Autoverzekering

Kettingbotsing aansprakelijkheid

Wie is aansprakelijk bij een kettingbotsing?

Ben je betrokken bij een kleine kettingbotsing, dan is degene die de kettingbotsing veroorzaakt meestal aansprakelijk. Je autoverzekering vergoedt in dat geval de schade aan de auto waar jij achterop bent gereden. Schade aan je eigen auto verhaal je op de bestuurder van de auto achter jou. Ben jij de laatste in rij, dan wordt schade aan je eigen auto meestal alleen met een all risk autoverzekering vergoed. 

Tip! Heb je een all risk autoverzekering? Vul dan een ingevuld schadeformulier in en stuur dit op naar je verzekeraar. Deze vergoedt de schade aan je auto en handelt de rest af met degene die achterop je auto is gereden.

Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling

Voor een kettingbotsing hebben autoverzekeraars met elkaar een regeling getroffen. Dit is de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling. Hierin hebben verzekeraars met elkaar afgesproken dat bij een kettingbotsing elke verzekeraar de schade vergoedt die is ontstaan doordat de eigen verzekerde achterop de auto van een ander reed.

Let op!
 Deze regeling geldt alléén bij een kleine kettingbotsingen met bijvoorbeeld maximaal drie auto’s. Bij grote kettingbotsingen is het meestal zo dat één verzekeraar de schadeafhandeling coördineert en dit regelt met de andere verzekeraars. Als verzekerde merk je hier niet veel van.

Schade door kettingbotsing geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Autoverzekeringen vergelijken