Contact

WA of WA+?

Wat is het verschil tussen WA en WA+ en wanneer voor welke dekking kiezen?

Heb je een auto gekocht? Dan moet je een autoverzekering afsluiten. Maar hoe uitgebreid moet je die dan verzekeren? Is alleen een WA verzekering voldoende? Of kun je toch beter de uitgebreidere WA plus dekking kiezen? In dit artikel geven we je 5 handige tips voor je keuze tussen WA en WA+.

Let op! Heb je een gloednieuwe auto gekocht of eentje die nog jonger is dan 6 jaar? Kies dan altijd de uitgebreidste dekking, met een allrisk autoverzekering. Dit is ook de beste keuze als je hebt geleend voor je auto. Meer hierover lees je in het artikel Wanneer allrisk verzekeren?

1. Verschil WA en WA plus dekking

Een WA autoverzekering is de minimaal verplichte autoverzekering in Nederland. Hiermee ben je verzekerd tegen schades die je met je auto toebrengt aan anderen. Een WA+, ook wel WA beperkt casco autoverzekering genoemd, vergoedt ook bepaalde schades aan je eigen auto. Denk hierbij aan brand-, storm- en hagelschade, maar bijvoorbeeld ook ruitschade en inbraak of diefstal. In het onderstaande overzicht zie je het verschil tussen WA en WA plus extra duidelijk.

WA verzekeringWA beperkt casco (WA+)Allrisk (WA Casco)
Schade aan anderen
Diefstal en inbraakX
Brand, storm, hagelX
RuitschadeX
Aanrijding en vandalismeXX

2. Kijk naar het verschil in premie tussen WA en WA beperkt casco

Omdat een WA beperkt casco verzekering een uitgebreidere dekking heeft, betaal je hiervoor vaak meer premie dan voor een WA verzekering. De goedkoopste autoverzekering is dus meestal de WA verzekering. Maar het verschil in premie tussen WA en WA beperkt casco is soms maar heel klein. In zo'n geval is een paar euro extra per maand een uitgebreidere dekking wel waard. Op Geld.nl kun je zelf eenvoudig verzekeringen vergelijken. Hierbij geef je zelf aan of je WA of WA+ wilt. Zo zie je direct wat het verschil is voor jouw auto en situatie.

Autoverzekeringen vergelijken

Tip! Direct weten wat een WA en WA+ verzekering voor je auto kosten? Tijdens je premie autoverzekering berekenen op Geld.nl zie je wat de goedkoopste premie is voor jou bij elke dekking. Vervolgens kun je bij de resultaten ook nog zelf de dekking van je keuze aanpassen. Zo zie je direct wat een WA of WA plus verzekering je kost en hoe groot of klein het verschil is.

3. WA of WA beperkt casco? Kijk naar de leeftijd van je auto!

Wanneer je voor WA of WA beperkt casco kiest, hangt voor een groot deel af van de leeftijd van je auto. Hoe ouder je auto, hoe minder deze waard is. Over het algemeen is het voor auto's van 10 jaar of ouder niet meer rendabel om een hogere dekking van WA af te sluiten. Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud? Kies dan liever voor een WA beperkt casco verzekering. Zo krijg je ook bij veelvoorkomende schades aan je eigen auto toch nog een vergoeding.

Leeftijd autoDekking
6 tot 10 jaarWA plus autoverzekering
10 jaar of ouderWA verzekering

4. WA of WA plus? Houd ook rekening met de waarde van de auto

Op deze richtlijn voor de leeftijd van je auto zijn wel een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een auto hebt die nog veel waard is of diefstalgevoelig is. Met een WA plus dekking krijg je bij diefstal of total loss (door een gedekte schadeoorzaak) de dagwaarde of aanschafwaarde van je auto vergoed. Zo kun je in deze gevallen een nieuwe auto (grotendeels) betalen met de uitkering van je autoverzekering. Het loont dan dus, ondanks dat je auto al wat ouder is, toch om deze WA plus te verzekeren.

5. WA vs WA+? Kijk naar je financiële situatie

Om dezelfde reden is een WA+ verzekering de beste keuze als je zelf niet genoeg geld hebt of een nieuwe auto te kopen als je auto gestolen wordt of total loss raakt. Daarnaast moet je als je auto alleen WA verzekerd natuurlijk ook kleinere schades aan je eigen auto zelf kunnen betalen.

Beperkt casco of WA?

De keuze tussen beperkt casco of WA hangt dus vooral af van de leeftijd en de waarde van je auto. Kijk daarnaast ook in hoeverre je schades aan je eigen auto zelf kunt betalen en bij welke dekking jij je het prettigst voelt.

WA of WA+? Betaal in elk geval niet te veel!Vergelijk op Geld.nl het grootste aanbod autoverzekeringen bij de dekking van je keuze. Zo vind je altijd de laagste premie met de beste dekking en bespaar je gemiddeld 237euro per jaar! Autoverzekering vergelijken
WA of WA+ autoverzekering nodig? Vergelijk, kies & bespaar!