Autoverzekering

Schade aan auto

Wat te doen bij schade aan auto?

Heb je schade aan je auto, dan zijn er een paar dingen die je sowieso direct moet doen:

  • Ga op een veilige plek staan en probeer het verkeer niet te hinderen
  • Bel als dat nodig is de politie
  • Vul een schadeformulier in
  • Claim je schade aan auto of betaal blikschade auto zelf


Tip!
 Autoschade en een autoverzekering afgesloten via Geld.nl? Neem dan snel contact op met ons Service Team via telefoonnummer 040-751 3968. Zij helpen jou om de schadeafhandeling in gang te zetten.

Politie bellen bij schade aan auto?

Meestal komt de politie bij (blik)schade er niet aan te pas. Maar in een paar gevallen, bijvoorbeeld wanneer er gewonden zijn of er veel autoschade is, komt de politie wél ter plaatse om de oorzaak van het ongeluk te onderzoeken.

Let op! De politie maakt misschien een proces verbaal op, maar dit vervangt het schadeformulier niet! Dit moet je dus altijd nog even invullen (samen met de tegenpartij).

Schade aan auto en schadeformulier invullen

Heb je zelf autoschade of veroorzaak je schade aan andermans auto? Vul dan altijd ter plekke het Europees schadeformulier in. Het schadeformulier maakt het voor de verzekeringsmaatschappij namelijk makkelijker om de schade aan je auto af te handelen. Is er nog iemand betrokken bij de schade aan je auto, bijvoorbeeld omdat je een aanrijding met een andere auto hebt gehad, dan moet ook de tegenpartij het schadeformulier invullen en ondertekenen.

Schade aan auto claimen

Als het schadeformulier ingevuld en ondertekend is, stuur je het naar je verzekeraar. Zij nemen de schade dan in behandeling. Zorg ervoor dat alle informatie zo duidelijk en compleet mogelijk naar de verzekeraar of tussenpersoon gestuurd wordt. Hierdoor verloopt de afhandeling van de autoschade een stuk sneller.

Wordt schade aan auto vergoed?

Wanneer je zelf niet aansprakelijk bent zal de verzekeraar proberen de schade aan je auto te verhalen op de tegenpartij. Ben je wel aansprakelijk, dan ligt het aan de dekking van je autoverzekering of je de schade aan je auto vergoed krijgt. Je hebt altijd de keuze uit drie verschillende dekkingen:


Schade aan auto en WA verzekering

Bij een WA verzekering valt schade aan je eigen auto helaas niet onder de dekking. Een WA verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Heb je een aanrijding gehad en ben je zelf niet schuld aan de schade, dan vergoedt de WA verzekering van de tegenpartij de schade aan je auto.

Schade en WA beperkt casco autoverzekering

Wanneer je een uitgebreidere autoverzekering hebt, zoals een WA beperkt casco autoverzekering, wordt schade aan je eigen auto vaak wel vergoed. Onder de beperkt casco verzekering valt namelijk:

  • Ruitschade
  • Schade bij inbraak en vandalisme
  • Stormschade

Let op! Bij een aanrijding door eigen schuld wordt de schade ook met deze uitgebreidere dekking niet vergoed.

Schade auto en all risk autoverzekering

Met een all risk autoverzekering worden wel bijna alle autoschades vergoed. Dus ook als je een ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Enige uitzondering is wanneer er opzet in het spel is of als je schade hebt gereden onder invloed van alcohol of drugs.

Tip! Als aanvulling op bovenstaande dekkingen kun je ook nog een rechtsbijstandsverzekering verkeer afsluiten. Deze verzekering vergoedt juridische hulp en ondersteuning bij conflicten in het verkeer.

Schade aan auto claimen of zelf betalen?

Heb je een kleine schade tot 750 euro aan je auto? Dan is het meestal voordeliger om de schade zelf te betalen en niet te claimen. Met elke schadeclaim val je namelijk altijd 5 treden terug op de bonus-malus ladder. Hierdoor verlies je no-claim korting waardoor je meer premie gaat betalen. Deze premiestijging kost je vaak meer geld dan de kleine schade uit eigen portemonnee betalen.

Tip! Twijfel je of je de kleine schade zelf moet betalen of toch claimen? Je verzekeraar of tussenpersoon rekent eenvoudig voor je uit wat de gevolgen zijn van het claimen van de schade op je premie en schadevrije jaren.

Schade aan auto zonder dader

Iets wat ook wel eens voorkomt is schade aan auto zonder dader. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een aanrijding doorrijdt. In zo'n geval kun je soms een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Misschien krijg je schade aan je auto zonder dader dan vergoed. Maar je komt wel alleen in aanmerking voor een schadevergoeding als aan een aantal criteria wordt voldaan.

Tip!
Meer informatie over deze schade aan je auto lees je in het artikel 'Schade zonder dader'.

Schade aan je auto geclaimd? Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Autoverzekeringen vergelijken