Contact

Schadevrije jaren meenemen naar auto

Kun je schadevrije jaren van je scooter of motor meenemen naar je auto?

Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een scooter of brommer mag je bij de meeste verzekeraars niet meenemen naar je autoverzekering. Verzekeraars beschouwen het risico van rijden met een scooter of brommer namelijk als een ander risico dan rijden met een auto. De schadevrije jaren van een brommer of scooter worden ook niet opgenomen in het systeem van Roy Data, waar autoverzekeraars je schadevrije jaren controleren.

Schadevrije jaren bromfiets of scooter naar auto?

De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je scooter of brommer meenemen naar je autoverzekering is dus lastig, maar niet onmogelijk. Als je je scooter- of bromfietsverzekering opzegt ontvang je een royementsverklaring, hierop staat ook hoelang je schadevrij hebt gereden. Er zijn autoverzekeraars die op basis daarvan bereid zijn de schadevrije jaren over te nemen op je autoverzekering. Er zijn ook verzekeraars die je hiervoor geen extra schadevrije jaren geven, maar wel extra korting op de premie. Omdat de regels per  verzekeraar verschillen raden we je aan bij de verzekeraar na te vragen of je de schadevrije jaren van brommer of scooter mag meenemen.

Tip! Wil je de schadevrije jaren van je scooter of brommer toch proberen mee te nemen? Vul dan tijdens het autoverzekering afsluiten in dat je geen schadevrije jaren hebt. Daarna stuur je een kopie van de royementsverklaring brommer- of scooterverzekering op naar je autoverzekeraar of tussenpersoon, met het verzoek om je schadevrije jaren mee te nemen.

Schadevrije jaren motor meenemen

Schadevrije jaren die je opbouwt met een motor worden, net als schadevrije jaren voor een auto, wel geregistreerd in het systeem Roy-data. Zodra je je motorverzekering opzegt, geeft de verzekeraar aan Roy Data door hoeveel schadevrije jaren je hebt. Vraag je daarna een autoverzekering aan, dan controleert de nieuwe verzekeraar in Roy-data hoeveel schadevrije jaren je hebt. Veel verzekeraars nemen de schadevrije jaren van je motor ook mee bij het bepalen van de premie voor je autoverzekering. Andersom is het vaak ook geen probleem om de schadevrije jaren van je auto mee te nemen naar je motor.

Je schadevrije jaren mag je echter maar voor één voertuig tegelijk gebruiken. Sluit je dus naast je autoverzekering voor je motor een motorverzekering af, dan kun je de schadevrije jaren niet meenemen, omdat ze al in gebruik zijn voor je auto.

Tip! Verzekeraars zijn niet verplicht de schadevrije jaren die zijn opgebouwd met een motor mee te tellen voor een autoverzekering. Wil je zeker weten of je de schadevrije jaren motor mag meenemen? Neem dan even contact op met je verzekeraar.

Schadevrije jaren auto meenemen naar scooter of brommer

Er zijn ook mensen die de schadevrije jaren die ze hebben opgebouwd met een auto willen meenemen naar een brommer- of scooterverzekering. Dit raden wij af. Aangezien niet alle verzekeraar schadevrije jaren van je scooter of brommer weer mee terugnemen naar je autoverzekering, loop je het risico dat je de schadevrije jaren kwijt bent als je later toch weer een auto wilt verzekeren. Schadevrije jaren van je auto meenemen naar je scooter of brommer is dus alleen verstandig als je zeker weet dat je nooit meer in een auto gaat rijden.

De goedkoopste autoverzekering bij je schadevrije jaren?Of je de schadevrije jaren van je scooter of brommer nu meeneemt of niet, je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je autoverzekering. Vergelijk daarom het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar! Goedkope autoverzekering
;