Autoverzekering

Schade verhalen

Hoe schade claimen bij tegenpartij?

Heb je een aanrijding gehad en wil je schade claimen via je autoverzekering bij de tegenpartij, dan zijn er een aantal dingen die je eerst moet doen:

  • Verzamel bewijsmateriaal (maak foto's van de situatie en van de schade)
  • Verzamel getuigenverklaringen
  • Schakel als dat nodig is de politie in
  • Vul samen met de tegenpartij het schadeformulier in


Let op!
Ben je het niet eens met de beschrijving op het schadeformulier? Onderteken dit formulier dan niet! Met je handtekening geef je namelijk aan dat je het wel eens bent met de omschrijving.

Schade verhalen met all risk of casco verzekering

Daarna hangt het van je autoverzekering af hoe je de schade verhaalt op de tegenpartij. Bel daarom altijd eerst even met je autoverzekeraar om te vragen wat je het best kunt doen. Heb je een all risk autoverzekering of een WA beperkt casco autoverzekering, dan zorgt je verzekeraar voor het verhalen van de schade na de aanrijding.

Vergoeding na schade verhalen

Je verzekeraar bekijkt dan samen met de verzekeraar van de tegenpartij wie schuld heeft aan de aanrijding. Op basis daarvan wordt bepaalt of je een volledige vergoeding, een gedeeltelijke vergoeding of geen vergoeding krijgt van de verzekeraar van de tegenpartij. Krijg je geen vergoeding vanuit de tegenpartij, dan keert je eigen autoverzekering de schade uit.

Schade verhalen met WA-verzekering

Een WA autoverzekering vergoedt alléén schade die jij toebrengt aan anderen. Als je schade wilt verhalen op de tegenpartij, moet je dit daarom zelf regelen. Bij een schade hoger dan 500 euro schakel je eerst een schade-expert in die bepaalt wat de schade precies is. Bij kleine schades is het voldoende om een schade-indicatie te vragen bij een schadeherstelbedrijf of een garage. Daarna stel je de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk en stuur je de verzekeraar van de tegenpartij al je bewijsmateriaal op.

De verzekeraar van de tegenpartij bepaalt vervolgens of deze volledig, gedeeltelijk of niet aansprakelijk is. Op basis hiervan krijg je dus wel of niet een vergoeding.

Tip! Met een rechtsbijstandverzekering hoef je zelf niets te regelen. Ook als je eventueel in beroep wilt gaan tegen het besluit van de verzekeraar, regelt deze verzekeraar alles voor je.

De meeste mensen betalen te veel voor hun autoverzekering!Jij ook? Ontdek het snel! Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekeringen vergelijken