Autoverzekering

Rijbewijs ingevorderd

Wat zijn de gevolgen als je rijbewijs afgepakt is?

Bij sommige verkeersovertredingen en -misdrijven kan de politie je rijbewijs innemen, bijvoorbeeld als je:

  • Rijdt onder invloed van alcohol (1,3 promille in je bloed (beginnende bestuurder 0,8 promille). 
  • Rijdt onder invloed van drugs.
  • Te hard rijdt: (auto's 50 km per uur, brommers 30 km per uur).
  • Agressief rijdt (Op inzicht van de agent).

Rijbewijs ingevorderd - Het proces

Als je rijbewijs wordt ingenomen, krijg je een ontvangstbevestiging. Hier staat ook in met wie je contact kunt opnemen over de invordering van het rijbewijs. Dit zal meestal het Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) zijn.

Let op! Je mag tijdens de rijontzegging geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als dat nodig is voor je werk. Hier bestaat geen coulanceregeling voor!

Rijbewijs ingenomen - Officier van justitie

Je rijbewijs zal na inname binnen drie dagen naar de officier van justitie worden gestuurd. Die beslist binnen tien dagen na de invordering of je rijbewijs ingenomen blijft voor langere tijd of dat je het rijbewijs terug krijgt. Is de termijn van tien dagen voorbij (weekenddagen tellen ook mee) en is er nog geen beslissing genomen, dan moet je het rijbewijs terug krijgen.

Besluit de officier het rijbewijs langer in te houden? Dan kan hij dat doen totdat de zaak wordt voorgelegd aan de rechter. De zaak moet dan wel binnen zes maanden aan de rechter worden voorgelegd, anders moet je het rijbewijs terug krijgen. Er kan daarna alsnog wel een rechtszitting plaatsvinden.

Let op! De invordering van het rijbewijs is maar een voorwaardelijke maatregel. De rechter zal tijdens de rechtszitting beslissen hoe lang de daadwerkelijke rijontzegging is. Als de rechter een rijontzegging uitspreekt voor een bepaalde tijd, dan worden de dagen dat je rijbewijs al ingenomen is hier vanaf getrokken.

Rijbewijs ingevorderd, wat nu?

Is je rijbewijs ingenomen? Dan kun je hiertegen een klaagschrift indienen bij de griffie van de rechtbank in de regio waarin het rijbewijs is ingenomen. Om zo een geschrift op te stellen is het verstandig een juridisch adviseur in te schakelen. In het klaagschrift geef je aan waarom je vindt dat de invordering van het rijbewijs onterecht is. De rechter beslist vervolgens of je het rijbewijs terugkrijgt of dat het rijbewijs blijft ingenomen tot aan de rechtszitting.

Let op: als je binnen de eerste 10 dagen na de inname van het rijbewijs een klaagschrift indient, kun je dit sturen naar de officier van justitie die de zaak behandeld.

Rijbewijs afgepakt vanwege openstaande boetes?

Heb je één of meerdere verkeersboetes nog niet betaald? Dan kan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) besluiten je rijbewijs in te nemen. Dit kan voor een periode van maximaal vier weken. Om je rijbewijs terug te krijgen, moet je in dit geval het volledige openstaande bedrag betalen.

Rijbewijs ingevorderd - Gevolgen autoverzekering

Is je rijbewijs ingenomen, dan mag je dus geen voertuig besturen. Dat je rijbewijs is ingenomen is ook een reden voor een verzekeraar om je autoverzekering op te zeggen. Wil je later een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan moet je het melden als je een rijontzegging hebt gehad. Dit kan voor sommige verzekeraars reden zijn om een autoverzekering niet te accepteren.

Wist je dat...De meeste mensen onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Check het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Goedkope autoverzekering