Contact

Schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren: het is een term die je zomaar tegen kunt komen als je je verdiept in autoverzekeringen. De term verklapt het eigenlijk al: schadevrije jaren zijn de jaren dat je in je auto rondrijdt zonder schade te melden bij je verzekeraar. Maar wat kun je precies met je schadevrije jaren? We leggen het je graag uit.

Je schadevrije jaren bepalen voor een groot deel je premie

Je schadevrije jaren bepalen mede hoeveel premie je betaalt voor je autoverzekering. Heb je flink wat schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je korting op je premie. Dit wordt ook wel de no-claimkorting genoemd. Hoeveel korting je precies krijgt, verschilt per verzekeraar. Dit werkt twee kanten op: rijd je wel een schade? Dan verlies je schadevrije jaren en ga je meer premie betalen. Op deze manier kun je zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen.

Tip! Rijd je een kleine schade? Dan kan het voordeliger zijn om deze zelf te betalen. Op deze manier heeft de schade geen invloed op je schadevrije jaren. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om gebruik te maken van een no-claim beschermer. Je mag dan jaarlijks één schade claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je premie.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Voor elk jaar dat je schadevrij rondrijdt, krijg je er één schadevrij jaar bij van je verzekeraar. Dit geldt alleen als de auto ook op jouw naam staat. Rijd je in een auto die op naam van je partner, je ouders of iemand anders staat? Dan bouw jij zelf geen schadevrije jaren op. Degene op wiens naam de auto staat wel.

Let op: heb je meer dan vijftien schadevrije jaren? Dan val je altijd terug naar tien schadevrije jaren als je schade rijdt. Het maakt dus niet uit of je vijftien of dertig schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kunt zelf je schadevrije jaren opvragen bij de verzekeraar.

Tip! Weet je dat veel mensen ongemerkt te veel betalen voor hun autoverzekering? Wil je zeker weten dat je de beste deal hebt? Start dan met autoverzekeringen vergelijken, vind een goede én goedkope autoverzekering en bespaar!

Hoeveel korting krijg ik op mijn premie met mijn schadevrije jaren?

Zoals we al even lieten vallen, verschilt het per verzekeraar hoeveel korting je op je premie krijgt met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Elke verzekeraar heeft een eigen schadevrije jaren tabel. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Meestal ligt de maximale no-claimkorting rond de 80 procent. Een autoverzekering afsluiten? Dan kun je dit eerst nakijken in de polisvoorwaarden als je dat wilt.

Welke schades gaan van mijn schadevrije jaren af?

Rijd je schade? Dan krijg je te maken met de terugval schadevrije jaren. Niet elke schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. Schades die onder beperkt casco autoverzekering vallen, kosten je vaak geen schadevrije jaren. Hieronder vallen de volgende schades:

 • Schade door weersomstandigheden. Denk aan storm-, hagel- en bliksemschade.
 • Schade die is toegebracht door loslopende dieren.
 • Brandschade
 • Ruitschade
 • Inbraak of diefstal

Daarnaast is het doorgaans zo dat schades die op een tegenpartij verhaald konden worden, je geen schadevrije jaren kosten. Wil je precies weten welke schades wel en niet ten koste van je schadevrije jaren gaat? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Schadevrije jaren leaseauto

Hoe zit het met je schadevrije jaren als je een leaseauto rijdt? Het voertuig staat dan immers op naam van de leasemaatschappij. Vaak bouw je dan ook geen schadevrije jaren op met een leaseauto. Toch zijn er wel mogelijkheden. Zo kun je na afloop van de leaseovereenkomst een verklaring aanvragen waarmee je kunt aantonen of je schade gereden hebt en hoeveel.

Daarnaast is sinds 1 januari 2022 geregeld dat de schadevrije jaren die je opbouwt tijdens de leaseperiode met een leaseverklaring bij de verzekeraar vastgelegd kunnen worden. Zo kun je de opgebouwde schadevrije jaren dus toch meenemen.

Schadevrije jaren overdragen

Veel mensen vragen zich af of je schadevrije jaren ook kunt overdragen, bijvoorbeeld aan je kind of je ex-partner. In een beperkt aantal gevallen is dit mogelijk. Wel verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Meestal kun je schadevrije jaren alleen overdragen aan degene die op je verzekeringspolis bijgeschreven stond als regelmatige bestuurder. Bijvoorbeeld aan je ex-partner na een echtscheiding. Dit doe je met een afstandsverklaring.

Ook mag je de schadevrije jaren als bedrijf overdragen aan een privépersoon, bijvoorbeeld als je werknemer altijd in een leaseauto heeft gereden. In een enkel geval kun je als ouder de jaren aan je kind overdragen, maar dat is niet bij elke verzekeraar zo. Bovendien is een vereiste vaak dat het kind al in de polis bijgeschreven is als regelmatige bestuurder. Check dit van tevoren dus goed bij je verzekeraar.

Na hoeveel jaar vervallen schadevrije jaren?

Hoe zit het eigenlijk met je schadevrije jaren als je autoverzekering stopt, bijvoorbeeld omdat je je auto verkoopt? Gelukkig vervallen je schadevrije jaren niet direct. Als je na een tijdje weer opnieuw een autoverzekering afsluit, blijven je schadevrije jaren geldig. Bij de meeste verzekeraars duurt het één tot drie jaar voordat je schadevrije jaren vervallen. Sommige verzekeringsmaatschappijen gaan er wat soepeler mee om: bij hen vervallen je opgebouwde schadevrije jaren pas na vier jaar.

Lees je polisvoorwaarden goed door om erachter te komen wat op jou van toepassing is. De regels op dit gebied verschillen namelijk per verzekeraar.

Let op! Negatieve schadevrije jaren blijven langer staan. Deze vervallen vaak pas na vijf jaar. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Alles over je schadevrije jaren overzichtelijk op een rijtje

We zetten alle feiten over je schadevrije jaren graag overzichtelijk voor je op een rijtje:

 • Schadevrije jaren bouw je automatisch op als er een autoverzekering op je naam staat. Je hoeft hiervoor niets te doen. Rijd je een jaar schadevrij rond? Dan krijg je er één schadevrij jaar bij.
 • Met je schadevrije jaren kun je een mooie korting op de premie van je autoverzekering krijgen. Hoeveel korting je krijgt verschilt per verzekeraar.
 • Schadevrij rijgedrag wordt dus beloond. Maak je wel schade? Dan verlies je schadevrije jaren en wordt je premie mogelijk hoger.
 • Ga je scheiden of wil je je schadevrije jaren overdragen aan iemand anders? Meestal moet degene dan als regelmatige bestuurder in de polis van je autoverzekering zijn bijgeschreven. Vraag de exacte voorwaarden na bij je verzekeraar.
 • Met een leaseauto bouw je geen schadevrije jaren op. In enkele gevallen kun je met een leaseverklaring toch enkele schadevrije jaren meenemen als je een verzekering voor een eigen voertuig afsluit.
 • Als je autoverzekering eindigt, vervallen je schadevrije jaren doorgaans na een jaar. Bij enkele verzekeraars is dit zelfs drie of vier jaar.

De invloed van een schademelding op je premie verschilt per verzekeringsmaatschappij. Heb je nog specifieke vragen over je schadevrije jaren? Neem dan contact op met je verzekeraar. Zij zijn op de hoogte van jouw persoonlijke situatie en kunnen je vragen uitstekend beantwoorden.

De beste autoverzekering bij jouw schadevrije jarenWil je zeker weten dat je de beste deal scoort voor jouw auto, op basis van je schadevrije jaren? Maak dan nu een persoonlijke vergelijking op maat en vind de beste verzekering voor jouw situatie!  Autoverzekering vergelijken
De beste en voordeligste autoverzekering bij jouw aantal schadevrije jaren? Vergelijk, kies & bespaar!
;