Autoverzekering

Auto WA of WA plus verzekeren?

Moet ik mijn auto WA of WA plus verzekeren?

Iedereen die in het bezit is van een auto, moet verplicht een autoverzekering afsluiten. Hierbij heb je de keuze uit drie dekkingsvarianten:

  • WA verzekering
  • WA plus (ook wel WA beperkt casco genoemd)
  • All risk (ook wel WA casco genoemd)

Wanneer je voor welke dekkingsvariant kiest, hangt voor een groot deel af van de leeftijd van je auto. Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud of heb je geld geleend voor de aanschaf van je auto? Kies dan liever voor een WA beperkt casco autoverzekering. Mocht je ooit schade rijden, dan krijg je in ieder geval nog een vergoeding waarmee je de lening afbetaalt.

Leeftijd autoDekking
Tot 6 jaarAll risk autoverzekering
6 tot 10 jaarWA plus autoverzekering
10 jaar of ouderWA verzekering

Verschil WA en WA plus

Om te beoordelen welke dekking het beste bij jou en je auto past, is het belangrijk om naar de verschillen te kijken. Het verschil tussen WA en WA plus bestaat uit twee delen: de autopremie en de dekking.

  • Een WA verzekering biedt de meest beperkte dekking. Hierbij krijg je namelijk alleen de schade vergoedt die je aan anderen toebrengt.
  • Een WA plus autoverzekering vergoedt daarnaast ook bepaalde schades aan je eigen auto, zoals schade door brand, diefstal, aanrijdingen met dieren, hagel of een ruitbreuk. Maar dat zie je ook terug in de premie. Voor een WA plus autoverzekering betaal je al snel zo’n tien euro per maand meer aan premie.

Wanneer WA of WA plus kiezen? 

Verzekeraars stellen over het algemeen dus dat een WA verzekering beter past bij wat oudere, tweedehandse auto’s. Dat komt omdat deze auto’s vaak al veel van hun originele waarde verloren hebben. Daardoor weegt de premie die je voor een WA plus autoverzekering of all risk autoverzekering zou betalen, niet op tegen de vergoeding die je bij schade ontvangt. Verzekeraars raden eigenaren van een auto die ouder is dan tien jaar meestal aan de auto niet uitgebreider dan WA te verzekeren.

Tip! Een WA plus autoverzekering past het best bij auto’s tussen de zes en tien jaar. Voor deze auto’s is een all risk autoverzekering namelijk vaak niet rendabel, terwijl een WA verzekering juist een te beperkte dekking biedt.

WA of WA plus? – Andere afwegingen

Om de meest geschikte dekking voor je auto te kiezen kies je echter niet alléén naar de leeftijd en waarde van je auto. Er zijn namelijk ook persoonlijke (financiële) afwegingen die een rol spelen. Kun je bijvoorbeeld een tijdje zonder auto? En wat zijn je financiële mogelijkheden om bijvoorbeeld een nieuwe auto of een reparatie zelf te betalen? Je weet zelf het beste wat op jou van toepassing is en welke voorkeuren en behoeften je hebt. Houd bij het kiezen van de beste autoverzekering dus ook rekening met deze factoren.

Tip! Lease je een auto of heb je de auto nog niet volledig betaald? Dan kun je het best een all risk autoverzekering afsluiten. Mocht je de auto namelijk total loss rijden en je bent niet all risk verzekerd, dan zit je niet alleen zonder auto, maar ook nog met een lening. En dat is financieel gezien een dubbele tegenvaller.

Betaal niet te veel voor je autoverzekering!Vergelijk zelf het grootste aanbod autoverzekeringen en vind de verzekering met de laagste premie en beste dekking. De autoverzekering van je keuze vraag je vervolgens binnen enkele minuten online aan. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar op de kosten van je autoverzekering! Autoverzekering vergelijken