Autoverzekering

Sistercar clausule

Wat is een sistercar clausule?

Als je meerdere auto’s op je naam hebt staan, is het slim om te controleren of de sistercar clausule in de polisvoorwaarden van je autoverzekeringen is opgenomen. Deze clausule zorgt er namelijk voor dat je de schade die je met de ene auto aan de andere auto toebrengt ook vergoed krijgt.

Sistercar uitleg

Stel dat je twee auto’s op je naam hebt staan en je veroorzaakt met auto 1 schade aan auto 2. Volgens de wet krijg je de schade normaal gesproken dan niet vergoed. Maar met een sistercar clausule vergoedt je autoverzekering de schade van auto 2 wel.

Let op: De sistercarclausule geldt alléén als alle twee de auto’s ook echt op je eigen naam staan. De verzekeringen hoeven niet per se bij dezelfde verzekeraar te zijn afgesloten. Als één auto op je eigen naam staat en één op naam van je partner, is de sistercarclausule niet van toepassing. Dan geldt gewoon de aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar vergoedt de schade vaak niet als deze op eigen terrein of in eigen gebouwen is ontstaan.

Voorbeeld sistercarclausule

Verzekeraars merken dat de sistercarclausule in de praktijk voor veel onduidelijkheid zorgt. Daarom vind je in onderstaande tabel een overzicht van wanneer je de schade wel en niet vergoed krijgt.

Autoverzekering auto 1 met sistercarclausule?Autoverzekering auto 2 met sistercarclausule?Schade auto 1 vergoed?Schade auto 2 vergoed?
NeeNeeAlleen als de auto all risk verzekerd isNee
JaNeeAlleen als de auto all risk verzekerd isJa
NeeJaAlleen als de auto all risk verzekerd isNee
JaJaAlleen als de auto all risk verzekerd isJa
In dit voorbeeld geldt in alle gevallen dat je met auto 1 op de parkeerplaats langs de openbare weg schade hebt veroorzaakt aan auto 2. 
Betaal jij ook onnodig veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk autoverzekeringen en zie of ook jij elke maand flink kunt besparen! Autoverzekering vergelijken