gemoedsbezwaarde?

Wil je om principiële of religieuze redenen geen enkele verzekering afsluiten, dan ben je een gemoedsbezwaarde. Je hoeft dan geen autoverzekering af te sluiten, maar je betaalt wel een jaarlijkse bijdrage aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden. Hieruit worden schades betaalt als je schade veroorzaakt bij anderen. Rijd je schade aan je eigen auto, dan betaal je de kosten zelf.

Verplichte verzekering auto, ook als ik niet rijd?

Als je een tijdje niet in je auto rijdt, kun je je kenteken laten schorsen. Je hoeft dan geen autoverzekering te hebben. Vaak is het voordeliger als je je autoverzekering dan niet beëindigt, maar tijdelijk stopzet. Houd er wel rekening mee dat je de auto niet aan de openbare weg mag parkeren als de verzekering tijdelijk is stopgezet. Op het moment dat je de schorsing opheft, gelden de opgebouwde schadevrije jaren en de bijbehorende korting gewoon weer. Meer hierover lees je in het artikel ‘Tijdelijk je autoverzekering stopzetten’.

Verplichte autoverzekering hoeft niet veel te kosten!Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en zie direct welke verzekering het voordeligste is voor jouw auto. Goedkope autoverzekering
;