Autoverzekering

Vervangende auto

Wanneer recht op vervangende auto?

Wanneer je schade rijdt met je auto en je kunt daardoor niet meer verder rijden, heb je soms recht op vervangend vervoer. Het ligt dan aan de oorzaak of dit door je eigen verzekeraar of door de verzekeraar van een eventuele tegenpartij wordt vergoed.

Tip! Autoverzekeraars hebben allemaal andere regels voor vervangend vervoer. Dit is dus écht een punt waar je goed op moet letten tijdens het autoverzekering vergelijken.

Vervangende auto na aanrijding

Ben je aangereden door een andere automobilist en is deze aansprakelijk, dan verhaal je de kosten voor vervangend vervoer in de meeste gevallen op de verzekering van de tegenpartij.

Bij schade door eigen schuld is vervangend vervoer (deels) te verhalen wanneer je minimaal een WA beperkt casco autoverzekering hebt. Bij alleen een WA verzekering is die mogelijkheid er dus niet.

Let op! Meestal heb je vanuit de verzekeraar recht op een x aantal euro per dag. Dit is meestal niet genoeg om alle kosten van vervangend vervoer te dekken!

Kosten vervangend vervoer bij reparatie

Laat je de auto vervolgens repareren door een aangesloten herstelbedrijf, dan vergoedt de verzekeraar de kosten voor een vervangende auto, zo lang als redelijkerwijs nodig is de reparatie te laten uitvoeren.

Vervangende auto bij total loss

Bij total loss vergoedt de verzekeraar een vervangende auto meestal voor een periode van drie tot vier weken. Heb je meer tijd nodig om een nieuwe auto te vinden en dus langer vervangend vervoer nodig hebt, is het verstandig contact op te nemen met de verzekeraar. Misschien lukt het om onderling iets te regelen.

Is een vervangende auto verzekerd?

Een gelijkwaardige, vervangende auto is altijd op dezelfde manier verzekerd als je eigen auto. Maar let op! De vervangende auto valt niet onder de dekking van je eigen verzekering wanneer deze verzekerd is via het verhuurbedrijf of het autoherstelbedrijf. Houd hier dus rekening mee!

Autoschade geclaimd?
Check dan nu je autoverzekering! Vaak wordt je premie namelijk hoger na een schadeclaim. Vergelijk het grootste aanbod autoverzekeringen en ontdek hoeveel je kunt besparen! Goedkope autoverzekering