Contact

Vervangingswaarde

Wat is de vervangingswaarde auto?

De vervangingswaarde is het bedrag dat je auto op dit moment waard is als je deze verkoopt. Dit wordt ook wel de dagwaarde of marktwaarde genoemd. De vervangingswaarde is ook belangrijk als je een schade claimt bij je autoverzekering. De verzekeraar keert bij total loss of diefstal namelijk meestal de vervangingswaarde uit. Je krijgt dan het bedrag vergoed dat de auto waard was vlak voor de schade. Wij geven je enkele handige tips over waar je op moet letten bij de vervangingswaarde van je auto.

1. Wanneer vervangingswaarde auto nodig?

Ga je een tweedehands auto kopen of verkoop je zelf je huidige auto? Controleer dan altijd de vervangingswaarde van de auto. Zo heb je een goed beeld van wat een redelijke prijs is voor de auto. Als verkoper zul je natuurlijk altijd een bedrag vragen dat wat hoger is dan vervangingswaarde. Als koper wil je het liefst wat minder betalen. De vervangingswaarde is dus een goed vertrekpunt voor de onderhandeling.

Daarnaast heb je je de vervangingswaarde nodig als je auto gestolen wordt of total loss wordt verklaard na een schademelding. Autoverzekeraars kijken dan naar de vervangingswaarde om te bepalen hoeveel je vergoed krijgt.

2. Vervangingswaarde auto berekenen

De autoverzekeraar laat door een expert vaststellen hoeveel je auto waard was vlak voor het ongeval of de diefstal. Hierbij kijkt de verzekeraar ook voor welke bedragen soortgelijke auto's worden verkocht. De expert houdt daarbij rekening met:

  • Het merk, model en type auto
  • De leeftijd van de auto (op basis van het bouwjaar)
  • Hoeveel kilometers er met de auto is gereden
  • De brandstof waar de auto op rijdt
  • Of de auto handgeschakeld of een automaat is
  • De onderhoudsstaat en slijtage van de auto
  • Hoe gewild dit type auto is bij kopers

Daarnaast kijken veel autoverzekeraars naar de koerslijst van de ANWB om de vervangingswaarde te berekenen. Je krijgt dan meestal de waarde uit deze lijst vergoed plus 10 procent.

Tip! Controleer tijdens het autoverzekering afsluiten in de polisvoorwaarden hoe de verzekeraar de vervangingswaarde of dagwaarde bepalen.

3. Ook altijd zelf vervangingswaarde auto berekenen

Je kunt de vervangingswaarde van je auto niet zomaar even zelf berekenen. Maar het loont altijd om zelf wat research te doen. Zo weet je of het bedrag dat de expert van je verzekeraar vaststelt redelijk is. Je kunt zelf een indicatie van de vervangingswaarde berekenen door:

  • je kenteken in de koerslijst van de ANWB te checken
  • bij verschillende auto verkoop websites -te kijken hoeveel soortgelijke auto's waard zijn

4. Niet eens met vervangingswaarde auto? Raadpleeg een contra-expert!

Als je het niet eens bent met de vervangingswaarde die de verzekeraar heeft berekent, kun je hiertegen bezwaar maken. Je moet dan wel zelf een contra-expertise laten uitvoeren om aan te tonen dat je auto meer waard is dan verzekeraar zegt. De kosten voor de contra-expert worden niet altijd vergoed door je autoverzekering. Controleer dit dus in de verzekeringsvoorwaarden.

5. Wanneer geen vervangingswaarde auto uitgekeerd?

In sommige gevallen kom je bij je autoverzekeraar in aanmerking voor de nieuwwaarderegeling (voor nieuwe auto's tot 3 jaar oud) of aanschafwaarderegeling (voor tweedehandse auto's tot 3 jaar na aankoop). Je krijgt dan in plaats van de vervangingswaarde het bedrag vergoed dat je destijds voor de auto hebt betaald. Lees er hier meer over:

Betaal jij ook nog altijd onnodig veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk en ontdek hoeveel je elke maand kunt besparen door over te stappen naar de goedkoopste autoverzekering.Goedkope autoverzekering
;