Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Autoverzekering

Schadecheck auto

Hoe check ik de schadehistorie auto?

Je koopt tegenwoordig op internet via diverse websites tweedehands auto’s, bijvoorbeeld op Marktplaats of Autotrack24.nl. Maar je wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen. Check daarom voor je een auto koopt en een autoverzekering regelt, altijd even het schadeverleden van de auto. Dit doe je bijvoorbeeld via de website Autoverleden.nl. Je betaalt hier ongeveer 9 euro per kentekencheck.

Schadecheck auto via onderhoudsboekje

Maar je controleert het schadeverleden en de onderhoudshistorie van een auto ook aan de hand van het onderhoudsboekje. Hierin noteren garagebedrijven bij elke onderhoudsbeurt en reparatie wat er precies is gedaan en wat de kilometerstand was. Zie je dat er tussen de huidige kilometerstand en die van de laatste onderhoudsbeurt een groter verschil is dan tussen eerder onderhoudsbeurten, vraag de verkoper dan waarom dit is.

Schadecheck auto - Checklist 

Zie je op internet of in de krant een advertentie voor een tweedehands auto, neem dan sowieso ook contact op met de verkoper en stel hem of haar eerst enkele vragen. Door de onderstaande checklist telefonisch af te lopen bespaar je tijd om de auto te bekijken als de antwoorden niet naar wens zijn. Vraag in elk geval:

  • Heeft de auto in het verleden schade gehad? 
  • Hoe ziet de onderhoudshistorie van de auto eruit? Wanneer is het rijtuig voor het laatst bij de garage geweest? En heeft de eigenaar een onderhoudsboekje om dit aan te tonen?
  • Wanneer is de auto voor het laatst APK gekeurd en tot wanneer is de APK geldig?
  • Hoe lang heeft de verkoper zelf deze auto gehad?
  • En waarom verkoopt hij de auto?

De antwoorden op deze vragen geven je nuttige informatie. Is de APK van de auto bijna verlopen, dan kan dit al een aanwijzing zijn voor mogelijke problemen. Waarom zou de eigenaar namelijk niet even de APK verlengen voor hij de auto verkoopt? En blijkt uit het onderhoudsboekje dat de laatste onderhoudsbeurt al heel lang geleden is, wees dan ook extra voorzichtig.

Schade check auto - Zelf goed kijken

Heeft de verkoper je vragen naar tevredenheid beantwoord en besluit je de auto te gaan bekijken? Geef je ogen dan goed de kost. Let er bijvoorbeeld op of de lak op de auto niet is over gespoten om beschadigingen te camoufleren. Sporen van overspuiten zijn bijvoorbeeld rimpels in de lak, zoals een soort sinaasappelhuid. Maar ook spuitnevel (kleine verfspikkeltjes) op de rubbers rond de autoruiten of plakbandresten op deze rubbers kunnen erop duiden dat de auto recent is overgespoten.

Wist je dat...De meeste mensen nog altijd onnodig te veel betalen voor hun autoverzekering. Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar! Autoverzekering vergelijken