Autoverzekering

Rijden met medicijnen

Mag je autorijden met medicijnen?

Volgens de Wegenverkeerswet is het verboden om deel te nemen aan het verkeer als je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden herken je aan de gele waarschuwingssticker op de verpakking. Ook zijn apothekers en artsen verplicht jou als patiënt goed voor te lichten over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Dit betekent dat je apotheker en arts moet vertellen wanneer je rijvaardigheid wordt beïnvloed door een medicijn.

Tip! Gebruik je medicijnen en wil je weten of deze middelen de rijvaardigheid beïnvloeden? Dit controleer je heel makkelijk op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl. Dit is een initiatief van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Gevolg gebruik medicijnen en autorijden

Gebruik je medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en ga je toch autorijden, dan ben je op dat moment strafbaar. Als je wordt aangehouden of een ongeluk krijgt, kun je een boete krijgen, een (tijdelijke) rijontzegging of een gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de ernst van de situatie. Ook zullen autoverzekeringen de schade niet vergoeden als je reed onder invloed van medicijnen.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te vel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk hier grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken