Wanneer heb je recht op vervangend vervoer?
Wanneer je schade hebt aan je auto en daardoor niet meer kunt rijden, heb je soms recht op vervangend vervoer. Het ligt aan de schade-oorzaak of dit door je eigen verzekeraar of door de verzekeraar van een eventuele tegenpartij wordt vergoed.
Tip! Autoverzekeraars hebben allemaal andere regels voor vervangend vervoer. Dit is dus écht een punt waar je goed op moet letten tijdens het autoverzekering vergelijken.
Vervangende auto bij schade door tegenpartij
Ben je aangereden door een andere automobilist en is deze aansprakelijk, dan verhaal je de kosten voor vervangend vervoer in de meeste gevallen op de verzekering van de tegenpartij. Meestal krijg je niet de volledige kosten voor de vervangend vervoer vergoed, maar bijvoorbeeld 75 procent. Je moet de overige 25 procent dan nog wel zelf betalen.
Vervangend vervoer bij schade door je eigen schuld
Bij schade door eigen schuld is vervangend vervoer (deels) te verhalen wanneer je een WA beperkt casco autoverzekering of allrisk verzekering hebt. De schade moet dan wel onder de dekking van die verzekering vallen. Als je alleen een WA autoverzekering, krijg je de kosten voor vervangend vervoer in dit geval nooit vergoed.
Kosten vervangend vervoer bij reparatie
Als je een schade laat repareren, krijg je meestal via de garage een leenauto. De kosten hiervan worden vergoed door je verzekeraar als je naar een aangesloten herstelbedrijf gaat. Vraag aan je verzekeraar bij welke herstellers je de schade kunt laat repareren als je vervangend vervoer vergoed wilt krijgen.
Vervangende auto bij allrisk verzekering - Total loss
Rijd je zo'n grote schade dat je auto total loss is (de auto kan niet meer gerepareerd worden of repareren kost meer dan de auto waard was)? Dan heb je vaak ook recht op vervangend vervoer via je autoverzekering. Dit geldt uiteraard alleen als je auto voor de schade oorzaak verzekerd was met een beperkt casco of allrisk autoverzekering. Deze vergoeding is bedoeld om de periode te overbruggen tot je de schadevergoeding voor je auto ontvangt en je dus een nieuwe auto kunt kopen. Hoelang je bij total loss recht hebt op vervangend vervoer verschilt per verzekeraar, controleer dit dus goed in de voorwaarden.
Vervangend vervoer bij diefstal
Wanneer je auto gestolen wordt, hanteert de verzekeraar meestal een periode van 30 dagen voor je een vergoeding krijgt om een nieuwe auto te kopen. In de tussentijd heb je waarschijnlijk vervangend vervoer nodig. Daarom vergoeden verzekeraars bij diefstal meestal een maximaal bedrag per dag (voor een periode van 30 dagen) voor vervangend vervoer.
Vervangend vervoer in het buitenland
Bij een schade waarvoor je in Nederland recht zou hebben op vervangend vervoer via je autoverzekering, heb je dat in het buitenland meestal ook. Kom je in het buitenland met pech langs de weg te staan, dan vergoedt de autoverzekering alleen een vervangende auto als je een aanvullende pechhulpverzekering hebt afgesloten. Je kunt je ook verzekeren voor deze pechhulp, en dus voor vervangend vervoer in het buitenland, via een losse pechhulpverzekering, je reisverzekering of via je dealer.
Is een vervangende auto verzekerd?
Een gelijkwaardige, vervangende auto is altijd op dezelfde manier verzekerd als je eigen auto. Maar let op! De vervangende auto valt niet onder de dekking van je eigen verzekering wanneer deze verzekerd is via het verhuurbedrijf of het autoherstelbedrijf. Houd hier dus rekening mee!