Autoverzekering

Schadevergoeding na ongeluk

Wanneer recht op een schadevergoeding na ongeluk?

Als jij een ongeluk veroorzaakt hangt het van je autoverzekering af wat je verzekeraar vergoedt. Hieronder zie je per dekkingsvorm en aanvullende verzekering welke schade je autoverzekering vergoedt:

  • WA autoverzekering - Alléén de schade die jij toebrengt aan de anderen
  • WA beperkt casco autoverzekering - Geen vergoeding naast de WA dekking
  • All risk autoverzekering - Naast de vergoeding van je WA dekking ook de schade aan je eigen auto
  • Ongevallen inzittendenverzekering - Vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden van jou en/of je passagiers
  • Schade inzittendenverzekering - De werkelijke letsel- en materiële schade van jou en/of je passagiers

Schadevergoeding na ongeluk – Tegenpartij aansprakelijk

Als de tegenpartij het auto ongeluk veroorzaakt, vergoedt zijn of haar WA verzekering de schade die jij en je passagiers oplopen. Samen met de tegenpartij vul je het Europees schadeformulier. Dit sturen jullie allebei naar je eigen verzekeraar. Zodra de verzekeraars onderling besproken hebben wie aansprakelijk is, vergoedt de verzekeraar van de aansprakelijke de schade aan jou.

Let op! Meestal ligt de schuldvraag niet altijd zo eenvoudig. Het duurt dan even voor je een vergoeding krijgt. Met een All risk autoverzekering krijg je wel alvast de schade aan je auto vergoed. Je verzekeraar verhaalt de kosten later op de verzekeraar van de tegenpartij. Ditzelfde geldt voor letselschade bij een inzittendenverzekering.

Schadevergoeding ongeluk – Zelf schade verhalen?

Zonder all risk autoverzekering of inzittendenverzekering moet je de schade meestal zelf verhalen op de tegenpartij. Dat doe je door de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk te stellen. Je schrijft een brief aan de tegenpartij en hierbij voeg je het Europees schadeformulier en eventuele aanvullende bewijslast. Deze brief stuur je op naar de verzekeraar van de tegenpartij. Eventueel kan de politie of je verzekeraar de gegevens van de tegenpartij achterhalen op basis van zijn of haar kenteken.

Op de volgende manieren krijg je hulp bij het verhalen van de schade:

  • Sommige verzekeraars bieden een gratis verhaalservice aan
  • Met een aanvullende verzekering voor verkeersrechtsbijstand krijg je een vergoeding voor juridische ondersteuning
  • Het juridisch loket geeft gratis advies over hoe je de schade zelf verhaalt op de tegenpartij

Schadevergoeding auto ongeluk bij dader onbekend

Soms kun je geen schadevergoeding eisen van de tegenpartij. Bijvoorbeeld omdat je niet weet wie de daders was, de dader onverzekerd is of onder invloed van alcohol of drugs reed. In dat geval helpt de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Deze stichting vergoedt schade die op dat moment niet te verhalen is op de tegenpartij.

Autoschade geclaimd? Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim, waardoor een andere verzekeraar mogelijk een lagere premie biedt. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en ontdek hoeveel je kunt besparen! Goedkope autoverzekering