Autoverzekering

Schadevrije jaren kloppen niet

Mijn schadevrije jaren kloppen niet, wat nu?

Wanneer je een oude autoverzekering opzegt, geeft de verzekeraar je aantal schadevrije jaren door aan Roy Data. Je nieuwe autoverzekeraar controleert in dit systeem hoeveel schadevrije jaren je hebt. Klopt dit niet met het aantal schadevrije jaren dat je hebt doorgegeven, dan zijn de schadevrije jaren in Roy Data leidend voor de nieuwe autoverzekeraar. Omdat verzekeraars je autopremie berekenen op basis van je aantoonbare schadevrije jaren in Roy Data, betekent dit dat je premie misschien hoger of lager uitpakt dan verwacht.

Schadevrije jaren kloppen niet

Om je zo snel mogelijk te kunnen verzekeren, maakt je nieuwe verzekeraar je polis direct op, naar aanleiding van het aantal schadevrije jaren dat je hebt doorgegeven. Blijkt later dat dit aantal schadevrije jaren niet klopt met het aantal in Roy Data, dan berekent de verzekeraar opnieuw je premie. De premie die je tot die tijd te weinig of teveel hebt betaald wordt vervolgens verrekend.

Roy data klopt niet - Oorzaken

Soms kan een verzekeraar van jou geen schadevrije jaren opvragen in Roy Data. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je oude verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet doorgegeven. De oude verzekeraar heeft hier na opzegging namelijk dertig dagen de tijd voor.
  • Je had een leaseauto of een auto van de zaak.
  • Je oude verzekering stond op naam van iemand anders dan jezelf, bijvoorbeeld op naam van je partner of ouders. Hierdoor heb je zelf geen schadevrije jaren opgebouwd.

Oude verzekeraar heeft schadevrije jaren nog niet doorgegeven

Heeft je oude verzekeraar de schadevrije jaren nog niet doorgegeven aan Roy Data? Neem dan contact op met je oude verzekeraar en vraag ze dit alsnog te doen. Je oude verzekeraar stuurt na je opzegging autoverzekering altijd een bewijs met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Dit heet de royementsverklaring. Hiermee toon je bij je nieuwe verzekeraar ook aan hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Leaseauto of auto van de zaak

Als je vorige auto een leaseauto of een auto van de zaak was, dan zijn er geen schadevrije jaren doorgegeven aan Roy Data. Na beëindiging van het leasecontract heb je van de leasemaatschappij een leaseverklaring gekregen. Hierop staat vermeld of en welke schades je hebt gehad. Stuur een kopie van dit formulier op naar je nieuwe verzekeraar om de schadevrije jaren aan te tonen.

Stond de auto die je reed op naam van je werkgever? Dan kun je aan je werkgever een werkgeversverklaring vragen. Met deze verklaring toon je ook het aantal schadevrije jaren aan bij de nieuwe verzekeraar.

Heb je negatieve schadevrije jaren?
Geef dit aan in onze module en wij tonen je enkel de verzekeraars die je een passende autoverzekering bieden tegen een scherpe premie. Autoverzekering vergelijken