Autoverzekering

Schadevrije jaren lease

Hoe werken schadevrije jaren leaseauto?

Bij afloop van je leasecontract ontvang je van de leasemaatschappij een leaseverklaring. In deze leaseverklaring staat hoeveel schadevrije jaren je met de leaseauto hebt opgebouwd. Koop je na de leaseperiode zelf een auto en wil je deze auto verzekeren? Dan toon je met de leaseverklaring bij de verzekeraar aan hoeveel jaar je zonder schade in je leaseauto hebt gereden.

Opbouw schadevrije jaren lease

Officieel bouw je tijdens een leaseperiode geen schadevrije jaren op. De leasemaatschappij vermeldt in de leaseverklaring alleen alle schades die je hebt gehad. Op basis van deze schadegegevens bepaalt je nieuwe verzekeraar hoeveel schadevrije jaren je mag meenemen en hoe je wordt ingeschaald op de bonus-malusladder.

Let op: Het is bij een leaseauto gebruikelijk om alle schades te claimen op je verzekering, zelfs de kleine schades. Maar je wordt er via de leaseverklaring wel op afgerekend als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Door het claimen van alle schades geeft je nieuwe verzekeraar je namelijk minder schadevrije jaren.

Geldigheid schadevrije jaren leaseauto

De leaseverklaring is in principe één jaar geldig. Maar er zijn autoverzekeraars die hier wat ruimer mee omgaan en de leaseverklaring na drie of vier jaar nog meetellen voor je schadevrije jaren. Informeer bij je verzekeraar of tussenpersoon naar de mogelijkheden.

Let op! Sommigen verzekeraars stellen wel aanvullende eisen aan de leaseverklaring, voordat ze deze meenemen bij het bepalen van je schadevrije jaren. Zo moet de leaseverklaring op je eigen naam staan en moet er een begin- en einddatum van de leaseperiode worden vermeld.

Schadevrije jaren auto van de zaak

Rijd je een auto van de zaak die geen leaseauto is, maar eigendom van het bedrijf? Dan toon je je schadevrije jaren aan met een werkgeversverklaring. Wat dit is en hoe het werkt, lees je in het artikel ‘Werkgeversverklaring schadevrije jaren’.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken