Autoverzekering

Schadevrije jaren overnemen

Hoe schadevrije jaren overnemen?

Meestal mag je alleen schadevrije jaren overnemen van de persoon die bij je autoverzekering geregistreerd staat als regelmatig bestuurder of partner. Soms mag je ook je schadevrije jaren overnemen van je ouders. Dit geldt echter niet voor elke verzekeraar! Neem dus voor de zekerheid even contact op met je autoverzekeraar om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Schadevrije jaren overnemen – Afstandsverklaring

Het overnemen van schadevrije jaren doe je met een afstandsverklaring schadevrije jaren. In deze verklaring vermeld je de persoonlijke gegevens van degene die de schadevrije jaren overdraagt en de gegevens van degene die de schadevrije jaren overneemt. De persoon die de schadevrije jaren afstaat moet de verklaring ondertekenen en opsturen naar de verzekeraar.

Let op: Wil je schadevrije jaren overdragen, dan komen deze voor jezelf te vervallen. Je betaalt vanaf dat moment dus weer een hogere premie. Je draagt schadevrije jaren dus waarschijnlijk alléén over als je zelf (tijdelijk) geen auto hebt. Koop je uiteindelijk toch weer een nieuwe auto, dan bespaar je flink door alle autoverzekeringen goed te vergelijken op premie en voorwaarden.

Schadevrije jaren overnemen na scheiding

Als partners rijden jullie waarschijnlijk regelmatig in dezelfde auto en zo bouw je in feite samen schadevrije jaren op. Toch kan maar één persoon deze schadevrije jaren overnemen bij een scheiding. Degene die bij de verdeling van de spullen de auto krijgt, neemt ook de verzekering en de schadevrije jaren mee. De ander begint weer met nul schadevrije jaren.

Het maakt hierbij niet uit op welke naam de autoverzekering staat. Jullie mogen allebei de auto en de autoverzekering overnemen, afhankelijk van de afspraken die je zelf maakt bij het verdelen van de boedel.

Schadevrije jaren overnemen bij overlijden partner

Het overlijden van je partner moet je zo snel mogelijk melden bij de autoverzekeraar. Als partner erf je het grootste deel van de bezittingen van je partner, waaronder de auto en de autoverzekering. Als je gebruik wilt blijven maken van de auto en de verzekering, kun je de verzekering van je partner op jouw naam laten overzetten. Op dat moment neem je ook de schadevrije jaren van je partner over.

Schadevrije jaren overnemen bij overlijden ouders

Erf je als kind de auto van je ouders, dan mag je bij een aantal verzekeraars de schadevrije jaren overnemen. Dit geldt echter niet voor elke verzekeraar. Het best kun je dus een verzoek voor het overnemen van schadevrije jaren indienen. Soms werkt de verzekeraar mee, maar soms ook niet. In dat geval moet je zelf een nieuwe autoverzekering afsluiten als je in de auto wilt rijden. Hierbij gelden dan de schadevrije jaren die je tot dan toe zelf hebt opgebouwd.

Betaal nooit meer te veel voor je autoverzekering!Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en kies de verzekering met de beste voorwaarden en scherpste premie. Besparen was nog nooit zo  makkelijk! Autoverzekering vergelijken