Contact

Waarom is autoverzekering zo duur?

Waarom is autoverzekering zo duur?

De premies voor autoverzekeringen zijn de laatste jaren flink gestegen. Dit komt deels door de inflatie: auto's en reparaties werden in deze periode fors duurder. Ook is de criminaliteit toegenomen, met meer auto-inbraken en autobranden. Verzekeraars vergoeden deze schade, wat de premies omhoog drijft. Gelukkig zijn er nog steeds manieren om de kosten van je autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Wat maakt een autoverzekering zo duur?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van je autoverzekering. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

  • Meer schadeclaims: Als er meer schadeclaims worden ingediend, stijgen de kosten voor verzekeraars. Met als gevolg hogere premies voor alle verzekerden, zelfs als je zelf geen schade hebt geclaimd.
  • Stijgende reparatiekosten: De kosten voor auto-onderdelen en reparaties zijn de afgelopen jaren gestegen, vooral door de inflatie van 2022. Hierdoor stegen niet alleen de prijzen van auto's, maar ook de kosten van reparaties, met als gevolg hogere premies.
  • Complexere auto's: Moderne auto's hebben meer geavanceerde technologie en elektrische systemen. Deze auto's zijn duurder om te repareren dan simpele auto's van twintig jaar geleden. Bij het bepalen van de premies houden verzekeraars rekening met de reparatiekosten van complexere auto's.
  • Risicofactoren: De hoogte van je premie wordt onder meer bepaald door je leeftijd, het postcodegebied waar je woont en het type auto dat je rijdt. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont met veel auto-inbraken of diefstallen, betaal je vaak een hogere premie voor je autoverzekering.

Autoverzekering duurder geworden

De afgelopen jaren zijn autoverzekeringen fors duurder geworden. Niet alleen door inflatie, maar ook door meer auto-inbraken en autobranden. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wordt er dagelijks 150 keer ingebroken in een auto.

Ook gaan er jaarlijks bijna 5.000 auto's in vlammen op. Volgens het Verbond van Verzekeraars blijft het aantal autobranden bovendien stijgen. Schades door inbraak en autobrand zijn dure schades. Verzekeraars vergoeden deze schades, met als gevolg dat de premies fors stijgen.

Tips autoverzekering steeds duurder

Gelukkig zijn er enkele manieren om je autoverzekering toch betaalbaar te houden. We geven je graag een paar handige tips.

  • Kies de juiste dekking: Bepaal welke dekking je echt nodig hebt voor jouw auto. Voor een oudere auto met een lage dagwaarde is een WA autoverzekering of een beperkt casco autoverzekering misschien al genoeg, terwijl je een nieuwe of duurdere auto beter allrisk kunt verzekeren.
  • Betaal kleine schades zelf: Kleine schades aan je auto kun je beter zelf betalen, zodat je je schadevrije jaren behoudt en je premie niet stijgt.
  • Autoverzekering vergelijken: Ga je autoverzekering vergelijken om de goedkoopste autoverzekering te vinden die bij jou en je auto past. Zo bespaar je tot wel € 237 per jaar op de premie van je autoverzekering.
  • Eigen risico: Kies een hoger eigen risico om te besparen op de premie van je autoverzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Je betaalt het eigen risico pas op het moment dat je schade rijdt en de verzekeraar deze schade vergoedt.
  • Rijd veilig en schadevrij: Door veilig te rijden en geen schade te veroorzaken, behoud je je schadevrije jaren en profiteer je van een lage premie. Zo houd je niet alleen de kosten van je autoverzekering laag, maar draag je ook bij aan de verkeersveiligheid!
Vind direct de goedkoopste autoverzekering!

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod autoverzekeringen van Nederland. Vergelijk, vind direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw auto en bespaar tot wel € 237 per jaar!Autoverzekering vergelijken

De goedkoopste autoverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!
;