Contact

No-claimkorting

Hoe werkt no-claimkorting bij een autoverzekering?

No-claimkorting zorgt ervoor dat je minder premie voor je autoverzekering betaalt als je geen schade claimt. Hoe langer je geen schade claimt, hoe hoger je no-claimkorting. Claim je toch een keer een schade, dan daalt je no-claimkorting en betaal je dus meer premie. In dit artikel leggen we je uit wat no-claimkorting is en hoe het precies werkt.

Wat is no-claimkorting?

De betekenis van no-claimkorting is dat je door geen schade (no-claim) in te dienen, korting op je premie krijgt. Als jij schadevrij rijdt (of geen schadeclaims indient), word je beloond met korting op de premie van je autoverzekering . Hoe meer jaren jij schadevrij rijdt, hoe meer no-claimkorting je dus krijgt.

No-claim opbouwen

Het opbouwen van no-claim is vrij makkelijk; hoe meer jaren je geen schade indient, hoe meer no-claimkorting jij opbouwt. Per schadevrij jaar gaat je no-claimkorting dus omhoog. De korting hierin verschilt echter wel per verzekeraar. De ene autoverzekeraar geeft bij een bepaald aantal jaren 30% korting terwijl de andere autoverzekeraar 50% korting geeft.

Tip! De no-claimkorting is het niet belangrijkste als je een goedkope autoverzekering wilt. Het gaat erom hoeveel premie je uiteindelijk betaalt. De ene verzekering kan met 80% korting nog steeds duurder zijn dan een andere met 70% korting. Weten welke verzekeraar voor jouw situatie de laagste premie vindt? Vergelijk verzekeringen op Geld.nl en vindt de goedkoopste autoverzekering.

No-claimkorting tabel

Hoe het opbouwen van no-claim werkt bij je autoverzekering staat meestal in een no-claimkorting tabel in de voorwaarden van je polis. De no-claimkorting tabel geeft een duidelijk overzicht wanneer je welke no-claimkorting krijgt. Ook zie je wat de maximale no-claimkorting inhoudt. De maximale no-claimkorting gaat niet verder dan vijftien schadevrije jaren. Dus ook al rijd je twintig jaar schadevrij, je no-claimkorting blijft hetzelfde als bij vijftien jaar.

Hoeveel no-claimkorting je krijgt bij een autoverzekering afsluiten, bepaalt de verzekeraar aan de hand van de no-claimkorting tabel. Dit is een tabel waarin je per aantal schadevrije jaren ziet op welke trede van de tabel je staat en hoeveel no-claimkorting daarbij hoort. Ook zie je direct hoeveel je terugvalt als je toch één of meer schades claimt in een jaar.

Let op! Deze no-claimkorting tabel is van een willekeurige verzekeraar. De tabel is bij elke verzekeraar anders en vind je in de voorwaarden van je autoverzekering.

Voorbeeld no-claim korting tabel

Schadevrije jarenBM/ TredeKorting op premieNieuwe B/M trede na ...
0 schades1 schade2 schades3 schades
1521802116116
1420802115105
131980201494
121880191383
111780181272
101680171161
91580161051
8147915941
7137814831
6127713721
5117612611
4107511511
3972,510411
28709311
17658211
06607111
-15506111
-24305111
-33204111
-42103111
-5102111

Uitleg no-claimkorting tabel

De no-claimkorting tabel wordt door verzekeraars ook wel de bonus-malus ladder genoemd (BM-ladder). Hier komt de term BM-trede ook vandaan.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je positie op de no-claimkorting tabel. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen autoschade hebt geclaimd. Deze jaren geven je de no-claimkorting op je autoverzekering via de BM-trede. De BM-trede bepaalt welke no-claimkorting je krijgt op de premie van je autoverzekering.

No-claim trede en schadevrije jaren

De no-claim trede waar je in valt in de no-claimkorting tabel is niet hetzelfde als het aantal schadevrije jaren dat je hebt. In de tabel hierboven kom je bij nul schadevrije jaren bijvoorbeeld op trede zes.

Heb je vier schadevrije jaren en sluit je bij deze verzekeraar een autoverzekering af, dan plaatst deze verzekeraar je op trede tien van de no-claimkorting tabel en krijg je 75 procent korting op de premie. Claim je het hele jaar geen schade, dan stijg je naar trede elf en krijg je volgend jaar 76 procent korting op de premie.

Heb je tien schadevrije jaren gereden, dan sta je in deze no-claimkorting tabel op trede zestien. De treden staan namelijk niet altijd gelijk aan een schadevrij jaar. Bijvoorbeeld; de maximale no-claimkorting valt in trede 21; bij vijftien of meer schadevrije jaren krijg je 80% korting op de premie van je autoverzekering (dit wisselt per verzekeraar).

Claim je echter wel een schade, dan daal je juist van trede tien naar trede vijf op de no-claimkorting tabel en krijg je nog maar vijftig procent korting op je premie autoverzekering. Dit is trouwens niet altijd het geval bij schade, dat hangt af van welke soort schade je hebt en wie verantwoordelijk is.

No-claim bij schade

Bij welke schades val je terug in de no-claimkorting tabel en bij welke schade niet? Alle schades die je claimt bij je verzekeraar gaan ten koste van je no-claimkorting. Als jij schade veroorzaakt bij een ander of als je zelf tegen een paaltje rijdt bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel schades die onder de beperkt cascodekking vallen, en niet ten koste gaan van je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Schades waar bij je niet terugvalt in no-claim:

  • Schade door weersomstandigheden zoals storm-, hagel- en bliksemschade
  • Schade die is toegebracht door loslopende dieren
  • Brandschade
  • Ruitschade
  • Inbraak of diefstal

Bij veel verzekeraars val je ook niet terug als je bij een aanrijding met een fietser of voetganger kunt aantonen dat het niet jouw schuld was. Dit verschilt wel per verzekeraar, kijk in je polis bij de voorwaarden wat hier over bij jouw autoverzekering geldt.

Daarnaast is het doorgaans zo dat schades die op een tegenpartij verhaald worden, je geen schadevrije jaren kosten. Wil je precies weten welke schades wel en niet ten koste van je schadevrije jaren gaan? Kijk in de voorwaarden van je polis of neem contact op met je verzekeraar.

Wil jij de beste deal voor je autoverzekering? Check dan nu het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl. Bij ons vergelijk je heel veel autoverzekeringen op basis van onder andere je schadevrije jaren. Je vindt direct de laagste premie voor jouw situatie. Start nu met vergelijken!  Autoverzekeringen vergelijken
;