Contact

Kosten autoverzekering

Wat kost een autoverzekering?

Veel mensen vragen zich af wat een autoverzekering kost. Een autoverzekering kost gemiddeld ongeveer  70 euro per maand, maar de prijsverschillen tussen verzekeraars zijn groot. Je autoverzekering afsluiten bij de ene verzekeraar kan zomaar honderden euro's per jaar goedkoper zijn dan bij een andere verzekeraar. Daarnaast hangen de daadwerkelijke kosten van je autoverzekering af van je persoonlijke situatie en keuzes. De kosten van een autoverzekering zijn dus voor iedereen anders.

Tip! Natuurlijk wil je liefst de goedkoopste autoverzekering, maar is dat ook verstandig? In deze video leggen budgetcoach Eef van Opdorp en autoverzekering expert Amanda Bulthuis je uit hoe dit zit en waar je op moet letten.


Wat bepaalt de kosten van mijn autoverzekering?

Om de premie van je autoverzekering te bepalen, kijken verzekeraars naar:

 • Het soort auto dat je verzekerd
 • De dekking die je kiest
 • Je leeftijd
 • Hoeveel schadevrije jaren je hebt
 • Waar je woont
 • Hoeveel kilometers je rijdt

Al deze elementen nemen we dus ook mee bij je premie autoverzekering berekenen op Geld.nl.

Tip! Direct weten wat een autoverzekering voor jouw auto kost? Ga je autoverzekering vergelijken en vind vandaag nog de goedkoopste én beste autoverzekering voor jouw situatie.

Kosten autoverzekering verschillen per auto 

Wat voor auto je rijdt, heeft grote invloed op de kosten van je autoverzekering. Zo is een kleine, lichte auto, zoals een Toyota Aygo, veel goedkoper om te verzekeren dan een grote, zware SUV, zoals een Mitsubishi Outlander. Hoe groter, zwaarder en duurder de auto namelijk is, hoe meer kosten de verzekeraar heeft bij een schade. Dat verrekenen ze in de premie van je autoverzekering.

Ook kan het soort brandstof waarop je auto rijdt uitmaken voor de hoogte van de premie. Zo is een elektrische auto veel duurder om te verzekeren dan een vergelijkbare benzine auto.

Kosten autoverzekering en dekking

Wat een autoverzekering kost, hangt ook af van de dekking die je kiest. Welke dekking voor jouw auto het beste is, hangt af van de leeftijd van je auto. Je kunt kiezen uit de volgende dekkingen.

 • De allrisk autoverzekering: Een autoverzekering met allrisk dekking is het duurst. Deze dekking vergoedt schades die je zelf per ongeluk aan andere auto’s veroorzaakt. Ook vergoedt de verzekeraar vrijwel alle schades aan je eigen auto, bijvoorbeeld door vandalisme. Een allrisk autoverzekering is ideaal voor nieuwe en dure auto’s.
 • De beperkt casco autoverzekering: De beperkt casco dekking is de beste keuzes voor occasions of auto’s van 6 tot 10 jaar oud. Deze autoverzekering vergoedt door jou veroorzaakte schade aan andere auto’s en schades door diefstal, inbraak, aanrijdingen met dieren en brand of storm.
 • De WA autoverzekering: Deze dekking is de goedkoopste keuze. Een WA autoverzekering vergoedt enkel schades die je met je auto veroorzaakt aan andere voertuigen. Voor auto’s die 10 jaar of ouder zijn is een WA autoverzekering een prima keuze.

Tip! Lees hier welke dekking je het beste kan kiezen voor jouw auto: Welke autoverzekering past bij mij? .

Wat kost mijn autoverzekering?

Verder heeft je persoonlijke situatie een grote invloed op de kosten van je autoverzekering. Denk onder meer aan:

 • Je leeftijd: Bestuurders jonger dan 24 of ouder dan 65 jaar rijden doorgaans meer schades. Daarom is een autoverzekering voor jongeren tot wel twee keer zo duur. Ook ouderen betalen tot wel 80 procent meer premie voor hun autoverzekering dan jongere bestuurders.
 • Waar je woont: In de randstad wordt vaker ingebroken in auto’s. Ook rijd je in een grote, drukke stad sneller een schade. Woon je in een grote stad? Dan zijn de kosten van je autoverzekering dus groter dan wanneer je in een dorp woont.
 • Hoeveel schadevrije jaren je hebt: Hier kunnen we kort over zijn: hoe langer je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekering, hoe lager de kosten van je autoverzekering.
 • Hoeveel kilometer je per jaar rijdt: Hoe meer je de weg op gaat met je auto, hoe groter de kans op schade. Als je veel kilometers maakt op jaarbasis, betaal je dus ook meer kosten voor je autoverzekering.

Omdat er veel factoren zijn die de kosten van je autoverzekering beïnvloeden, zijn er ook veel dingen die je kunt doen om te besparen op je autoverzekering. Lees hier onze tips om de kosten van je autoverzekering zo laag mogelijk te houden: 9 tips besparen autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering gemiddeld per maand?

Uit cijfers van vergelijkingen van Geld.nl blijkt dat kosten van een autoverzekering in 2023 gemiddeld 72,78 euro per maand zijn. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een autoverzekering per dekking:

DekkingGemiddelde kosten per maand
WA€ 74,41
WA + Beperkt Casco€ 67,59
WA + Volledig Casco€ 77,70

Op Geld.nl vind je de meest actuele informatie over de gemiddelde tarieven die je betaalt voor autoverzekeringen. In de Datamonitor autoverzekeringen vind je meer gemiddelden per provincie, stad en leeftijdsgroep.

Vind direct de goedkoopste én beste autoverzekering voor jouw situatie!Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars van Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie!Goedkope autoverzekering
Kosten voor je autoverzekering berekenen? Vergelijk, kies & bespaar!
;