Autoverzekering

Regelmatige bestuurder

Wanneer ben je regelmatige bestuurder?

Wil je je auto verzekeren, dan geef je aan wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Bij de meeste verzekeraars is de degene die het meest in de auto rijdt de regelmatige bestuurder. Vaak ben je dit als verzekeringsnemer zelf, maar het kan ook bijvoorbeeld je partner zijn.

Regelmatige bestuurder of hoofdbestuurder?

Er bestaat wel eens verwarring tussen de termen ‘hoofdbestuurder’ en ‘regelmatige bestuurder’. In feite komen beide termen op hetzelfde neer, namelijk degene die het meest in de auto rijdt. Als hoofdbestuurder of als regelmatige bestuurder ben je vaak ook degene op wiens naam de auto staat en de autoverzekering afsluit, maar dat is niet altijd zo. Daarom moet je bij de aanvraag van een autoverzekering altijd aangeven of je zelf ook de regelmatige bestuurder bent of dat iemand anders dit is.

Regelmatige bestuurder - Partner en kind

Een verzekeraar staat altijd toe dat partners gebruik maken van elkaars auto. Jullie moeten dan wel allebei op hetzelfde adres wonen. Als partner mag je dan ook een autoverzekering afsluiten voor de auto van de andere partner. Voor alle andere relaties mag dit niet. Ouders willen bijvoorbeeld wel eens de autoverzekering van hun kind op de eigen naam zetten, maar dit mag niet. Je mag je kind wel opgeven als de regelmatige bestuurder van je eigen auto, maar je betaalt dan wel een flink hogere premie.

Premie autoverzekering regelmatige bestuurder

Verzekeraars berekenen de premie op basis van de kenmerken van je auto, maar ook op basis van de gegevens van de verzekeringnemer en de regelmatige bestuurder. Als jij en je partner allebei in de auto rijden, gaat de verzekeraar meestal uit van de leeftijd van de jongste bestuurder. Jongeren betalen een hogere premie, omdat zij vaker schade rijden dan andere bestuurders. Daarnaast gelden de schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder.

Ben eerlijk over de regelmatige bestuurder! 

Misschien ben je dus een stuk duurder uit als je je partner opgeeft als regelmatige bestuurder. Toch is het belangrijk dat je de juiste informatie doorgeeft, anders maak je je schuldig aan verzekeringsfraude. Op het moment dat de verzekeraar dit ontdekt, registreert de verzekeraar je op de zwarte lijst en kun je nauwelijks nog een autoverzekering afsluiten. Ook hoeft de verzekeraar je schade niet te betalen als blijkt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Goedkope autoverzekering