Autoverzekering

Vervangingswaarde

Wat is de vervangingswaarde auto?


De vervangingswaarde van je auto is het bedrag dat je auto op dit moment waard is als je deze verkoopt. De vervangingswaarde bepaalt hoeveel geld je terugkrijgt van je autoverzekering als je auto wordt gestolen of total loss verklaard. Geldt voor jou de vervangingswaarde, dan betaalt de verzekeraar je dus het bedrag dat de auto direct voor het ongeluk waard was. Soms trekt de verzekeraar hier nog de restwaarde vanaf. Dit is het bedrag dat je terugkrijgt van het sloopbedrijf als je het wrak inlevert.

Let op: Met alleen een WA autoverzekering keert je verzekeraar niets uit bij schade aan je eigen auto, ook niet als deze total loss raakt. De vervangingswaarde speelt dus alleen een rol bij een beperkt casco autoverzekering of all risk autoverzekering.

Vervangingswaarde auto berekenen

De verzekeraar berekent de vervangingswaarde van je auto op basis van een aantal factoren:

  • De nieuwwaarde van de auto
  • De leeftijd van de auto
  • Het aantal gereden kilometers
  • Slijtage
  • Populariteit van de auto

Vervangingswaarde achterhalen

Omdat verschillende factoren een rol spelen is zelf de vervangingswaarde bereken niet makkelijk. Het beste beeld van je vervangingswaarde krijg je als je kijkt voor welke prijs vergelijkbare auto’s worden verkocht. Daarnaast kun je gebruik maken van een online rekenhulp die een inschatting maakt van de vervangingswaarde op basis van je kenteken.

Vervangingswaarde auto of nieuwwaarde/aanschafwaarde?

Nieuwe auto’s vallen niet onder de vervangingswaarderegeling, maar onder de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling. De nieuwwaarderegeling houdt in dat je verzekeraar het bedrag uitkeert dat je auto op dit moment kost als je deze nieuw koopt. Met de aanschafwaarderegeling krijg je het bedrag terug dat je voor de auto hebt betaald. Meestal vervallen deze regelingen na 1 of 3 jaar. Daarna gaat de vervangingswaarderegeling in.

Tip! Meer informatie over deze regelingen lees je het artikel ‘Autoverzekering nieuwwaarde regeling’.

Betaal jij ook nog altijd onnodig veel voor je autoverzekering?Check het snel! Vergelijk heel makkelijk en ontdek hoeveel je elke maand kunt besparen! Autoverzekering vergelijken