Autoverzekering

Waarborgfonds Motorverkeer

Wat doet het Waarborgfonds Motorverkeer?

De Stichting Waarborgfonds Motorverkeer is een vangnet voor als je autoschade hebt, veroorzaakt door een motorvoertuig, en je niet terecht kan bij je autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan autoschades door een onbekende dader of onverzekerde weggebruikers. Ook schade veroorzaakt door een gestolen auto wordt soms door het Waarborgfonds vergoed.

Vergoeding via Waarborgfonds 

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding via de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer, verwacht het Waarborgfonds dat je:

  • moeite hebt gedaan om achter de gegevens van de dader te komen
  • als de dader bekend is, deze schriftelijke aansprakelijk wordt gesteld
  • aangifte doet bij de politie
  • minimaal 2 getuigenverklaringen kunt overleggen
  • aantoont dat de schade door een ander motorrijtuig is veroorzaakt


Let op!
Alleen als je voldoet aan al deze criteria, kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds vergoedt nooit meer dan het bedrag waarvoor de dader wettelijk aansprakelijk is.

Waarborgfonds inschakelen

Om een beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer moet je een aantal vragen te beantwoorden en je gegevens invullen. Dit doe je via het online programma op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Waarborgfonds Motorverkeer en het eigen risico

Wanneer je autoschade hebt en je krijgt een vergoeding vanuit het Waarborgfonds Motorverkeer, heb je wel altijd een eigen risico van 250 euro.

Waarborgfonds en gemoedsbezwaarden

Het Waarborgfonds Motorverkeer is er ook voor mensen die om principiële redenen tegen elke vorm van verzekering zijn en dus geen autoverzekering afsluiten. Deze mensen worden gemoedsbezwaarden genoemd. Zij kunnen een vrijstelling krijgen voor de verzekeringsplicht.

Let op! Om voor een vrijstelling van de verzekeringsplicht in aanmerking te komen, moet je als gemoedsbezwaarde aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo betalen gemoedsbezwaarden wel jaarlijks een bijdrage betalen aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Als zij schade veroorzaken met hun motorrijtuig, moeten zij die zelf betalen. Eventueel kan het Waarborgfonds de schade voorschieten, de gemoedsbezwaarde kan het bedrag dan in termijnen terugbetalen.

Schade door onbekende dader geclaimd?Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen online en ontdek hoeveel je kunt besparen!  Vergelijk autoverzekeringen