Autoverzekering

Tweede gezinsautoregeling

Wat is een tweede gezinsautoregeling?

Met de tweede gezinsautoregeling kun je een tweede auto verzekeren (bijvoorbeeld van je partner) met korting bij dezelfde verzekeraar. Vaak is deze korting net zo hoog als je no-claimkorting. Je draagt bij de tweede gezinsautoregeling niet je schadevrije jaren over, maar alléén de korting. Je partner bouwt dan wel zelf schadevrije jaren op, maar krijgt het kortingspercentage van jouw (eerste) autoverzekering.

Schade met gezinsautoregeling

Rijd je schade met je eerste auto, dan heeft dit geen gevolgen voor je tweede gezinsauto. Alleen de eerste auto valt dan terug in schadevrije jaren. Rijd je schade met je tweede gezinsauto, dan vallen beide auto’s niet terug in schadevrije jaren. Je blijft met beide auto’s dus profiteren van je opgebouwde korting.

Let op! Als je na een tijdje je tweede gezinsauto ergens anders gaat verzekeren, neem je alleen de daadwerkelijk opgebouwde schadevrije jaren van die auto mee. 

Wie profiteert van de tweede gezinsautoregeling?

Door de naam 'tweede gezinsautoregeling' denk je misschien dat alle gezinsleden profiteren van de gezinsautoregeling. Toch geldt de 2e gezinsautoregeling alleen voor partners die op hetzelfde adres wonen en niet voor kinderen. Verzekeraars zien jonge bestuurders namelijk als een risicogroep, met een grotere kans op schade. Jonge bestuurders betalen daarom een hogere premie en zijn uitgesloten van de tweede gezinsautoregeling.

Let op! Als ouders mag je de autoverzekering van je kind níet op je eigen naam zetten. Je mag je kind wel bijschrijven op de polis als een van de bestuurders, maar dan betaal je wel een hogere premie. Ook bouwt je kind dan zelf geen schadevrije jaren op. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Autoverzekering op naam ouders’.  

Voorwaarden 2e gezinsautoregeling

De meeste verzekeraars bieden wel een tweede gezinsautoregeling aan, maar de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Bijvoorbeeld:

  • Bij de ene verzekeraar mag je wel een oldtimer of motor meenemen en bij de ander niet.
  • Bij veel verzekeraars mag je alleen een 2e gezinsautoregeling afsluiten als jullie minimaal 24 jaar zijn.
  • Vaak geldt de voorwaarde dat jullie het afgelopen jaar geen schade hebben gereden.
  • Afhankelijk van de verzekeraar mag je tweede gezinsauto maximaal 40.000 tot 70.000 euro waard zijn.

Tweede gezinsautoregeling aanvragen

Wil je gebruik maken van de tweede gezinsautoregeling? Vraag dan altijd eerst een offerte of prijsindicatie aan bij je autoverzekeraar en maak een onafhankelijk vergelijking. Soms is een autoverzekering voor je tweede auto ergens anders namelijk goedkoper, dan bij je huidige verzekeraar met tweede gezinsautoregeling. De tweede gezinsautoregeling vraag je namelijk aan op basis van je eerste auto, maar misschien biedt een andere verzekeraar wel veel interessantere verzekeringen aan. Op Geld.nl kun je eenvoudig de premie voor je autoverzekering berekenen bij het grootste aanbod verzekeraars, zodat je direct ziet welke verzekaar voor jouw auto de beste deal biedt.

Tweede auto verzekeren? Betaal niet onnodig te veel!Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod autoverzekeringen online en bespaar tot wel 600 euro per jaar op je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken