Contact

Vandalisme auto verzekering

Wat dekt je autoverzekering bij vandalisme?

Stel je voor: je komt 's ochtends bij je auto en ziet dat iemand je voertuig heeft bekrast of een ruit heeft ingetikt. Het zijn scenario's waar je liever niet aan denkt, maar helaas komen ze soms voor. Gelukkig vergoedt een allrisk autoverzekering schade door vandalisme. Maar let op: heb je alleen een WA autoverzekering of een WA beperkt casco autoverzekering? Dan vergoedt de verzekeraar vandalisme aan je auto niet. In dit artikel lees je hoe je autoverzekering werkt bij vandalisme.

Vandalisme auto verzekering, hoe werkt het?

Heeft iemand opzettelijk je auto beschadigd? Bel dan altijd eerst de politie. Het is belangrijk om aangifte te doen van vandalisme, zelfs als je niet weet wie de dader is. Verzekeraars vragen namelijk om een bewijs van aangifte. Zonder aangifte vergoedt de verzekeraar de schade aan je auto niet.

Vandalisme aan auto verzekerd?

Of je verzekering schade door vandalisme dekt, hangt af van het type autoverzekering dat je hebt.

WA autoverzekering vandalisme

Heb je alleen een WA-autoverzekering? Deze dekt geen schade door vandalisme. Een WA-verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die jij met jouw voertuig aan anderen toebrengt. Schades aan je eigen voertuig zijn niet gedekt.

WA plus vandalisme

Een WA plus of WA beperkt casco autoverzekering vergoedt de volgende specifieke schades die met opzet aan je auto zijn veroorzaakt:

  • Ruitschades, bijvoorbeeld een ingetikt of ingegooid raam.
  • Brandschade.
  • Schade door (een poging tot) diefstal van de auto.
  • Schade door joyriding.

Allrisk autoverzekering vandalisme

Als je een allrisk autoverzekering hebt, worden alle schades door vandalisme vergoed. Denk aan kapotte spiegels, lek gestoken banden en krassen op de carrosserie.

Let op! Niet elke allrisk autoverzekering vergoedt schade door vandalisme op dezelfde manier. Ook varieert het eigen risico dat je moet betalen. Check daarom goed de voorwaarden van je autoverzekering voordat je de schade meldt. Zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Tip! Bij vandalisme aan je auto wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl om de goedkoopste autoverzekering te vinden die de beste dekking biedt bij vandalisme.

Auto verzekering en vandalisme door kind

Stel je voor: je buurmeisje trapt per ongeluk een bal door je autoruit. Of een groep hangjongeren bekrast een aantal auto’s in de buurt, waaronder die van jou. Als kinderen onder de 14 schade veroorzaken aan je auto, zijn de ouders hiervoor aansprakelijk. Het maakt daarbij niet uit of de schade per ongeluk of expres is veroorzaakt.

De schade wordt in zo’n geval vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders van de dader(s) en niet door je autoverzekering.

Auto verzekering vandalisme melden of zelf betalen?

Is jouw auto beschadigd door vandalisme? Denk dan goed na of je de schade meldt bij je autoverzekering of zelf betaalt. Het zelf betalen van de schade is soms voordeliger als:

  • Je allrisk verzekerd bent en het melden van vandalisme schade ervoor zorgt dat je schadevrije jaren verliest. Is de schade door vandalisme relatief klein? Dan is het vaak goedkoper de schade zelf te betalen om premiestijging te voorkomen.
  • Je auto allrisk verzekerd is en het eigen risico van je autoverzekering hoger is dan de kosten van de schade.

Vergoedt je WA beperkt casco autoverzekering de schade door vandalisme? Dan heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren. In die situatie is de schade melden bij je verzekeraar dus meestal goedkoper dan zelf betalen.

Op zoek naar de beste autoverzekering bij vandalisme?

Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste autoverzekering met de beste dekking bij vandalisme!Autoverzekering vergelijken

De beste autoverzekering bij vandalisme? Vergelijk, kies en bespaar!
;