Contact

Meldcode auto

Wat is meldcode auto?

Ga je een autoverzekering afsluiten of je autoverzekering omzetten naar een nieuwe auto? Dan heb je de meldcode van de auto nodig. De meldcode auto bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer en staat vermeld op je kentekenbewijs.

Let op! De meldcode is dus niet hetzelfde als het chassisnummer. Het chassisnummer is een uniek identificatienummer van je auto en staat op het frame van je auto. Je vindt meestal in het boekje van de auto waar het chassisnummer van jouw staat.

Waarom kenteken en meldcode nodig?

De meldcode hebben autoverzekeraars en tussenpersonen nodig ter bevestiging dat je daadwerkelijk de juiste auto verzekert. Bij elk kenteken hoort namelijk maar één meldcode en zo weet de verzekeraar zeker dat je niet per ongeluk een verkeerd kenteken hebt doorgegeven.

Daarnaast gebruikt de verzekeraar de meldcode om je autoverzekering aan te melden bij de RDW. Deze instantie controleert of alle auto's die in Nederland rond rijden verzekerd zijn.

Tip! Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Vergelijk dan eerst het meest complete aanbod autoverzekering in Nederland op Geld.nl. Zo vind je direct een goede én goedkope autoverzekering voor jouw situatie.

Waar vind ik de meldcode van mijn auto?

De meldcode is een identificatienummer voor je auto en vind je op deel 1B van je kentekenbewijs. Deze krijg je bij de tenaamstelling van de auto. Hieronder zie je waar de meldcode precies staat vermeld op het kentekenbewijs.

Meldcode kaart

Je kunt de meldcode natuurlijk ook vinden door het chassisnummer op te zoeken in je auto. 

Meldcode kwijt? Meldcode auto opvragen bij RDW

Ben je de meldcode kwijt of kun je deze niet vinden op je kentekenbewijs? Als de auto op jouw naam staat en geregistreerd is bij de RDW, kun je de meldcode van je auto ook opvragen bij de RDW. Je moet hiervoor met je DigiD code inloggen op de website van de RDW.

Ben je echter je kentekenbewijs kwijt, dan moet je die opnieuw opvragen bj de RDW. Hiervoor heb je wel je meldcode nodig. Je zult hiervoor dan het chassisnummer van je auto moeten opzoeken. Behalve in het boekje van je auto, kun je met een kentekencheck bij RDW ook de plaats van je chassisnummer opzoeken.

Nieuwe auto? Vergelijk je verzekering alvast zonder meldcode
Ook als je nog geen meldcode hebt, kun je alvast op zoek gaan naar de goedkoopste autoverzekering voor je nieuwe auto. Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod autoverzekeringen, zodat je zeker weet dat de laagste premie voor jouw auto ertussen staat. Je hebt pas een meldcode nodig als je autoverzekering gaat aanvragen. Autoverzekering vergelijken