Autoverzekering

Kentekenplaten gestolen

Wat moet ik doen als mijn kentekenplaat gestolen is?

Zijn je kentekenplaten gestolen, dan is belangrijk om snel actie te ondernemen. Doe altijd direct aangifte bij de politie als je kentekenplaten gestolen zijn. Dit kan in de meeste gevallen gewoon online. Laat na de aangifte zo snel mogelijk nieuwe kentekenplaten maken bij een RDW erkend kentekenplaatfabrikant

Tip! Laat het ook altijd even aan je autoverzekering weten wanneer je kentekenplaat is gestolen. De meeste verzekeraars vinden het fijn om dit te weten! 

Kentekenplaat gestolen - Aangifte doen

Zijn je kentekenplaten gestolen of denk je dat je een kentekenplaat verloren bent, dan moet je dus direct aangifte doen bij de politie. De aangifte is het bewijs dat ze gestolen zijn en vrijwaart je van aansprakelijkheid mocht er na dat tijdstip iets gebeurd zijn waar je kenteken bij betrokken is (bijvoorbeeld tanken zonder te betalen of andere overtredingen) . Na de aangifte kun je nieuwe kentekenplaten halen.

Let op: zonder kentekenplaten mag je niet rijden met het voertuig! Wat wel mag is zolang een stuk karton met je kentekennummer gebruiken.

Kentekenplaten gestolen - Nieuwe laten maken

Nieuwe kentekenplaten laat je maken bij een RDW erkend kentekenplaatfabrikant. Je moet hiervoor wel het originele Voertuigbewijs (deel 1A) en een geldig legitimatiebewijs laten zien. Het maken van de kentekenplaten kost een paar minuten. Je kunt er dus op wachten. De kentekenplaatfabrikant is vrij om de prijs van nieuwe kentekenplaten te bepalen, maar normaal gesproken betaal je ongeveer 30 euro voor een set van twee stuks.

Tip! Een erkende kentekenplaatfabrikant herken je aan het RDW-erkenningsschild en sticker met de tekst ‘afgifte kentekenplaten’.

Nummerbord gestolen - Duplicaatcode

De nieuwe kentekenplaten worden voorzien van een verhoogde duplicaatcode. De duplicaatcode is een cijfertoevoeging die op de kentekenplaat vermeld wordt (de 2 boven het streepje in het kenteken). De duplicaatcode op de kentekenplaten is er om aan te tonen dat je niet aansprakelijk bent voor overtredingen met de oorspronkelijke kentekenplaten. De duplicaatcode is ook zichtbaar bij fotocontroles langs de weg.

Wist je dat...De meeste mensen betalen nog altijd onnodig te veel voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Goedkoopste autoverzekering