Autoverzekering

Schade claimen

Hoe schade claimen en waarop letten?

Om autoschade te claimen moet je het schadeformulier invullen en opsturen naar je verzekeraar. Maar schade claimen is niet altijd verstandig. Schade claimen heeft namelijk direct gevolgen voor je schadevrije jaren en op de premie van je autoverzekering. Bij elke geclaimde schade val je namelijk vijf schadevrije jaren terug. Dat betekent dat je premiekorting lager wordt en je een hogere premie gaat betalen.

Tip! Wil je weer meten over de gevolgen voor een schadeclaim voor je schadevrije jaren, lees dan het artikel over de bonus malus ladder.

Wanneer schade claimen en wanneer niet?

Het belangrijkste waar je naar moet kijken is natuurlijk het schadebedrag. Is de schade niet zo heel hoog, ongeveer tot 750 euro, dan loont het deze zelf te betalen in plaats van te claimen. Reparatiekosten wegen vaak namelijk niet op tegen een premieverhoging. Ook is het slim om te kijken hoe het met je eigen risico zit. Is je eigen risico bijna net zo hoog als de reparatiekosten, dan kun je de reparatie beter zelf betalen.

Autoschade claimen, maar toch liever zelf betalen?

Heb je schade geclaimd en een schadebedrag ontvangen, maar heb je je bedacht en wil je de kosten tóch liever zelf betalen, dan kan dat. Je moet dan binnen één jaar na de schadeclaim een verzoek indienen bij je autoverzekeraar. Wordt dit verzoek goedgekeurd, dan zal een eventuele terugval in schadevrije jaren ongedaan worden gemaakt. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen verschillen per verzekeraar. Het is dus verstandig de polisvoorwaarden van je autoverzekering op dit punt eens goed door te nemen.

Zelf autoschade geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen! Auto goedkoop verzekeren