Autoverzekering

Tweede bestuurder autoverzekering

Tweede bestuurder opgeven bij autoverzekering?

Een autoverzekering afsluiten doe je in principe altijd op naam van de kentekenhouder. Staat het kenteken van de auto op je naam? Dan moet de verzekering ook op je naam staan. Maar ondanks dat de auto op jouw naam staat, wil de verzekeraar ook weten als er iemand regelmatig in je auto rijdt. Hiervoor gelden wel een paar uitzonderingen:

  • Inwonende partners mogen altijd in elkaars auto rijden. De verzekeraar gaat er vanuit dat partners in elkaars auto rijden. Bij schade is je partner dus gewoon verzekerd als hij of zij in jouw auto rijdt.
  • Andere bestuurders die incidenteel in je auto rijden zijn ook gewoon verzekerd. Leen je de auto een keer uit aan de buurman? Dan zijn eventuele schades die hij maakt gewoon verzekerd.

Let op: Bovenstaande uitzonderingen gelden alleen als de bestuurder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Ook mag de bestuurder bijvoorbeeld niet gedronken hebben of onder invloed zijn van drugs.

Tweede bestuurder autoverzekering opgeven

Het is dus belangrijk de gegevens van alle regelmatige bestuurders door te geven aan de autoverzekering. Doe je dit niet en rijdt de andere regelmatige bestuurder schade in jouw auto, dan kan de verzekeraar besluiten de schade niet te vergoeden. In het ergste geval kan de verzekeraar je zelfs ‘uit de verzekering zetten’. Dit wordt royeren genoemd.

Autoverzekering tweede bestuurder - Kind bijschrijven

Vaak laten ouders hun kinderen in hun auto rijden als zij net een rijbewijs hebben gehaald. Als dit sporadisch gebeurt is het geen probleem. Blijkt dat het kind regelmatig in de auto rijdt, dan moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. Het risico hiervan is wel dat je meer premie gaat betalen. Zeker als het kind jonger is dan 24 jaar zal de verzekeraar de verzekering op naam van het kind willen afsluiten.

Het kan zelfs voordeliger zijn om voor je zoon of dochter een goedkope tweedehands auto te kopen en deze op de eigen naam van het kind te verzekeren. Je zoon of dochter kan dan zelf schadevrije jaren opbouwen. Als je kind dan later zelf een auto koopt, kan hij of zij daarvan profiteren en de auto goedkoop verzekeren.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies! Goedkoopste autoverzekering