Contact

Auto schorsen verzekering

Hoe kan ik mijn autoverzekering tijdelijk stopzetten?

Heb je je auto tijdelijk geschorst of heb je een tijdje geen auto op je naam? Dan kun je autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit doe je door contact op te nemen met je autoverzekeraar of tussenpersoon. Is je autoverzekering tijdelijk schorsen verstandig? Wij geven je enkele handige tips.

Tip! Heb je een autoverzekering afgesloten via Geld.nl? Neem dan contact op met onze klantenservice om je verzekering te schorsen.

1. Autoverzekering schorsen, wanneer kan dat?

Je autoverzekering tijdelijk stopzetten of schorsen, kan in twee gevallen:

  • Je hebt tijdelijk geen auto op je naam staan
  • Je hebt wel een auto, maar die heb je geschorst bij de RDW, omdat je er niet in rijdt. Je hoeft de auto dan ook niet te verzekeren.

In alle andere gevallen moet je als je een auto op je naam hebt, altijd een autoverzekering afsluiten. Je kunt je autoverzekering dan niet zomaar schorsen. Opzeggen kan natuurlijk wel, als je overstapt naar een andere autoverzekeraar.

2. Auto schorsen en verzekering pauzeren, denk aan de voorwaarden!

Als je een auto op je naam hebt, kun je die schorsen bij de RDW. Je betaalt dan tijdelijk geen wegenbelasting en hoeft de auto niet te verzekeren. Maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • Je mag niet in de geschorste auto rijden
  • De geschorste auto mag niet op de openbare weg staan. Je moet de auto dus in je eigen garage zetten. Parkeren in een vak in de straat mag niet.
  • De schorsing duurt maximaal twaalf maanden. Verleng zelf op tijd als je na deze twaalf maanden de schorsing wilt laten doorlopen.

Houd je je niet aan de voorwaarden, dan krijg je een boete van de RDW. Daarnaast zijn er meer gevolgen waar je mee te maken krijgt bij onverzekerd rijden. Lees er meer over in het artikel Boete onverzekerd rijden.

3. Waarom je autoverzekering tijdelijk stopzetten?

In plaats van je autoverzekering schorsen, kun je de autoverzekering ook definitief opzeggen. Je autoverzekering tijdelijk pauzeren in plaats van opzeggen heeft twee voordelen:

  • Je schadevrije jaren blijven drie jaar geldig. Wanneer je de verzekering opzegt en je later een nieuwe autoverzekering afsluit, kijken niet alle verzekeraars drie jaar terug voor het overnemen van je schadevrije jaren.
  • Je activeert de verzekering direct wanneer je de auto weer gebruikt of een nieuwe auto hebt. Dit vooral belangrijk als je bijvoorbeeld negatieve schadevrije jaren hebt. Zeg je je autoverzekering op en wil je later toch weer een auto verzekeren? Dan zullen veel verzekeraars je weigeren met negatieve schadevrije jaren. Wees dan zuinig op je huidige autoverzekering. Je autoverzekering schorsen, zorgt dat je je bij je verzekeraar niet opnieuw het acceptatietraject in hoeft als je weer een auto wilt verzekeren.

4. Autoverzekering na bevriezen weer activeren?

Koop je na een paar jaar toch weer een auto? Of haal je je auto uit de schorsing en ga je er weer in rijden? Dan kun je de gepauzeerde autoverzekering weer activeren. Maar let even goed op! Misschien is in de loop der tijd een andere autoverzekering wel voordeliger geworden voor jou dan je huidige autoverzekering. Ga daarom eerst de premie autoverzekering berekenen op Geld.nl. Zo zie je direct welke autoverzekering voor jou de laagste premie biedt. Is de autoverzekering ergens voordeliger? Dan kun je de geschorste autoverzekering alsnog opzeggen en de nieuwe autoverzekering afsluiten.

Auto na schorsing weer verzekeren? Betaal niet te veel!Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen. Vind de beste deal voor jouw auto en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar! Goedkope autoverzekering
;