Klantenservice
Autoverzekering

Kosten autoverzekering

Wat kost een autoverzekering?

De kosten van een autoverzekering lopen nogal uiteen. Dit hangt af van welk soort autoverzekering je kiest, maar ook van andere factoren. De volgende zaken bepalen hoe hoog de kosten van je autoverzekering worden:

  • Kenmerken van de auto
  • Waar je woont
  • Je leeftijd
  • Je aantal schadevrije jaren
  • Hoeveel kilometers je rijdt
  • Welke dekking je kiest
  • Welke aanvullende verzekeringen je neemt (zoals schadeverzekering inzittenden en rechtsbijstand)

Verder verschilt de prijs van een autoverzekering ook per verzekeraar. In dit artikel leggen we de factoren die invloed hebben op de prijs (premie) van je autoverzekering verder uit en noemen we de gemiddelde prijzen voor een autoverzekering.

Tip! Direct weten wat de kosten voor jouw autoverzekering zijn en bij welke verzekeraar je het goedkoopste uit bent? Ga dan hier direct verzekeringen vergelijken.

Prijs autoverzekering en kenmerken auto

Er zijn een aantal kenmerken van je auto die bepalen hoe hoog de premie wordt van je autoverzekering. Het type van je auto, zoals het model maar ook hoe oud je auto is, beïnvloeden de kosten van een autoverzekering. Ook kan het soort brandstof waarop je auto rijdt uitmaken voor de hoogte van de premie.

Meestal geldt hoe zwaarder en hoe meer vermogen je auto heeft, hoe duurder je verzekering wordt. Een kleinere auto zoals een Toyota Aygo is bijvoorbeeld goedkoper om te verzekeren dan een grotere auto zoals een Mitsubishi Outlander.

Autoverzekeraars kijken bij het berekenen van de premie voor je autoverzekering ook naar hoeveel je auto waard is en hoe deze beveiligd is. Dat zegt namelijk iets over hoeveel de verzekeraar maximaal moet uitkeren bij schade aan je eigen auto en over de kans op diefstal. Verder geldt hoe ouder je auto, hoe goedkoper de verzekering meestal is. Je auto wordt namelijk minder waard naarmate deze ouder wordt, waardoor verzekeraars bij schade een lager bedrag hoeven uit te keren.

Kosten autoverzekering woonplaats

Je woonplaats is ook een factor die invloed heeft op de kosten van je autoverzekering. Sommige verzekeraars hebben zelfs per huisnummer verschil in kosten voor autoverzekeringen. Verzekeraars kijken namelijk naar statistieken over het gebied waar je woont. Vinden er bijvoorbeeld relatief veel autodiefstallen plaats in je regio? Dan betaal je meer premie.

Woon je in een grote stad? Dan betaal je vaak ook meer premie dan iemand die in Drenthe in een dorp woont. Hoe drukker het verkeer in je woonplaats, hoe groter de kans op schade.

Leeftijd bepalend voor kosten autoverzekering

Ook je leeftijd is belangrijk voor het bepalen van de kosten van je autoverzekering. Jongeren en ouderen behoren volgens de verzekeraars tot de risicogroepen en betalen daarom meer premie. De meest bekende risicogroep zijn jongeren tot 24 jaar. Jongeren rijden vaker schade dan andere weggebruikers, dus betaal je als jongere een hogere premie voor je jongeren autoverzekering. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om een verzekering af te kunnen sluiten. Meer tips lees je op de pagina Autoverzekering jongeren.

Let op! Rijd je als jongere in de auto van je ouders, dan moeten zij je wel opgeven bij de verzekeraar als regelmatige bestuurder. Nadeel hiervan is dat je ouders dan meer premie betalen en dat jij geen schadevrije jaren opbouwt.

Niet alleen jongeren vallen onder de risicogroep voor de autoverzekering, verzekeraars zien ouderen vaak ook als risicogroep en rekenen voor hen een hogere premie. De leeftijd die verzekeraars hiervoor hanteren, verschilt per verzekeraar. Soms is dit al vanaf 65 jaar. Daarom is het slim om als oudere extra scherp op te letten welke verzekeraar de laagste premie rekent. Door goed te vergelijken vind je eenvoudig de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie..

Schadevrije jaren invloed prijs autoverzekering

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen autoschade hebt geclaimd. Deze schadevrije jaren geven je korting op je autoverzekering. Hoe langer je geen schade claimt, hoe meer schadevrije jaren je krijgt en hoe hoger de korting op je verzekeringspremie. De kosten van je autoverzekering dalen dus naarmate je meer schadevrije jaren hebt. Rijd je schade door eigen schuld en claim je deze schade, dan verlies je schadevrije jaren, krijg je minder korting en wordt je premie hoger.

Let op! Schadevrije jaren bouw je alleen op als je zelf een autoverzekering op je naam hebt. Rijd je al jaren schadevrij, maar staat de autoverzekering op naam van je partner, dan bouw je zelf géén schadevrije jaren op en dus ook geen korting.

Aantal kilometers en kosten autoverzekering

De autoverzekeraars die het aantal kilometers per jaar meetellen in de premie stellen dat als je meer rijdt, je meer kans op schade hebt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de kosten van je autoverzekering. Niet elke verzekeraar doet dit trouwens. Er zijn ook verzekeraars die het aantal kilometers niet meetellen omdat dit nauwelijks invloed zou hebben op de schadelast.

Invloed dekking kosten autoverzekering

Als je je auto verzekert heb je de mogelijkheid om uit drie opties te kiezen, de zogenaamde dekkingen. De WA autoverzekering, WA beperkt casco en all risk autoverzekering. De WA autoverzekering vergoedt alleen schade aan je eigen auto. WA beperkt casco vergoedt daarnaast ook bepaalde schades aan je eigen auto zoals schade door brand, diefstal en ruitschade. De all risk autoverzekering biedt de uitgebreidste dekking. Je bent dan verzekerd voor vrijwel alle schades aan je eigen auto én die je toebrengt bij anderen Hoe uitgebreider je je auto verzekert, hoe hoger de kosten van je autoverzekering worden. Het is echter vooral belangrijk dat je een dekking kiest die past bij je auto en je wensen. Lees er hier meer over: Welke autoverzekering past bij mij?

Kosten aanvullende verzekeringen auto

Naast de bovengenoemde dekkingen kun je nog aanvullende verzekeringen bij je autoverzekering afsluiten. Zoals de schadeverzekering inzittenden en de rechtsbijstandsverzekering. De schade inzittendenverzekering vergoedt de werkelijk geleden letsel- en materiële schade van jou of je passagiers. Met een rechtsbijstandverzekering auto krijg je hulp van je verzekeraar bij het verhalen van schade. Je betaalt voor je aanvullende verzekeringen ook premie. Dus als je aanvullende verzekeringen kiest, heeft ook dat invloed op de kosten van je autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering gemiddeld per maand?

Uit cijfers van vergelijkingen van Geld.nl blijkt dat de gemiddelde prijs van een autoverzekering in de eerste zeven maanden van dit jaar 107,44 euro per maand is. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een autoverzekering per dekking:

DekkingGemiddelde kosten per maand
WA€ 100,45
WA + Beperkt Casco€ 91,47
WA + Volledig Casco€ 129,67

Op Geld.nl vind je de meest actuele informatie over de gemiddelde tarieven die je betaalt voor autoverzekeringen. In de Datamonitor autoverzekeringen vind je meer gemiddelden per provincie, stad en leeftijdsgroep.

Zelf de kosten van je autoverzekering berekenen?In onze vergelijking zie je direct de kosten voor jouw auto van alle verzekeraars op een rij. Vergelijk de autoverzekeringen op kosten en voorwaarden en vind de beste deal voor je autoverzekering. Autoverzekering vergelijken
;