Contact

Regelmatige bestuurder autoverzekering

Wanneer ben je regelmatige bestuurder?

Ga je een autoverzekering afsluiten, dan vraagt de verzekeraar wie de regelmatige bestuurder is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Staat de auto bijvoorbeeld op jouw naam, maar rijdt je partner of je kind er vaker in dan jij? Dan is je partner of kind de regelmatige bestuurder. Geef dit dan ook zo door bij je autoverzekering. Het niet doorgeven van de regelmatige bestuurder kan grote gevolgen hebben.

Autoverzekering regelmatige bestuurder of hoofdbestuurder?

Er bestaat wel eens verwarring tussen de termen ‘hoofdbestuurder’ en ‘regelmatige bestuurder’. Het betekent eigenlijk allebei hetzelfde: degene die het meeste in de auto rijdt. Als hoofdbestuurder van de auto of als regelmatige bestuurder ben je vaak ook degene op wiens naam de auto staat en die de autoverzekering afsluit, maar dat is niet altijd zo. Daarom moet je bij de aanvraag van een autoverzekering altijd aangeven of je zelf de regelmatige bestuurder bent.

Let op! Je mag alleen een autoverzekering afsluiten op naam van de persoon die ook de eigenaar is van de auto. Als jij de eigenaar bent van de auto en zelf ook de regelmatige bestuurder bent, kan dus nooit iemand anders voor jou de autoverzekering afsluiten.

Regelmatige bestuurder op ander adres

Partners die op hetzelfde adres wonen, mogen van de autoverzekeraar gewoon in elkaars auto rijden. Zorg hierbij wel dat de partner die het meest in de auto rijdt ook bekend als de regelmatige bestuurder bij de verzekeraar. Woont je partner niet op hetzelfde adres? Of is iemand anders die niet bij je in huis woont de regelmatige bestuurder? Dan mag je de auto niet op je naam verzekeren. De hoofdbestuurder van de auto, moet de auto dan ook op zijn of haar naam verzekeren. Verzekeraars vinden die constructie namelijk te fraudegevoelig.

Premie autoverzekering regelmatige bestuurder

Verzekeraars berekenen de premie op basis van de kenmerken van je auto, maar ook op basis van de gegevens van de regelmatige bestuurder. Is de regelmatige bestuurder jonger dan jijzelf of heeft deze minder schadevrije jaren? Dan betaal je dus meer premie voor de autoverzekering dan wanneer je zelf de regelmatige bestuurder zou zijn. Iemand anders als regelmatige bestuurder opgeven bij je autoverzekering, betekent dus dat de premie wordt aangepast.

Tip! Direct weten wat een andere regelmatige bestuurder betekent voor de premie van je autoverzekering? Ga je autoverzekering vergelijken op Geld.nl en bereken eerst de premies met je eigen gegevens en daarna met de gegevens van de regelmatige bestuurder. Zo zie je direct wat het verschil is in de premie.

Ben eerlijk over de regelmatige bestuurder!

Misschien ben je dus een stuk duurder uit als je je partner of kind opgeeft als regelmatige bestuurder. Toch is het belangrijk dat je de juiste informatie doorgeeft, anders maak je je schuldig aan verzekeringsfraude. Op het moment dat de verzekeraar dit ontdekt, registreert de verzekeraar je op de zwarte lijst en kun je nauwelijks nog een autoverzekering afsluiten. Ook hoeft de verzekeraar je schade niet te betalen als blijkt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven. Dit voorbeeld laat goed zien wat de gevolgen zijn als je niet eerlijk bent over wie de regelmatige bestuurder is (Bron: Telegraaf).

Opbouw schadevrije jaren regelmatige bestuurder

Een goede reden om de autoverzekering op je eigen naam te verzekeren is de opbouw van schadevrije jaren. Als regelmatige bestuurder bouw je alleen schadevrije jaren op als de autoverzekering ook op jouw naam staat. Wanneer de autoverzekering dus op naam van iemand anders staat en jij alleen als regelmatige bestuurder op de polis staat, bouw je geen schadevrije jaren op. Je kunt als je later op je eigen naam een autoverzekering wilt afsluiten wel vragen of degene op wiens naam de verzekering stond de schadevrije jaren aan jou wil overdragen. Maar daar hoeft de verzekeringnemer dus niet mee akkoord te gaan. Daarnaast wil de autoverzekeraar hier niet altijd aan meewerken. Alleen bij een scheiding of overlijden is de verzekeraar sinds 1 januari 2022 verplicht om mee te werken aan het overdragen van schadevrije jaren aan de ex-partner of achterblijvende partner.

Als regelmatig bestuurder zelf een autoverzekering? Betaal niet te veel!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens het grootste aanbod passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Goedkope autoverzekering
;