Contact

Tijdelijke autoverzekering

Hoe werkt een tijdelijke autoverzekering?

En tijdelijke autoverzekering, bijvoorbeeld voor 1 dag of een week, sluit je af als je een auto in Nederland invoert vanuit het buitenland. Je geïmporteerde auto moet namelijk eerst gekeurd worden in Nederland. Hiervoor moet je de auto naar een RDW-keuringsstation brengen. Om met de auto naar het keuringsstation te mogen rijden, sluit je een tijdelijke autoverzekering af. Wij geven je enkele handige tips voor het afsluiten van een tijdelijke verzekering voor je auto.

1. Waarom je auto tijdelijk verzekeren?

Een geïmporteerde auto heeft bij aankomst in Nederland nog geen Nederlands kenteken. Daarom kun je nog geen 'gewone' autoverzekering afsluiten voor de auto. Je ontvangt je Nederlandse kentekent zodra de auto is goedgekeurd bij het keuringsstation van het RDW. Je kunt de keuring beschouwen als een APK-keuring. Om naar het keurringstation toe te rijden, moet de auto wel verzekerd zijn. Je mag immers niet onverzekerd rijden in Nederland. Dat regel je met een tijdelijke autoverzekering.

Tip! Zodra je auto is goedgekeurd door de RDW, krijg je een Nederlands kenteken voor de auto. Je kunt dan direct een autoverzekering afsluiten. Zorg wel dat je hiervoor niet teveel betaalt. Ga op Geld.nl autoverzekeringen vergelijken en wij tonen je het grootse aanbod autoverzekeringen voor jouw auto. Zo vind je zeker een goede én goedkope autoverzekering.

2. Autoverzekering voor 1 dag of 1 week? Regel het op tijd!

Voor de tijdelijke autoverzekering vraagt de autoverzekeraar voor jou een eendagskenteken op. Het duurt al snel een paar dagen tot een week voor je het eendagskenteken ontvangt en met de auto naar het keuringstation mag rijden. Regel je tijdelijke autoverzekering daarom op tijd.

3. Tijdelijke autoverzekering alleen WA-dekking

De tijdelijke autoverzekering biedt alleen een WA-dekking. Je bent dus alleen verzekerd voor schades die je met de auto toebrengt aan anderen. Schades aan je eigen auto zijn niet verzekerd. Een tijdelijke autoverzekering met WA beperkt casco of allrisk dekking is in Nederland niet mogelijk.

4. Auto verzekering voor korte periode, hoelang?

De geldigheidsperiode van een tijdelijke autoverzekering verschillen per verzekeraar. De meeste tijdelijke autoverzekeringen sluit je af voor een periode van vijftien dagen. Maar er zijn ook tijdelijke autoverzekeringen die je voor een week of zelfs maar één dag afsluit. Informeer hiernaar bij je verzekeraar of tussenpersoon als je een autoverzekering voor een korte periode afsluit.

5. Tijdelijke autoverzekering bij export naar buitenland

Voor mensen die een auto vanuit Nederland exporteren naar het buitenland kan een tijdelijke autoverzekering ook interessant zijn. Je sluit dan een tijdelijke verzekering voor de auto af en hebt dan rustig de tijd om je auto zelf over de openbare weg naar het buitenland vervoeren. Op de groene kaart die je dan ontvangt staat precies vermeld in welke landen je tijdelijke autoverzekering geldig is.

Let op! Ook in de landen waar je doorheen rijdt moet je autoverzekering geldig zijn. Is dat niet zo, dan ben je niet verzekerd en dus strafbaar.

Definitief kenteken ontvangen? Vind de voordeligste autoverzekering!Zodra je auto een Nederlands kenteken heeft, kun je een 'gewone autoverzekering' afsluiten. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is echter enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod autoverzekeringen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 237 euro per jaar op je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken