Autoverzekering

Schade aan andermans auto

Wie is aansprakelijk bij schade aan andermans auto?

Stel, je leent je auto even uit aan je buurman en hij rijdt per ongeluk tegen een andere auto aan, waardoor allebei de auto's beschadigd raken. Met een All risk autoverzekering vergoedt je verzekering de schade aan je eigen auto. Is je auto alleen WA-verzekerd, dan vergoedt je autoverzekering alléén de schade van de andere auto. Eigen schade aan je auto wordt dan niet vergoed. Je kunt natuurlijk je eigen schade wel proberen te verhalen op de buurman. Maar als jij je buurman toestemming hebt gegeven om in jouw auto te rijden, zal dit lastig worden.

Schade aan geleende auto - Invloed schadevrije jaren

Dekt je verzekeraar de schade die veroorzaakt is door iemand die je auto leende, dan gaat dit meestal ten koste van je eigen schadevrije jaren. Je valt hierdoor terug op de bonus-malus ladder, waardoor je verzekeringspremie stijgt.

Ook heeft de schade gevolgen voor degene die je auto heeft geleend. Wanneer hij een autoverzekering heeft zal er een aantekening worden gemaakt in het Roy-data systeem. Dit kan gevolgen hebben voor de inschaling op de bonus-malus ladder wanneer hij een nieuwe autoverzekering wil afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar.

Auto geleend en schade gereden – Wie is aansprakelijk?

Leen jij je auto uit en er ontstaat schade, dan kan het zijn dat jij als eigenaar van de auto tóch aansprakelijk bent voor deze schade. Dit is afhankelijk van de situatie:

  • Veroorzaakt de persoon die je auto leent schade aan een ander voertuig, dan is hij daarvoor zelf aansprakelijk.
  • Veroorzaakt hij schade aan een voetganger, fietser of bijvoorbeeld een lantaarnpaal, dan ben je als eigenaar van de auto voor de helft aansprakelijk voor de schade.
  • Is het slachtoffer jonger dan 14 jaar, dan ben je als eigenaar van de auto volledig aansprakelijk.


Let op! 
Bij overmacht of als wordt aangetoond dat een aangereden fietser of voetganger roekeloos was, zijn er soms uitzonderingen. Maar meestal blijkt dat de eigenaar ook in die gevallen tóch aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Denk hier dus aan voordat je je auto uitleent aan een ander!

Schade in andermans auto, maak afspraken!

Wanneer jij je auto uitleent is het dus écht aan te raden om vooraf altijd duidelijke afspraken te maken. Leg deze afspraken desnoods schriftelijk vast. Dit lijkt misschien overdreven, maar het voorkomt veel narigheid achteraf, als blijkt dat er schade aan je auto is ontstaan.

Autoschade geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Auto goedkoop verzekeren