Contact

Rijgedragverzekering

Wat is een rijgedragverzekering?

Een rijgedragverzekering is een autoverzekering waarbij je korting krijgt op de premie als je netjes rijdt. De verzekeraar meet met een chipstekker of via je smartphone je rijgedrag. Op basis daarvan bepaalt de verzekeraar of en hoeveel korting je krijgt. Een rijgedragverzekering is vooral interessant voor jonge bestuurders die nog weinig schadevrije jaren hebben. In dit artikel geven we je enkele tips over de rijgedragverzekering.

1. Hoe werkt een rijgedragverzekering?

Als je een rijgedragverzekering afsluit, stelt de verzekeraar een premie voor je vast. Omdat de verzekeraar nog niets weet over je rijgedrag, krijg je nog geen extra korting. De autoverzekeraar gaat eerst een tijdje je rijdgedrag meten. Dat doen ze meestal met een chippin stekker in je auto of een app op je smartphone. Zo meet de verzekeraar waar en wanneer je rijdt en hoe je gedrag in het verkeer is. Als uit deze gegevens blijkt dat je netjes rijdt, krijg je korting op je premie. Maar pas op! Blijkt juist dat je slecht rijdt, dan moet je misschien bijbetalen of raak je een eerdere korting weer kwijt.

2. Waarom korting bij rijgedragverzekering?

Je rijgedrag zegt veel over je kans op schade. Rijd je bijvoorbeeld vaak met te hoge snelheid, moet je regelmatig hard remmen of trek je hard op? Dan zijn voor verzekeraars tekenen dat je rijgedrag niet zo goed is en je waarschijnlijk meer kans hebt om een ongeval te krijgen. Andersom betekent het ook: hoe netter je rijdt, hoe kleiner de kans op een ongeval. Daarom beloont een rijgedragverzekering je met korting op de premie als je goed rijgedrag vertoont.

Daarnaast kijken sommige rijgedrag autoverzekeringen waar en wanneer je rijdt. Als je bijvoorbeeld vaak in drukke steden of in het donker rijdt, heb je meer kans op een ongeval dan op klaarlichte dag op een rustig plattelandsweggetje.

3. Rijgedrag autoverzekering interessant?

Zoals gezegd, is een rijgedrag autoverzekering vooral interessant als je jong bent en/of weinig schadevrije jaren hebt. Je krijgt dan namelijk nog geen of nauwelijks no-claimkorting op je autoverzekeringpremie. Door een rijgedragverzekering af te sluiten en netjes te rijden, kun je toch korting verdienen op je premie.

4. Rijgedragverzekering goedkoop?

Toch hoeft een rijgedragverzekering niet altijd de voordeligste optie te zijn. Controleer daarom eerst even of een andere autoverzekeraar misschien een goede en goedkope autoverzekering biedt, voor je een rijgedragverzekering kiest. Ga op Geld.nl je premie autoverzekering berekenen en kijk direct waar je de laagste premie krijgt. Is die lager dan de premie die je betaalt voor de rijgedragverzekering? Dan is dat altijd een betere keuze. Je krijgt die premie namelijk sowieso, zonder dat je rijgedrag gemeten wordt. Bij de rijgedragverzekering moet je eerst nog afwachten of je rijgedrag voldoende is voor een korting op de premie.

5. Rijgedrag verzekering en privacy

Ga je een rijgedrag autoverzekering afsluiten, dan ontvang je van de verzekeraar een app of stekker die je moet koppelen aan je auto. Omdat de verzekeraar best wat gegevens over je verzamelt, is het belangrijk om goed na te kijken wat er met die gegevens gebeurt. In de privacy voorwaarden van de rijgedragverzekering vind je informatie over hoelang je gegevens worden bewaard, wie de gegevens kan inzien en of de verzekeraar de gegevens ook gebruikt voor andere doelen.

Los van je rijgedrag altijd de laagste premie?Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig het grootste aanbod autoverzekeringen. Je ziet direct welke autoverzekering voor jou de laagste premie heeft. Deze premie krijg je sowieso, zonder dat je rijgedrag gemeten hoeft te worden. Autoverzekering vergelijken
;