Autoverzekering

Oldtimer schorsen

Hoe oldtimer schorsen?

Als je komende tijd niet in je oldtimer rondrijdt is het verstandig je oldtimer te schorsen. Je betaalt dan namelijk geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer. Je oldtimer schorsen doe je online via de website van de RDW of bij een Post NL postkantoor. 

Kosten oldtimer schorsen
Voor periode1 jaar2 jaar3 jaar
Auto ouder dan 15 jaar € 24,10€ 48,20€ 72,30
Auto tot 15 jaar oud € 73,10  € 97,20  € 121,30 


Let op:
Sinds 2014 geldt voor oldtimers tussen de 30 en 40 jaar oud een kwarttarief voor de wegenbelasting. Voorwaarde is wel dat je van december tot en met februari niet met de oldtimer de weg op gaat. Je moet in deze periode het kenteken van de oldtimer schorsen bij de RDW.

Kosten schorsen oldtimer

Zoals je hierboven ziet is het schorsen van je oldtimer niet gratis. In het overzicht zie je hoeveel je betaalt. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud geldt het normale tarief. Dit geldt ook voor bedrijfsauto’s die niet ouder zijn dan 15 jaar en niet meer wegen dan 3.500 kilo. Voor alle overige auto’s betaal je het lage tarief. Heb je je auto al ooit eerder geschorst? En gaat de nieuwe schorsing in binnen een jaar na de ingangsdatum van de vorige schorsing? Dan geldt voor de schorsing het hoge tarief.

Tip! Heb je meer dan 5 oldtimers van 15 jaar of ouder op je naam staan? Vanaf het zesde voertuig is het schorsen gratis.

Online schorsen oldtimer

Via de website van de RDW log je in met je DigiD code en vul je je gegevens in. Nadat je de kosten voor de schorsing hebt betaald is de oldtimer per direct geschorst. Je krijgt een bevestiging per e-mail. Ook ontvang je binnen 5 werkdagen van de RDW een tenaamstellingsbewijs (deel 1B van het kentekenbewijs) met de einddatum van de schorsing. 

Oldtimer schorsen bij PostNL kantoor

Regel je de schorsing oldtimer bij een PostNL kantoor? Neem dan de volgende documenten mee:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het tenaamstellingsbewijs van je auto
  • Het overschrijvingsbewijs van je auto

Je betaalt de kosten voor de schorsing oldtimer direct contant of per pin bij het Post NL kantoor en je krijgt direct het nieuwe tenaamstellingsbewijs mee.

Let op: Als je een oldtimer schorst mag je er niet mee rijden, maar je mag de klassieker ook niet parkeren op de openbare weg. Je moet de auto dus op privéterrein stallen. Bijvoorbeeld in een garage of onder een carport.

Oldtimer schorsen opheffen

Wil je de geschorste oldtimer weer gaan gebruiken? Dan hef je de schorsing eenvoudig op. Ook dit regel je via de website van de RDW of via een PostNL postkantoor en is gratis.

Wanneer je de schorsing opheft ben je vanaf dezelfde dag weer verplicht wegenbelasting te betalen en je oldtimer te verzekeren. Zorg dus dat je van tevoren een autoverzekering hebt geregeld. Is je oldtimer ook nog APK-plichtig? Zorg dan dat je oldtimer vanaf de dag dat je de schorsing opheft ook weer een geldige APK heeft.

Let op! Als je de schorsing opheft  binnen een maand nadat deze is ingegaan, moet je alsnog wegenbelasting betalen voor de geschorste periode.

Betaal je ook onnodig te veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk, vind en sluit online de best passende autoverzekering af tegen de scherpste premie. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Bestes autoverzekering