Autoverzekering

Kentekenbewijs kwijt

Hoe nieuw kentekenbewijs aanvragen?

Nieuwe autopapieren aanvragen omdat je het kentekenbewijs kwijt bent is heel makkelijk en kan via de website van de RDW. Het maakt niet uit welke deel van je kentekenbewijs of overschrijvingsbewijs kwijt is. Je vraagt altijd een compleet nieuwe set autopapieren aan.

Kentekenbewijs aanvragen

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen is dus makkelijk en doe je via de RDW. Ga je een nieuw kenteken aanvragen, dan heb je wel een aantal gegevens nodig:

  • Kentekennummer van je auto
  • Voertuigidentificatienummer
  • Burgerservicenummer van de eigenaar van de auto

Zijn je autopapieren aangevraagd, dan ontvang je binnen vier werkdagen het nieuwe kentekenbewijs. Je ontvangt altijd een set met alle drie delen van het kentekenbewijs.

Deel van autopapieren kwijt

Een Nederlands kentekenbewijs dat is afgegeven vóór 1 juni 2004 bestaat uit drie delen. Een kentekenbewijs dat is afgegeven na 1 juni 2004 bestaat uit twee delen:

AutopapierenOmschrijving
Kentekenbewijs
deel 1
Het voertuigbewijs deel 1A, is het vroegere deel I. Dit bewijs bevat alle belangrijke gegevens van het voertuig, zoals het kenteken en het identificatienummer.
Kentekenbewijs
deel 2
Het tenaamstellingsbewijs (deel 1B of het vroegere deel II) bevat de persoonsgegevens van de eigenaar van het voertuig, zoals de naam en geboortedatum.
OverschrijvingsbewijsHet overschrijvingsbewijs (deel 2 of het vroegere deel III) is het deel dat nodig is om het voertuig te kunnen verkopen.


Let op!
Ben je één van de drie delen van het kentekenbewijs kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een heel nieuwe set autopapieren aan. Zonder kentekenbewijs deel 1A en deel 1B mag je officieel niet de openbare weg op en zonder kentekenbewijs deel 2 is verkoop van je auto niet mogelijk!

Autopapieren kwijt - Groene kaart

Vaak ben je naast een deel van het kentekenbewijs ook het apk-keuringsrapport en de groene kaart van de autoverzekering kwijt. Het apk-keuringsrapport vraag je tegelijk met het kentekenbewijs aan bij de RDW. Voor de groene kaart moet je zelf even contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Kenteken kwijt - Kosten

Ben je een kentekenbewijs kwijt, dan kost een nieuw kentekenbewijs ongeveer 31 euro. De RDW stuurt het apk-keuringsrapport gratis mee bij een aanvraag voor een nieuw kentekenbewijs. Autoverzekeraars geven vaak ook gratis een groene kaart af.

Tip! Kentekenbewijs kwijt? Dan hoef je geen nieuwe kentekenplaten meer te kopen. Andersom geldt hetzelfde. Ben je een kentekenplaat verloren of zijn ze gestolen, dan hoef je alleen maar nieuwe platen aan te vragen en geen nieuw kentekenbewijs.

De meeste mensen betalen te veel voor hun autoverzekering!Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Goedkope autoverzekering