Autoverzekering

Taxatiewaarde auto

Wat is de taxatiewaarde auto?

De taxatiewaarde van je auto is de waarde die je auto op een bepaald moment heeft. Deze waarde wordt vastgesteld door een makelaar-taxateur en heeft maar een beperkte geldigheid. Over het algemeen is dit 36 maanden. Hoe de taxateur tot deze taxatiewaarde komt vermeld hij uiteindelijk in een taxatierapport.

Auto laten taxeren voor verzekering

Een auto wordt vaak getaxeerd om de verzekeringswaarde vast te stellen. Stel je hebt een mooie oldtimer, die je helemaal zelf hebt opgeknapt. Dan wil je deze natuurlijk het liefst zo goed mogelijk verzekeren. Maar hoe wet je nu wat deze auto precies waard is? Om dat te achterhalen wordt er een erkende taxateur bij gehaald die aan de hand van een aantal kenmerken de waarde zal taxeren.

Taxatiewaarde auto voor bijtelling

Maar het is niet alleen aan te raden om oldtimers te laten taxeren voor de autoverzekering. Ook voor mensen die een zakelijke auto van 15 jaar of ouder privé rijden, is het slim om de waarde te laten taxeren. Vanaf 15 jaar betaal je namelijk geen bijtelling over de nieuwprijs, maar over de dagwaarde. Je wilt dan natuurlijk dat deze dagwaarde ook de juiste is, zodat je niet onnodig veel bijtelling betaalt.

Hoe werkt een auto taxeren?

Tijdens het auto taxeren inspecteert een taxateur de auto op verschillende onderdelen. Dit komt neer op de volgende punten:

  • De motor en versnellingsbak worden gecontroleerd op werking, geluiden en lekkages
  • Het motornummer wordt vergeleken met het carrosserienummer en het versnellingsbaknummer
  • De remmen en het onderstel worden gecontroleerd op werking en originaliteit
  • Het lakwerk wordt geïnspecteerd
  • De staat van de carrosserie wordt gecontroleerd
  • Eventuele opties en af-fabriek onderdelen worden in het rapport meegenomen

Aan de hand van bovenstaande punten, in combinatie met gegevens van de auto en vakliteratuur, wordt de waarde van het voertuig bepaald. Deze waarde is vervolgens maatgevend voor de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Betaal nooit meer te veel voor je autoverzekering!

Vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Online vind je nu in één oogopslag de best passende autoverzekeringen, gesorteerd op laagste premie! Autoverzekering vergelijken