Autoverzekering

Kentekenplaat verloren

Kentekenplaat verloren, hoe nieuwe aanvragen?

Ben je een kentekenplaat verloren of zijn beide kentekenplaten verdwenen, dan laat je deze vervangen bij één van de door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende kentekenplaatfabrikanten. Vaak kun je wachten terwijl de nieuwe platen voor je worden geperst.

Tip! Meld het ook direct even bij je autoverzekering. De meeste verzekeraars vinden het wel fijn om te weten wanneer je nieuwe platen hebt laten maken.

Aangifte kentekenplaat kwijt

Zijn je kentekenplaten gestolen, dan is het verstandig om in ieder geval aangifte te doen bij de politie. Na aangifte van je gestolen kentekenplaat laat je nieuwe kentekenplaten maken. Deze krijgen dan een verhoogde duplicaatcode. Er wordt dan bijvoorbeeld het cijfer 1 boven het liggende streepje op je kentekenplaat gezet. Dit doen ze om misbruik van gestolen kentekenplaten tegen te gaan.

Voor 2008 kregen kentekenplaten en kentekenbewijzen dezelfde duplicaatcode. Dat kostte voertuigeigenaren veel geld en de RDW extra handelingen. Nu krijgen kentekenplaten en kentekenbewijzen ieder hun eigen duplicaatcode. Ben je dus een van de twee (of allebei) kwijt dan hoef je alleen het vermiste product opnieuw aan te vragen.

Nieuwe kentekenplaat kosten

Nieuwe kentekenplaten vraag je dus aan bij een door de RDW erkende fabrikant. Voor ongeveer 25 euro heb je een nieuwe set kentekenplaten. Bij het aanvragen moet je de kentekenplaatfabrikant het originele Voertuigbewijs (deel 1A) en een geldig legitimatiebewijs laten zien.

Let op! Alleen de eigenaar van de auto kan een nieuw bewijs aanvragen. De kosten van een nieuw kentekenbewijs zijn ongeveer 31 euro. Lees hier alle informatie over dit onderwerp: “Kentekenbewijs kwijt”.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken