Hoe werkt de nieuwwaarderegeling van een autoverzekering?
De nieuwaarderegeling is een regeling die ervoor zorgt dat als je nieuwe auto gestolen wordt of total loss raakt je genoeg vergoed krijgt van je autoverzekering om dezelfde auto opnieuw te kopen. De voorwaarden voor de nieuwwaarderegeling verschillen per verzekeraar. In dit artikel geven je enkele handige tips waar je op moet letten bij de nieuwwaarderegeling.
Let op! De nieuwwaarderegeling geldt alleen voor nieuwe auto's, waarvan jij de eerste eigenaar bent. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan is voor jou de aanschafwaarderegeling van belang.
1. Auto verzekeren tegen nieuwwaarde, hoe wordt dit bepaald?
Om de nieuwwaarde van je auto te bepalen kijken verzekeraars naar twee dingen: de cataloguswaarde en het bedrag dat je voor de auto hebt betaald. Meestal is de nieuwwaarde waarvoor je verzekerd bent hetzelfde als de cataloguswaarde. Dit is het bedrag dat de auto nieuwe kostte toen je hem kocht, inclusief btw, bpm en accessoires die de fabrikant of importeur heeft aangebracht. Je kunt voor auto's vanaf 2010 de cataloguswaarde controleren door bij de RDW een kentekencheck te doen. Soms betaal je voor je nieuwe auto een lager bedrag dan de cataloguswaarde, bijvoorbeeld omdat je korting krijgt van de dealer. Er zijn verzekeraars die dan het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald als nieuwwaarde rekenen.
2.Nieuwwaarderegeling, hoe werkt het?
Om je een idee te geven van hoe de nieuwwaarderegeling werkt, gebruiken we een voorbeeld.
Stel dat je een nieuwe auto koopt van 45.000 euro. Na dertien maanden rijd je een flinke schade en wordt je auto total loss verklaard. De dagwaarde van de auto (het bedrag dat de auto waard was vlak voor het ongeval), wordt bepaald op 34.000 euro. Omdat je een auto met een nieuwwaarderegeling van 2 jaar hebt, krijg je 45.000 euro vergoed. Zou je geen nieuwwaarderegeling hebben, dan kreeg je de dagwaarde van 34.000 euro vergoed. Toch een verschil van 12.000 euro.
Een autoverzekering afsluiten met een nieuwwaarderegeling scheelt je dus een hoop geld bij total loss of diefstal van je nieuwe auto.
3. Nieuwwaarde autoverzekering, hoelang geldig?
Als je een nieuwe auto koopt, krijg je van de verzekeraar niet oneindig lang de nieuwwaarde vergoed. De meeste verzekeraars hanteren voor de nieuwwaarderegeling een periode van 1 jaar nadat het kenteken op jouw naam is gezet. Maar er zijn ook verzekeraars die een nieuwwaardregeling van 2 of 3 jaar hebben. Een autoverzekering met 5 jaar nieuwwaarde bestaat in Nederland niet.
Tip! Ga je verzekering vergelijken op Geld.nl en geef vervolgens bij filters in het resultatenoverzicht aan dat je een nieuwwaarderegeling wilt. Je ziet dan alleen nog maar autoverzekering die een nieuwwaarderegeling hebben en hoelang die geldig is. Zo vind je eenvoudig bijvoorbeeld de goedkoopste autoverzekering met 3 jaar nieuwwaarde.
4. Nieuwwaarderegeling, let op de afschrijving!
Sommige autoverzekeraars die een nieuwwaarderegeling van 2 of 3 jaar bieden, hanteren na het eerste jaar een afschrijvingsregeling. Dat wil zeggen dat na het eerste jaar er elk jaar een percentage van de nieuwwaarde af gaat.
Als we uitgaan van het eerder genoemde voorbeeld en de verzekeraar zou na het eerste jaar een afschrijving van 1 procent per maand hanteren, dan kreeg je als nieuwwaarde nog 44.550 euro vergoedt. Er gaat 1 procent van de nieuwwaarde af, omdat de schade in maand dertien plaatsvond.
5. Nieuwwaarderegeling auto, maximaal bedrag
Autoverzekeraars hanteren voor de nieuwwaarderegeling meestal een maximumbedrag. Als je dus een heel dure auto koopt, krijg je misschien toch niet de volledige nieuwwaarde vergoed. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je of er een maximumbedrag geldt voor de nieuwwaarderegeling.
6. Nieuwwaarde dekking bij showroommodellen
Let tot slot even goed op als je een nieuwe auto koopt die al even bij de dealer in de showroom heeft gestaan. Dit heet een showroommodel. In de tijd dat de auto bij dealer stond, was het kenteken al in Nederland geregistreerd op naam van de dealer. Technisch ben je dus niet de eerste eigenaar als je een showroommodel koopt. Daarom geldt de nieuwwaarderegeling bij sommige autoverzekeraars niet als je een showroommodel koopt. Informeer bij je verzekeraar naar de voorwaarden als je toch een nieuwe auto uit de showroom koopt.