Autoverzekering

Auto vrijwaren

Wanneer en hoe auto vrijwaren?

Wanneer je een auto verkoopt, moet deze op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Dat doe je door je auto te vrijwaren. Een auto vrijwaren betekent eigenlijk dat je zegt dat je niet meer de eigenaar van de auto bent. Je betaalt dan geen wegenbelasting en geen premie voor je autoverzekering meer. Ook ben je niet meer verplicht een APK keuring te laten uitvoeren of verantwoordelijk voor boetes die binnenkomen op dat kenteken.

Hoe kan ik mijn auto vrijwaren?

Hoe je de auto moet vrijwaren hangt af van de manier waarop je de auto verkoopt:

  • Verkoop of ruil je de auto in bij een dealer of brengt je de auto naar de sloop? Dan krijg je het vrijwaringsbewijs direct van de dealer of het sloopbedrijf.
  • Verkoop je de auto aan een particulier, dan moet je zélf het vrijwaringsbewijs regelen. Dit doe je door samen met de koper naar het postkantoor te gaan en je auto daar over te schrijven. Je ontvangt dan het vrijwaringsbewijs op het postkantoor.


Let op:
Zorg ervoor dat je altijd een vrijwaringsbewijs krijgt. Het vrijwaringsbewijs is namelijk het enige geldige bewijs dat het kenteken niet meer op je naam staat.

Vrijwaringsbewijs auto en de verzekering

Het vrijwaringsbewijs bewijst niet alleen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto, je gebruikt het ook om je autoverzekering op te zeggen. Je stuurt namelijk een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar. Die beëindigt daarna je verzekering zonder opzegtermijn. Doe je dit binnen twee weken, dan wordt je autoverzekering met terugwerkende kracht stopgezet. Hierdoor betaal je geen extra maand premie terwijl je de auto helemaal niet meer hebt.

Auto verzekeren? Betaal niet onnodig te veel!Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is enorm. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod autoverzekeringen en bespaar tot wel 600 euro per jaar op je autoverzekering! Vergelijk autoverzekeringen