Autoverzekering

Nieuwwaarderegeling

Hoe werkt de nieuwwaarderegeling auto?

Koop je een nieuwe auto en rijd je deze binnen een jaar total-loss of wordt je nieuwe auto gestolen? Dan zorgt de nieuwwaarderegeling ervoor dat je vanuit je autoverzekering een bedrag krijgt uitgekeerd waarmee je eenzelfde, nieuwe auto koopt. De nieuwwaarderegeling loopt over een periode van één, twee fo drie jaar.

Let op! De nieuwwaarderegeling is alleen van toepassing op nieuwe auto's. Dus niet op tweedehands auto’s!

Voorbeeld nieuwwaarderegeling auto

Stel: Je koopt een nieuwe Ford Focus ter waarde van 20.595 euro. Je autoverzekering een nieuwwaarderegeling van één jaar. Binnen het eerste jaar raak je betrokken bij een ongeluk en is je auto total-loss. Je verzekeraar kijkt dan wat je auto op dat moment kost. Blijkt dat dezelfde Ford focus nu 22.000 euro kost, dan krijg je dat bedrag uitgekeerd om een nieuwe auto te kopen.

Let op! Rijd je de auto pas na twee jaar total-loss, dan geldt de nieuwwaarderegeling niet meer en krijg je dus veel minder uitgekeerd. Een autoverzekering met een nieuwwaarderegeling van twee of drie jaar was dan een slimmere keuze geweest.

Nieuwwaarde auto en je verzekering

De nieuwwaarderegeling varieert van één tot drie jaar. Sommige verzekeraars hebben de nieuwwaarderegeling standaard op drie jaar staan, maar er zijn ook verzekeraars die maar één of twee jaar de nieuwwaarderegeling hanteren. Deze termijn staat trouwens niet altijd vast. Bij sommige verzekeraars kies je zelf de periode van de nieuwwaarderegeling. De premie kan wel afhankelijk zijn van de lengte van de nieuwwaarde.

Autoverzekering 3 jaar nieuwwaarde

Een autoverzekering met een langere nieuwwaarde regeling, dus van twee of drie jaar, kan voordelig zijn. Ga maar eens na wat een auto die 30.000 euro kostte, na drie jaar nog maar waard is. Is de waarde van je auto bijvoorbeeld gedaald naar 18.000 euro, dan zal je verzekeraar op basis van de afschrijvingsregeling maar 18.000 euro uitkeren. Heb je echter een autoverzekering met 3 jaar nieuwwaarde dan keert de verzekeraar 30.000 euro uit, een verschil van 12.000 euro!

Let op! Er zijn vaak meerdere varianten van de nieuwwaarderegeling. Zo kan het zijn dat de nieuwwaarde alleen tijdens het eerste jaar geldt en dat er vanaf het tweede jaar wordt gewerkt met een afschrijvingspercentage. Let hier op bij het autoverzekering vergelijken.

Tweede nieuwwaarderegeling auto

De nieuwwaarderegeling is niet van toepassing op tweedehands auto’s. Maar sommige verzekeraars hebben wel een zogenaamde ‘tweede nieuwwaarderegeling’ opgenomen. Ben je niet de eerste kentekenhouder van je auto, dan kun je wel van deze regeling gebruikmaken wanneer je auto binnen de gestelde termijn total-loss raakt.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken