Contact

Sistercar clausule

Wat is een sistercar clausule?

Als je twee auto’s (of meer) op je naam hebt staan, kan het gebeuren dat je schade maakt met de ene auto aan de andere auto van jezelf. Als de auto die de schade veroorzaakt een sistercar clausule heeft bij de autoverzekering, wordt de schade aan andere auto's van jezelf gewoon vergoedt.

Waarom een sistercar clausule?

Volgens de wet kun je niet aansprakelijk zijn voor schade ana je eigen spullen. De standaard WA autoverzekering vergoedt daarom in principe geen schade die je toebrengt aan andere auto's van jezelf. Om te zorgen dat je zelf niet voor de kosten opdraait, hebben veel autoverzekeraars een sistercar clausule aan de WA dekking toegevoegd.

Met de sistercar clausule ben je dus wel toch verzekerd voor schade die je toebrengt aan andere auto's die op je eigen naam staan. Of je autoverzekering een sistercar clausule heeft, vind je in de voorwaarden van de verzekering.

Tip! Tijdens het autoverzekering vergelijken op Geld.nl kun je voor elke autoverzekering nakijken of deze een sistercar clausule heeft. Onder 'meer informatie' kun je via 'Toon alle kenmerken' de polisdetails bekijken. Onder het kopje 'Schade' vind je vervolgens alle voorwaarden voor de sistercar clausule.

Sistercar clausule, waarop letten?

Bijna elke autoverzekering heeft tegenwoordig een sistercar clausule, maar check dit wel even voor de zekerheid even tijdens het autoverzekering afsluiten. Verder geldt de sistercar clausule alleen schades aan auto's die op je eigen naam staan vallen onder de sistercar clausule. Staat de andere auto op naam van je partner? Dan geldt de sistercar clausule niet voor die auto.

Sistercar uitleg

Stel dat je twee auto’s op je naam hebt staan en je veroorzaakt met auto 1 schade aan auto 2. Volgens de wet krijg je de schade normaal gesproken dan niet vergoed. Maar met een sistercar clausule vergoedt je autoverzekering de schade van auto 2 wel. Beide auto's hoeven niet bij dezelfde verzekeraar verzekerd te zijn.

Voorbeeld sistercarclausule in de praktijk

Verzekeraars merken dat de sistercarclausule in de praktijk voor veel onduidelijkheid zorgt. Daarom vind je in onderstaande tabel een overzicht van wanneer je de schade wel en niet vergoed krijgt. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je met auto 1 schade hebt veroorzaakt aan auto 2.

Autoverzekering auto 1 heeft sistercarclausule?Autoverzekering auto 2 heeft sistercarclausule?Schade aan auto 1 vergoed?Schade aan auto 2 vergoed?
NeeNeeAlleen bij allrisk dekking auto 1Nee
JaNeeAlleen bij allrisk dekking auto 1Ja
NeeJaAlleen bij allrisk dekking auto 1Nee
JaJaAlleen bij allrisk dekking auto 1Ja

In alle gevallen geldt dus dat je voor schade aan de auto die de aanrijding veroorzaakt nooit een beroep kan doen op de sistercar clausule. Deze schade krijg je alleen vergoedt als je voor die auto een allrisk autoverzekering hebt afgelosten.

Beste en voordeligste autoverzekering met sistercar clausule?Vergelijk heel makkelijk het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl  en zie direct welke autoverzekering met sistercar clausule voor jou de voordeligste is. Goedkoopste autoverzekering
;