Autoverzekering

Auto overschrijven na overlijden

Hoe schrijf je een auto over na overlijden eigenaar?

Na het overlijden van de eigenaar van de auto moet je binnen vijf weken de auto overschrijven op je eigen naam. Erft iemand anders de auto of verkoop je de auto, dan moet de nieuwe eigenaar natuurlijk zelf de auto overschrijven op zijn of haar naam. Ook hiervoor geldt dat dit binnen vijf weken na overlijden moet gebeuren.

Let op! Ook als je partner overlijdt en jij regelmatig in zijn of haar auto reed, moet je binnen vijf weken de auto overschrijven op je eigen naam.

Overschrijven auto bij overlijden – Waar doe je dat?

Het overschrijven van de auto regel je bij een postkantoor van PostNL. Neem hiervoor altijd de volgende drie zaken mee:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het tenaamstellingsbewijs
  • Het overschrijvingsbewijs van de auto

Als alle papieren in orde zijn, schrijft PostNL de auto direct over op jouw naam. Je krijgt geen papieren kentekenbewijs meer mee na het overschrijven van de auto. Het kentekenbewijs is namelijk vervangen door een kentekencard. Dit pasje stuurt PostNL je na de overschrijving toe op het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente.

Let op! Een kenteken overschrijven, kost geld. Meer hierover lees je in het artikel ‘Kosten overschrijven auto’.

Auto erven en verkopen

Vaak verkopen erfgenamen de auto na overlijden en verdelen de opbrengst onderling. Het is dan slim om de auto te verkopen vóór je deze op je naam moet hebben overgeschreven. Officieel valt de totale waarde van de auto dan namelijk onder je erfdeel en wordt het verrekend met de rest van de erfenis voor de erfbelasting. Probeer de auto dus altijd zo snel mogelijk te verkopen.

Let op! Vaak accepteren erfgenamen een erfenis beneficiair, wat inhoudt dat je de erfenis pas accepteert als je zeker weet dat je meer vermogen dan schulden erft. Je krijgt dan de tijd om uit te zoeken of je de erfenis wel of niet accepteert. Als je de auto verkoopt in deze periode, accepteer je automatisch de erfenis volledig en kun je de schulden dus niet meer weigeren.

Auto overschrijven na overlijden en de verzekering

In de periode tussen het overlijden en het overschrijven van de auto blijft de autoverzekering geldig en schrijft de verzekeraar de premie af van de rekening van de overledene. Vanaf het moment dat je de auto overschrijft ben je zelf verantwoordelijk voor de autoverzekering. Je kunt er dan voor kiezen om de autoverzekering bij de huidige verzekeraar te houden. De verzekeraar gaat dan wel opnieuw de premie voor je autoverzekering berekenen, op basis van jouw gegevens. Hierdoor wordt de premie hoger of lager. Maar je kunt natuurlijk ook een nieuwe autoverzekering afsluiten. Dit is meestal voordeliger omdat je dan uit alle verzekeringen een polis kiest die voor jou de laagste premie biedt.

Betaal jij te veel voor je autoverzekering?Ontdek het snel. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op premie en voorwaarden. Stap over en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken