Autoverzekering

Autoverzekering verplicht

Is een autoverzekering verplicht?

Zodra je een auto op je naam zet, moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert in de eigen systemen of elke auto wel verzekerd is. Ook controleert de politie altijd of je verzekerd bent als je staande wordt gehouden en geeft ze het door aan de RDW als blijkt dat je niet verzekerd bent. Ontdekt de RDW op een van deze manieren dat je onverzekerd rondrijdt, dan betaal je een boete van 390 euro. Deze boete kun je maximaal drie keer per jaar opgelegd krijgen.

Geen autoverzekering en schade

Ontstaat er schade terwijl je onverzekerd rondrijdt, dan vergoedt geen enkele verzekeraar de schade. Je betaalt dan dus altijd zelf de schade en deze kosten kunnen flink oplopen. Als je echt niet kunt betalen, schiet de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer de schade voor. Maar daarna betaal je het voorgeschoten bedrag terug, desnoods in termijnen. 

Verplichte autoverzekering voor een gemoedsbezwaarde?

Wil je om principiële of religieuze redenen geen enkele verzekering afsluiten, dan ben je een gemoedsbezwaarde. Je hoeft dan geen autoverzekering af te sluiten, maar je betaalt wel een jaarlijkse bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Rijd je schade, dan betaal je de kosten zelf.

Verplichte verzekering auto, ook als ik niet rijd?

Als je een tijdje niet in je auto rijdt, kun je je kenteken laten schorsen. Je hoeft dan geen wegenbelasting te betalen en ook hoef je je niet te verzekeren. Vaak is het voordeliger als je je autoverzekering dan niet beëindigt, maar tijdelijk stopzet. Houd er wel rekening mee dat je de auto niet aan de openbare weg mag parkeren als de verzekering tijdelijk is stopgezet. Op het moment dat je de schorsing opheft, gelden de opgebouwde schadevrije jaren en de bijbehorende korting gewoon weer. Meer hierover lees je in het artikel ‘Tijdelijk je autoverzekering stopzetten’. 

Verplichte autoverzekering afsluiten

Heb je nog geen autoverzekering, dan is het verstandig deze zo snel mogelijk aan te vragen. Een WA autoverzekering is minimaal verplicht en voor auto’s van 8 jaar of ouder is dat vaak ook voldoende. Voor nieuwere auto’s kun je misschien beter een WA beperkt casco autoverzekering of een All risk autoverzekering afsluiten. Deze autoverzekeringen kosten meer, maar bieden ook een uitgebreidere dekking.

Betaal jij ook nog altijd onnodig veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en zie hoeveel je elke maand kunt besparen! Goedkope autoverzekering